365 gigapikseliai: didžiausia planetoje interaktyvi fotografija

  • Teksto dydis:

Didesnės fotografijos Žemėje dar nėra buvę. Tarptautinė fotografų grupė, vadovaujama italo "Filippo Blenigni", publikavo gigantišką aukščiausios viršukalnės Europoje ir 11-os aukščiausios viršukalnės pasaulyje panoraminę fotografiją.

Neįtikėtinai Monblano nuotraukai prireikė 35 val. nuolatinio fotografavimo ir maždaug 70 tūkst. kadrų. Projekto vadovas F. Blenigni sakė, kad įkvėpė šį projektą pats Monblanas.

„Mes tik norėjom jį perteikti tokį, kokį jį mato mūsų akys – nuostabiai gražų ir neapsakomai didingą, – sakė italas. – Buvome drąsus, beprotiški ir ambicingi. Todėl pasiekėme savo. Padarėme gigantišką panoraminę nuotrauką, kurioje matyti kiekviena kalno smulkmena.“

Penkių asmenų komanda Alpėse praleido dvi 2014-ųjų pabaigos savaites. Darbavosi fotografai 3,5 km aukštyje, -10°C šaltyje. Monblanas buvo fotografuojamas fotoaparatais "Canon EF" 400 mm f/2.8 II IS, "Canon 70D DSLR" ir "Canon Extender 2X III" su specialiu robotizuotu stovu. Visomis kryptimis iš viso prifotografuota 70 tūkst. kadrų. Bendra fotografavimo trukmė – 35 val.

Projekto autoriai planuoja grįžti į Alpes ir padirbėti su dar dviem analogiško dydžio panoraminėm fotografijom – kalnas būtų fotografuojamas kitais kampais. Šiuos kadrus būtų galima papildyti alpinistų maršrutais, o alpinistai fotografijose galbūt net susirastų ir save.

Ne mažiau įspūdinga ir užfiksuotos medžiagos apdorojimo statistika. 46 terabaitus informacijos fotografai „siuvo“ 2 mėnesius. Jei ši nuotrauka būtų atspausdinta 300 dpi, ji būtų futbolo aikštės dydžio.

4810 m aukščio Monblanas, kurio viršūnėje vėjo gūsiai siekia ir 95 km/val., yra vienas pavojingiausių pasaulio kalnų. Tačiau grėsminga šios viršukalnės reputacija neatbaido iš viso pasaulio plūstančių nuotykių ieškotojų – kasmet įkopti į Monblaną mėgina apie 20 tūkst. alpinistų.

Deja, nemaža dalis nutrūktgalvių iš tokių ekspedicijų grįžta traumuoti, o kasmet Monblanas pasiglemžia po 30-70 aukų.

Monblano panoraminė fotografija pranoko iki šiol rekordine laikytą 2013-ųjų Londono panoraminę fotografiją, kuri yra 45 gigapikseliais mažesnė. Tiesa, NASA turi dar didesnę – 681 gigapikselio fotografiją, tačiau joje įamžintas Mėnulis (jos autorius – zondas LRO, Lunar Reconnaissance Orbiter).

Paklajoti nuotraukoje įamžintais Monblano šlaitais galite čia.

Vaizdo siužetas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių