Ar į Lietuvą pateks Astravo AE elektra?

  • Teksto dydis:

Tikriausiai kai kurie esate girdėję apie vadinamąjį BRELL elektros žiedą. Jis jungia Lietuvą, Latviją, Estiją, Rusiją ir Baltarusiją. Ši sistema buvo sukurta po Antrojo pasaulinio karo, kai kartu su kitomis Baltijos šalimis atsidūrėme Sovietų Sąjungos gniaužtuose. Inžinieriai taip suprojektavo tinklus, kad tapome bendro tinklo dalimi. Su Baltarusija, kurioje dabar, pavojingai arti Vilniaus, yra statoma Astravo atominė elektrinė, šiuo metu turime penkias elektros jungtis.

Kalbant apie Astravo elektrą, reikia atskirti komercinį elektros srautą nuo techninio. Kol esam žiede, techninis srautas bus.

„Žiedinis elektros srautas buvo ir bus. Jis bus per BRELL didįjį žiedą, bus ir maži žiedai, ir visai nesvarbu, kokioje elektrinėje ta elektra pagaminta – ar vėjo elektrinėje sugeneruoja tą žiedinį srautą, ar dujinėje, ar atominėje“, – sako energetikas Daivis Virbickas, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus AB „Litgrid“ generalinis direktorius.

Tačiau komercinis srautas yra kas kita. Lietuva elektrą perka per tarptautinę „Nord Pool“ prekybos biržą. Bet koks elektros importas, ar jis būtų iš Baltarusijos, ar Latvijos, ar kitų šalių, į Lietuvą gali patekti tik per šią biržą. Kitaip sakant, elektros pirkimas ir pinigų sumokėjimas už produktą yra įmanomas tik per biržą.

„Prekybos nebus, kai pradės veikti Baltarusijos atominė elektrinė. Nebus absoliučiai jokios elektros prekybos ant sienos Lietuva–Baltarusija. Kai kas įsivaizduoja, kaip mes čia atskirsim, kuris elektronas atominis, kuris elektronas jau neatominis. Jokio atskyrimo nebus. Žiediniai srautai vaikščiojo ir vaikščios, iki sinchronizacijos, bet prekybos nebus“, – teigia specialistas.

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną šeštadienį 9.30 val. per LRT KULTŪRĄ, o išalkus dar – per „YouTube“ paskyrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

visais klausimais lietuvoj politika daroma per sikna

visais  klausimais  lietuvoj  politika  daroma  per  sikna portretas
litchujanijos politiku - pederastine politika, kuo daugiau debilu y seima ir prezidentura ,ypac y uzsienio reikalu ministerija ,energetikos, ir teisetvarkos ...ten jau siuo metu debilas prie debilo ,dar kelis ydiotus ir viskas bus sukomplektuota galutinai....

Tik kenkejai valstybes

Tik kenkejai valstybes portretas
Gali atsisakyti pigios elektros. BET MES BALTARUSISKA ELEKTRA PIRKSIME, TIK IS SUOMIJOS

Sūduvis

Sūduvis portretas
Net neabejoju kad pateks, jei mūsų puskvailiai politikieriai nuspręs nepirkti pigiau ir tiesiogiai, tai pirksime kelis kartus brangiau iš Švedijos nuolat gendančiu kabeliu.....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių