E. Muskas greičiau nei per šimtą dienų pastatė didžiausią pasaulyje akumuliatorių

  • Teksto dydis:

Verslininkas vizionierius Elonas Muskas (Ilonas Maskas) lažybose laimėjo 50 mln. dolerių (per 42 mln. eurų), greičiau nei per 100 dienų pastatęs didžiausią pasaulyje akumuliatorių, padėsiantį Pietų Australijos valstijai išvengti elektros tiekimo sutrikimų, pranešė pareigūnai.

Valstijos premjeras Jay Weatherillas (Džėjus Vezerhilas) nurodė, kad didžiulio ličio jonų akumuliatoriaus bandymas prasidės artimiausiomis dienomis. E. Muskas, anksčiau šiemet ėmęsis šio projekto, buvo nusistatęs terminą įgyvendinti savo sumanymą iki gruodžio 1-osios.

E. Muskas žadėjo pagaminti negausiai apgyvendintai Australijos valstijai skirtą bateriją nemokamai, jei šis projektas užtruktų ilgiau nei 100 dienų. Jo skaičiavimais, tokio įrenginio kaina turėtų būti mažiausiai 50 mln. dolerių; verslininkui šią sumą sumokės vietos valdžia.

Dingus elektrai Pietų Australijos pareigūnai iki šiol neturėdavo galimybių atkurti jos tiekimą iš atsarginių šaltinių. Elektromobilių gamintojos „Tesla“ įkūrėjas ir vadovas E. Muskas pažadėjo šią problemą išspręsti.

Pietų Australijoje pernai kilo didelė sumaištis, kai per smarkią audrą vėjui išvarčius elektros stulpus visoje valstijoje dingo elektra. Ši avarija paveikė 1,7 mln. žmonių.

„Pietų Australija šią vasarą turės atsarginį elektros energijos šaltinį – didžiausią pasaulyje ličio jonų akumuliatorių, kuris pirmąkart bus įkrautas artimiausiomis dienomis ir prasidės reglamentuojamo bandymo fazė“, – vėlyvą ketvirtadienį sakė J. Weatherillas.

E. Musko sukurta baterija „Tesla Powerpack“, esanti į šiaurę nuo didžiausio valstijos miesto Adelaidės, yra sujungta su prancūzų energetikos kompanijos „Neoen“ valdoma vėjo jėgaine. Tikimasi, kad šis sprendimas padės užtikrinti elektros tiekimą tūkstančiams namų, kai dėl perteklinio vartojimo iškyla tinklų avarijos pavojus.

Šio akumuliatorių komplekso bendra talpa – apie 100 megavatvalandžių. Energijos kaupykla sudaryta iš 476 atskirų blokų; kiekviename jų sumontuota po 16 ličio jonų akumuliatorių baterijų su individualiais nuolatinės srovės keitikliais ir valdymo įranga.

Akumuliatorių blokų grupės yra prijungtos prie galingų pramoninių keitiklių, paverčiančių nuolatinę srovę kintama. Keitikliai užtikrina trifazės kintamosios elektros srovės, kurios įtampa – nuo 380 iki 480 voltų – tiekimą.

Vieno „Powerpack“ bloko galia – 50 kW, tiekiant 480 voltų srovę. Vieno bloko talpa – 210 kilovatvalandžių.

Pietų Afrikos Respublikoje gimęs E. Muskas įkūrė interneto mokėjimų bendrovę „PayPal“, elektromobilių gamyba užsiimančią kompaniją „Tesla“ bei erdvėlaivius gaminančią ir skrydžių į kosmosą paslaugas teikiančią įmonę „SpaceX“.

Be kita ko, jis vadovauja neseniai „Tesla“ įsigytai saulės baterijas gaminančiai kompanijai „SolarCity“.

Jis siekia, kad „Tesla“ būtų kompanija, padedanti sumažinti taršą ne tik pardavinėjant žmonėms elektromobilius, bet ir generuojant ir kaupiant saulės energiją, kuria jie varomi.

Australija yra viena didžiausių pasaulio teršėjų šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis. Šioje šalyje yra itin daug anglimis kūrenamų elektrinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jau

jau portretas
tokie jau naivus komentatoriai /fizikai/ juk pastovia srove galima keisti i kintama keitikliais jei tai butina ir atvirksciai tik ? ar apsimoka ir kiek tie akumai laikys?

Anonimui

Anonimui portretas
Tam stovi kintamos srovės keitikliai,o dar geriau atsiversk fizikos vadovėlį.

Lietuvos 100-čiui

Lietuvos  100-čiui portretas
Šimtmečio minėjimas artėja, Politikai Lietuvos Geležinkelių prichvatizacija užsiėmę. Ar atveš popiežius karūną, Kai LDK karalių rinks tauta...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių