Zyziantis priešas jau ruošiasi kovai

  • Teksto dydis:

Saulėtais ir pavasariškais orais mėgaujamės vis labiau: iškylaujame, vaikštinėjame gryname ore iki pat vėlyvo vakaro. Deja, su mumis kartu džiaugiasi ir uodai. Įkyrusis kenkėjas dabar itin aktyvus, todėl pats metas pagalvoti apie kovą su juo.

Mažas, bet pavojingas

Pasaulyje priskaičiuojama apie 3500 uodų rūšių. Laimei, Lietuvoje veisiasi kiek daugiau nei 20 skirtingų uodų rūšių. Kad subrandintų kiaušinėlius, uodų patelės atakuoja žmones, naminius gyvūnus – siurbia jų kraują. Rodos, nieko pavojingo. Juk esame pratę nuo pavasario iki rudens vaikyti uodus, tačiau statistika liudija ką kitą. Kasmet nuo uodų pernešamų ligų pasaulyje miršta apie 2 mln. žmonių, rašoma pranešime spaudai. Tad ne veltui šie zyzekliai laikomi kone pavojingiausias gyvūnais pasaulyje.

„Laimei, kad Lietuvoje šie maži įkyrūs padarėliai erzina skausmingais įkandimais, kitaip nei egzotiniuose kraštuose, t.y. keliautojams gresia ne tik sugėlimai, bet ir rizika susirgti maliarija, geltonąja bei Dengė karštligėmis, encefalitu ar kt.,“, – perspėja UAB „Dezinfa“ kenkėjų kontrolės ekspertas, biologas Liutauras Grigaliūnas. Įdomus faktas, kad bemaž pusėje Lietuvos vandens telkinių veisiasi vadinamieji maliariniai uodai Anopheles, tačiau laimei mūsų klimatas dar per šaltas, kad maliarijos sukėlėjas subręstų uodo organizme.

Bemaž pusėje Lietuvos vandens telkinių veisiasi vadinamieji maliariniai uodai Anopheles, tačiau laimei mūsų klimatas dar per šaltas, kad maliarijos sukėlėjas subręstų uodo organizme.

Ką uodai gelia labiausiai?

Staiga šoktelėjusi oro temperatūra pavasarį ne tik džiugina mus, bet ir garantuoja kraujasiurbių atakas. Kaip teigia L. Grigaliūnas, uodai turi unikalią savybę pajusti žmogaus prakaitą, iškvepiamą anglies dvideginį, kvepalus, tad dažniau ir bus puolami tiek, kurie skleidžia intensyvesnį kvapą. Be to, įtakos turi ir kraujo grupė. Tyrimo metu, žmonės, kurių kraujo grupė buvo O, nukentėjo dvigubai smarkiau už A kraujo grupės atstovus. B kraujo grupės asmenys nukentėjo vidutiniškai, lyginant su O ir A.

Pavasaris – uodų nubudimo ir veisimosi laikas. Palankiausia terpė uodų dauginimuisi –  stovintis, greitai įšylantis vanduo. Balos, plyšiai sienose, po stogu, tarp nenaudojamų daiktų, kuriuose telkšo vanduo – visos panašios vietos uodams užtikrina galimybę pratęsti giminę. Net visai nedidelė balutė – ideali veisykla, uodei kiaušinėlius dėti ir gausinti uodų skaičių dar palankiau. Uodo patelė vidutiniškai padeda nuo 150 iki 300 kiaušinėlių, kurie virsta į uodus.  Vasarą vandens telkiniams sušilus iki 18 laipsnių, uodų ciklas užtrunka apie 2 savaites. Suaugę uodai išgyvena nuo 7 (patinai) iki 14 d. (patelės).

Uodų naikinimas ir kontrolė

Jei prie jūsų namų telkšo balos, patartina jas sausinti. Taip galima ryškiai sumažinti uodų veisimąsi ir apsaugoti savo bei augintinių ramybę ir sveikatą.

Naikinti uodus ir juos kontroliuoti – du skirtingi dalykai. L. Grigaliūnas pastebi, kad visiškai išnaikinti uodus būtų net pražūtinga, nes taip sugriautume tam tikras ekosistemas. Uodai yra daugybės kitų gyvių maistas – jais minta paukščiai, žuvys, didesni vabzdžiai, todėl kur kas naudingiau uodų kiekį valdyti derinant prevenciją su naikinimu.

Uodai gyveno dar iki žmogui atsirandant Žemėje. Tai įrodo JAV rasta 46 milijonų metų senumo fosilija.

Uodų kontrolei dažniausiai naudojamos priemonės – vaistinėse ar prekybose centruose pardavinėjamos purškiamos ar tepamos atbaidomosios medžiagos, spiralės, žvakės, eteriniai aliejai ir kt. Deja, šios priemonės uodų atakas sustabdo tik laikinai, didesnės įtakos nedaro net elektroniniai prietaisai. Beje, paminėtos priemonės taikytinos, jei į gryną orą susiruošėte tik trumpesniam laikui: pasivaikščioti ar iškylauti. Nuosavų namų savininkams ir įmonėms patartina imtis didesnį poveikį uodų populiacijai darančių priemonių.

Vienas iš dažniausiai naudojamų ir efektyviausių būdų – lervų naikinimas biologiniais preparatais. Toks metodas neleidžia išsivystyti naujai kraujasiurbių kartai. Pabrėžtina, kad šie  produktai skirti tik profesionaliam naudojimui – jokiu būdu ne patiems gyventojams. Kenkėjų kontrolės ekspertai jais purškia ežerų priekrantes, nedidelius vandens telkinius, ir kitas uodų veisimosi vietas. Svarbiausia, biologines uodų naikinimo priemones vandens telkiniams panaudoti laiku, t.y. supilti tam tikroje uodo lervos išsivystymo stadijoje. Todėl prieš supilant produktą į vandenį reikia paimti vandens mėginius su lervomis, kad būtų patikrinta, ar tinkamas laikas.

Žinoma, jeigu žmogus nori savo sodyboje savaitgalį turėti ramų pasisėdėjimą ar didesnę šventę, uodus cheminėmis medžiagomis naikinti galima ir purškiant įvairius paviršius, ant kurių tupia uodai: pavėsines, lauko terasas ir kt. Bet tai atlikti reikia bent keletą valandų iki šventės. Ir jokiu būdu negalima cheminėmis medžiagomis purkšti aplinkinės augmenijos“, – uodų kontrolės ypatumus vardija kenkėjų kontrolės ekspertų  vadovė Margarita Kutkaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių