Kaip apsaugoti šeimos narius nuo kibernetinių grėsmių?

  • Teksto dydis:

Vis daugiau įrenginių jungiantis prie interneto, mes patys vis labiau tampame priklausomi nuo skaitmeninių technologijų, be kurių, tiesą sakant, nebeįsivaizduojame savo kasdienio gyvenimo. Tačiau kibernetinės grėsmės – virusai, kenkėjiškos programos, išpirkos reikalaujantys kenkėjai, sukčių atakos ir daugybė kitų skaitmeninių pavojų – yra tai, ko norėtume išvengti, ypač kai kalbame apie savo šeimos saugumą.

ESET saugumo ekspertų nuomone, grėsmės, su kuriomis susiduriame internete, yra lygiai tokios pat pavojingos ir žalingos, kaip ir realaus gyvenimo pavojai. Būtent tėvai, būdami atsakingi už savo vaikų gerovę ir saugumą, turėtų pasirūpinti, kad jų atžalos išvengtų virtualių grėsmių ir pažintų tik šviesiąją interneto pusę. Nuo ko pradėti?

Pirmiausia, pasirūpinkite šeimos saugumu internete. Tėvai turėtų vaikams papasakoti apie duomenų apsaugą internete, kaip jie turėtų bendrauti su nepažįstamais žmėnomis ir kokių dalykų derėtų vengti. „Išties internete galioja tos pačios taisyklės, kaip ir gatvėje – jei neleidžiame savo vaikams kalbėtis su nepažįstamaisiais, draudžiame svetimiems pasakoti, kur ir kaip gyvenate, ar dalintis savo asmeniniais daiktais, tai kodėl internete jiems leidžiame viską?“, – retoriškai klausia ESET saugumo sprendimus atstovaujančios įmonės „NOD Baltic“ vadovas Tomas Parnarauskas.

Tėvai turėtų pasirūpinti, kad šeimos narių naudojami įrenginiai veiktų su atnaujinta ir legalia programine įranga. Papasakokite vaikams, kodėl negalima diegti nežinomų ir juo labiau nelegalių programų versijų, apsaugokite įrenginius jiems skirtomis antivirusinėmis programomis.

ESET saugumo ekspertai pataria išsiugdyti įprotį bent kas kelis mėnesius peržiūrėti ir sutvarkyti kompiuteriuose ir telefonuose saugomus failus bei programas. Ištrynus nenaudojamus, senus ir nebereikalingus dokumentus, atlaisvinsite įrenginių atmintį, o atsikratę nereikalingų programų – nepaliksite spragų kibernetiniams nusikaltėliams.

Rinkitės sudėtingus slaptažodžius ne tik darbo, bet ir namų įrenginiams. Vaikai turėtų žinoti, kodėl svarbu pasirinkti tinkamą slaptažodį ir jį saugoti nuo kitų. „Geras slaptažodis – kaip tvirtas namų raktas, jo neskoliname kitiems ir nepaliekame po kilimėliu prie durų“, – sako ESET atstovas.

Taip pat pravartu daryti atsargines duomenų kopijas. Pastaruoju metu itin aktyviai plinta išpirkos reikalaujantys kenkėjai, kurie užblokuoja failus ar pačius įrenginius – turėdami atsargines duomenų kopijas, galėsite lengviau atstatyti savo dokumentus bei šeimos nuotraukas.

Norint apsaugoti visos šeimos įrenginius, specialistai rekomenduoja naudoti „ESET Multi-Device Security“ – su viena licencija galėsite apsaugoti pasirinktinai nuo 2 iki 5 įrenginių. Su „ESET Multi-Device Security“ galėsite naudoti šiuos apsaugos produktus:

Kompiuteriams su „Windows“:

„ESET Smart Security“

„ESET NOD32 Antivirus“

Kompiuteriams su „Mac OS X“:

„ESET Cyber Security Pro“

„ESET Cyber Security“

Kompiuteriams su „Linux“:

„ESET NOD32 Antivirus for Linux Desktop“

Išmaniesiems telefonams:

„ESET Mobile Security for Android“

„ESET Mobile Security for Symbian“

„ESET Mobile Security for Windows Mobile“

„Andoid“ planšetėms:

„ESET Parental Control for Android“

„ESET Mobile Security for Android“

Daugiau informacijos apie sprendimus rasite www.eset.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių