Žvejams – optimistinės prognozės

Dėl agurkais kvepiančių žuvų užvirė aistros. Vieni klaipėdiečiai lieja apmaudą, esą kad ir kur žvejotum – kimba prastai, kiti dalijasi nuotraukomis su gausiu laimikiu. Specialistai nuramino – stintautojams artinasi geresni laikai.

Savaitės pradžioje pagautas laimikis Klaipėdos žvejus mėgėjus nuteikė optimistiškai. Vyrai džiaugėsi per dieną, praleistą Smiltynėje, į kibirus susikrovę apie 2–2,5 kg stintų.

"Smagi diena buvo, mano dubenėlyje – lygiai 2,1 kg žuvų. Nors iš lėto, tačiau, akivaizdu, jog prasideda stintų sezonas", – šyptelėjo klaipėdietis.

Dar vienas entuziastas Simonas didžiuodamasis rodė žuvis ir tikino nespėjęs jų traukti.

"Labai didelės stintos. Ir ne viena kita pasitaikė tokia gigantė, o didžioji dalis jų buvo maždaug po 20 cm ir daugiau. Nuo 19.30 iki 23 val. pagavau apie 110–120 žuvų. Kitą dieną nuo 19 iki 23 val. sužvejojau 167 stintas", – kalbėjo mėgėjas.

Tačiau savaitės pabaigoje reikalai nebuvo tokie geri – žvejai dūsauja, kad laimikis buvęs kuklesnis, o Kruizinių laivų terminale visai nekibo.

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus biologo Remigijaus Dailidės, šiemet sezonas vangus, nes niekaip nenusistovi vadinamieji stintiniai orai.

"Negali sakyti, kad nepagauna. Tačiau ne tiek, kiek norėtųsi. Problema ta, kad šiųmetis ruduo yra kitoks, nei buvę prieš tai. Turi papūsti suominis – šiaurės, šiaurės rytų vėjas. Jis atneša stintų, kaip sakoma, iš Suomijos. Tai yra šaltį mėgstančios žuvys, jos vasarą gyvena ten, kur šiauriau, maždaug tarp Suomijos ir Estijos. Pas mus paprastai pasirodo spalio pabaigoje. Šiemet tokiu metu vadinamojo suominio vėjuko nebuvo, todėl atplaukė labai nedaug stintų. Ar tas vėjas kitą savaitę pasisuks, sunku prognozuoti. Žvejai keiksnoja, bet iš tiesų čia nėra nieko keisto, tiesiog mūsų gamta tokia", – apibendrino R.Dailidė.

Geresnę situaciją jis prognozavo sausį.

"Yra buvę metų, kad be sausio vidurio apskritai stintų nematydavome ir jų pasirodydavo tik vasarį. Jei atvės, atsisuks šiaurės vėjai, agurkais kvepiančių žuvų bus. Ką gali žinoti, gal tai įvyks jau savaitę iki Kalėdų. Tuomet šventiniam stalui stintų tikrai nepritrūks", – mįslingai tarstelėjo pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zzzz

zzzz portretas
Nesuprantu, kodėl gaudantis su meškerę žvejai vadinami mėgėjais? Jie tokie pat verslininkai kaip ir gaudantis su tinklais,Skirtumas tik tas,kad tinklais gaudantis sumoka mokęsčius,o su meškerėm, taip pat sekmingai parduoda žuvį,bet mokęsčių nemoka.Taip ,kad mėgėjams pasisekė geriau,jie gauna griną pelną,sekmės žvejyboje.

n...

n... portretas
visus žvejus jaudina žinios apie stintas...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių