Į TKS sėkmingai išskrido raketa su trimis astronautais

  • Teksto dydis:

Raketa „Sojuz“ su veterane amerikiete astronaute, kosmoso naujoku prancūzu ir rusų kosmonautu penktadienį išskrido į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

NASA astronautė Peggy Whitson (Pegė Vitson), rusas Olegas Novickis ir prancūzas Thomas Pesquet (Tomas Peskė) iš Rusijos kosmodromo Kazachstane pakilo kaip planuota – penktadienį 2 val. 20 min. vietos (ketvirtadienį 22 val. 20 min. Lietuvos) laiku. Erdvėlaivis sėkmingai įskriejo į orbitą aštuoniomis minutėmis vėliau, o su TKS jis susijungs po dviejų dienų.

Savo 57-ąjį gimtadienį vasarį švęsianti P. Witson jau yra vyriausia moteris pabuvojusi kosmose, bet tai tik vienas iš daugelio jos pasiektų rekordų. Ajovoje gimusiai biochemikei ši ekspedicija TKS bus jau trečioji; be to, ji antrąkart taps orbitinės stoties kapitone.

Kosmose P. Witson jau praleido 377 dienas ir keletą kartų buvo išėjusi į atvirą kosmosą. Po naujos pusmetį truksiančios misijos jos kosmose praleistų dienų skaičius turėtų padidėti iki 534 – taigi ji tikriausiai pasieks dar vieną rekordą, rugsėjį pagerintą 58 metų astronauto Jeffrey Williamso (Džefrio Viljamso).

Be P. Whitson, „Sojuz“ erdvėlaiviu dar skrenda patyręs 45 metų rusų kosmonautas O. Novickis bei 38 metų prancūzas Th. Pesquet, kuriam šis skrydis į kosmosą yra pirmasis. Trijulė prisijungs prie dviejų rusų ir amerikiečio, Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbančių nuo spalio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių