Dirbtinio intelekto galimybės telefone – neribotos

  • Teksto dydis:

Jeigu manote, kad jūsų išmaniojo telefono sparta priklauso tik nuo procesoriaus galingumo ir operatyviosios atminties, labai klystate. Specialistai teigia, kad įdiegus koprocesorių, kuris palaiko dirbtinio intelekto algoritmus, galima labai neįprastai, bet iš esmės pagerinti telefono našumą.

Tai pirmoji pasaulyje padarė bendrovė „Huawei“, pristačiusi savo naująjį flagmaną „Mate 10 Pro“ su integruotu dirbtiniu intelektu, rašoma pranešime spaudai.

Du būdai, kaip pagreitinti veikimą

Paspartinti telefono veikimą per trumpesnį laiką galima dviem būdais. Pirmasis – viską daryti greičiau, o antrasis – atlikti mažiau veiksmų. Prietaisą paspartinti labai paprasta, tačiau taikant šį metodą, netrukus susiduriama su fizinėmis kliūtimis, kurias sunku įveikti, be to, sunaudojama kur kas daugiau energijos, taigi sukuriamas karščio perteklius.

Ne toks akivaizdus ir sunkesnis, tačiau daug veiksmingesnis būdas – sumažinti veiksmų, atliekamų vykdant konkrečią užduotį, skaičių. Ką tai reiškia?

Pavyzdžiui, pamėginkite surasti pripučiamą paplūdimio kamuolį kambaryje, kuriame stovi daugybė skirtingų spintų, spintelių, stalčių ir dėžių. Jūs galite nuosekliai atidaryti visas dureles, ištraukti visus stalčius ir patikrinti kiekvieną dėžę – anksčiau ar vėliau būtinai rasite pamestą kamuolį, nors tam teks sugaišti marias laiko ir įdėti daug pastangų. Tačiau galite pasielgti išmintingiau ir apieškoti tik tas spinteles, kurios yra tokios formos ir talpos, kad į jas galėtų tilpti pripūstas kamuolys. Taip jums nereikės ieškoti daugelyje vietų, bet užteks patikrinti tik keturias ar penkias spintas. Taigi darbą atliksite kur kas greičiau ir sutaupysite daugybę energijos, nors dėžes ir stalčius atidarysite nė kiek ne greičiau.

Kodėl gamintojai renkasi lengvesnį kelią?

Antrasis būdas mums atrodo visiškai natūralus, nes būtent taip dirba mūsų smegenys, tačiau, atlikdamas tą pačią užduotį, kompiuteris taikys pirmąjį metodą, nes mūsų mąstymo būdas jam per sudėtingas. Esmė ta, kad norint atmesti visas vietas, į kurias kamuolys netilptų, būtina suprasti skirtingų objekto ir jo aplinkos savybių tarpusavio ryšius. Jūs turite žinoti kamuolio ir spintelių matmenis, suprasti, kad kamuolys netilps į dėžę, jeigu ji yra per mažo aukščio, nors jos tūris ir pakankamas, rašoma pranešime. 

Visai nekeista, kad, norėdami paspartinti programą arba operacinę sistemą, gamintojai renkasi lengviausią kelią ir tiesiog įrengia spartesnį procesorių.

Žmogaus smegenys gali beveik akimirksniu apdoroti visus šiuos duomenis ir jų tarpusavio ryšius, tačiau kompiuterio programoms tai yra labai sunki užduotis. Todėl visai nekeista, kad, norėdami paspartinti programą arba operacinę sistemą, gamintojai renkasi lengviausią kelią ir tiesiog įrengia spartesnį procesorių. Tačiau, kaip jau minėta, tai veda į aklavietę – kartu su procesoriaus našumu padidėja energijos sunaudojimas ir karščio išskyrimas, o tai trumpina išmaniųjų telefonų baterijos naudojimo trukmę, be to, pakyla procesoriaus temperatūra, taigi, būtina vėl sumažinti procesoriaus našumą, kad jis neperkaistų.

Neribotos dirbtinio intelekto galimybės

Įprasta kompiuterių programinė įranga, pavyzdžiui, šiuolaikiniuose išmaniuosiuose telefonuose įdiegtos operacinės sistemos, išties negali susidoroti su užduotimis, kurias atliekant būtina suvokti daiktus ir įvykius bei jų tarpusavio ryšius. Tačiau kai kurios programos, pavyzdžiui, nuolat tobulinamos besimokančių mašinų ir dirbtinio intelekto technologijos, savaime veikia panašiai kaip mūsų smegenys.

Supratusi, koks didelis dirbtinio intelekto (DI) potencialas, bendrovė „Huawei“ ėmė tyrinėti DI ir jo galimybes iš pagrindų keisti išmaniuosius telefonus. Šio darbo rezultatas – „Huawei Mate 10 Pro“ – išmanusis telefonas, kuriame įdiegtas neuroninis procesorius – neuroninis tinklo paspartinimo lustas, leidžiantis šiam prietaisui taikyti pažangius besimokančių mašinų algoritmus.

Neuroninio procesoriaus palaikomos dirbtinio intelekto funkcijos leidžia optimizuoti beveik kiekvieną išmaniojo telefono naudojimo aspektą. Mokydamiesi iš naudotojo elgesio, šie procesoriai gali numatyti, kokių programų prireiks, iš anksto įkelti jas į atmintį ir optimizuoti jų darbą. Taip pat jie gali „užmigdyti“ arba išjungti nereikalingus procesus – taip sutaupyti energijos ir pagerinti našumą.

Be to, procesoriai geba nustatyti ir atpažinti kameros matomus objektus, pasirinkti geriausius fotografavimo nustatymus arba per sekundės dalį nuspręsti, kaip geriausia nustatyti automatinio fokusavimo sistemą, kad būtų galima užfiksuoti judantį objektą ir gauti puikią nuotrauką. Įrengus neuroninį „Mate 10 Pro“ procesorių, milžiniškoje duomenų bazėje galima ieškoti paveikslėlių iki 25 kartų greičiau, negu naudojantis prietaisais, kuriuose įdiegti įprasti algoritmai ir procesoriai.

Dirbtinio intelekto galimybės neribotos – kadangi neuroninis procesorius paspartina darbą, jį naudojant galima pagerinti beveik visas išmaniojo telefono savybes: baterijos naudojimo laiką, įkrovimo greitį, programų našumą, balso aiškumą kalbantis telefonu, nufotografuotų vaizdų kokybę ir kt. DI technologija leidžia geriau atlikti kiekvieną užduotį, todėl visi turimi ištekliai panaudojami optimaliai, o prietaisams, kuriuose šis procesorius neįrengtas, tai būtų neįveikiama užduotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
Nesižavėkite dirbtiniais intelektais ir "išmaniomis" technologijomis! VISA TAI YRA TRUMPALAIKĖ SAVIAPGAULĖ! Geriau savo PROTUS kreipkite į Pasaulio bei Žemės pažinimą! Beje, tai įmanoma padaryti tiktai VISAGALĖS LIETUVIŲ KALBOS PAGALBA!!! Mūsų laikų mokslininkai vis dar nežino, kad Žemėje super technologijos jau "viešpatavo"! Būtent jų pagalba, daugiau nei prieš 50 000 metų, buvo pastatyti kad ir PASAULIO STEBUKLAI! Kur dabar jų kūrėjai?! Juos ŽEMELĖ nubaudė už joje veikiančių fizinių procesų nežinojimą!!! O gal JUS manote, kad JŪS ir JŪSŲ "technologijos" bus galingesnės už anų laikų super technologijas ir išgelbės ŽMONIJĄ nuo jos laukiančio likimo?! Šumerai, gamtoje vykusius procesus stebėjo 500 000 metų!? Kur jie dabar?! O mes gi Žemę stebime tiktai 180 metų!? Grįžkime į ŽEMĘ ir PAŽINKIME JĄ!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių