Ekspertai siūlo kurti Nacionalinį mokslo muziejų

  • Teksto dydis:

Įsteigus Nacionalinį mokslo muziejų, būtų skatinamas didesnis visuomenės susidomėjimas mokslu, tvirtina Lietuvos mokslų akademijos (LMA) ekspertų grupė.

Siūloma kurti ir specializuotą interneto svetainę, kurioje būtų skelbiama informacija apie vykstančius renginius, mokslo naujoves, mokslo populiarinimo literatūrą, pagrindines Lietuvos mokslo kryptis ir įstaigas. LMA ekspertai taip pat pataria sukurti ir įgyvendinti apdovanojimų bei skatinimo sistemą, kad mokslininkai, žurnalistai, kiti suinteresuoti asmenys ar organizacijos aktyviau populiarintų mokslą

LMA išplatintame pranešime teigiama, kad mokslo muziejaus lankytojų lauktų ne tik šiuolaikiška ekspozicija, bet ir aktyvi pažintinė veikla – susitikimai su mokslininkais, diskusijos, konkursai, specialūs žaidimai, mokymai.

Ekspertai mokslo populiarinimo veiklai koordinuoti ir strateginiams klausimams spręsti siūlo įsteigti visuomeninę Mokslo populiarinimo tarybą, kurią sudarytų mokslininikų bendruomenės, valdžios, žiniasklaidos atstovai.

„Šiuo metu rengiama mokslo muziejaus galimybių studija, kuri leis įvertinti jo poreikį visuomenei, dydį ir tinkamą vietą,“ – pranešime cituojamas dr. Rolandas Maskoliūnas, mokslo populiarinimo sistemą rengusios ekspertų grupės vadovas.

Panaikinus mokslo muziejų Šv. Jonų bažnyčioje, jo eksponatai buvo išskirstyti, kai kurie pateko į mažai žinomus ir sunkiai prieinamus muziejus, kiti – kažkur saugomi ar net visai prarasti. 2003 m. Vilniuje įkurtas Energetikos ir technikos muziejus tik iš dalies užpildė tą spragą.

Tarp geriausių pasaulio pavyzdžių – Mokslo muziejus Londone, Mokslų ir pramonės muziejus (Cité des Sciences et de l'Industrie) Paryžiuje, muziejus „CosmoCaixa“ Barselonoje, naujasis „Koperniko“ mokslo centras Varšuvoje. Juose sukurtos interaktyvios, šiuolaikinėmis technologijomis grįstos ekspozicijos, kurios leidžia visuomenei geriau suvokti mokslo žinias, jų reikšmę kasdieniame gyvenime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o as siulau

o as siulau portretas
isteigt nacionalini darmajedu muzieju, ir ekponuot jo direktorius su sekretorem...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių