Knygų savaitgalis: elektroninės ir audioknygos padeda sumažinti stresą

  • Teksto dydis:

Ar sutinkate, kad dažnas ir beprasmiškas žiūrėjimas į telefono ekraną, pavyzdžiui, naršant socialiniuose tinkluose, kelia susierzinimą ir gali tapti depresijos priežastimi? Tuo tarpu pastebėta, kad telefoną naudojantys elektroninių knygų skaitymui ar audioknygų klausymui, jaučiasi ramesni ir laiką praleidę prasmingiau.

Naujas knygų skaitymo patirtis kuriančios lietuviškos platformos tai patvirtina.

Elektroninių knygų platformos „Milžinas“ bei audio knygyno „Audioteka“ duomenimis, šiuo metu knygas telefone skaito bei klauso tūkstančiai Lietuvos gyventojų, o tarp populiariausių žanrų įvardijami meilės romanai, detektyvai bei knygos apie psichologiją.

Žmonės, pradėję skaityti elektronines knygas, vienu prisėdimu vidutiniškai skaito iki 30 minučių. Mėgstamiausias laikas skaitymui – vakaras, prieš miegą, tačiau taip pat aktyviai „Milžino“ naudotojai knygas skaito ir ryte, 7-8 valandą ryto. Taip yra todėl, kad elektroninių knygų skaitymas yra ypač mėgstamas laiko praleidimo būdas keliaujantiems viešuoju transportu.

„Turint išmanųjį telefoną laiką internete galima praleisti prasmingiau nei kas penkias minutes socialiniame tinkle slenkant pirštu per ekraną. Šiandien išmanusis telefonas suteikia galimybę pasiekti bet kokį norimą turinį – ar tai būtų milijoninė muzikos fonoteka, ar ištisa biblioteka. Ir visa tai bet kokiu metu yra jūsų kišenėje“, – sako „Telia Lietuva“ privačių klientų padalinio vadovas Norbertas Žioba.

Daugiau nei tūkstantį skirtingo pavadinimo knygų siūlančio „Milžino“ duomenimis, naudojantys elektroninę knygų skaityklę vyresni nei 30 metų skaitytojai dažniausiai vienu prisėdimu skaito ilgiau ir per mėnesį perskaito po dvi knygas, tuo tarpu jaunesni skaitytojai skaito dažniau, bet trumpiau, ir per mėnesį sugeba perskaityti apie keturias knygas.

„Elektroninės knygos turi daug privalumų, nes suteikia galimybę turėti visą biblioteką savo kišenėje. Tai ypač pravartu, pavyzdžiui, keliaujant, nes leidžia sutaupyti daug itin ribotos vietos lagamine. Be to, perskaičius vieną knygą, visada galėsite iš karto pradėti skaityti kitą, nes ji visada bus po ranka“, – pasakoja elektroninių knygų platformos „Milžinas“ vadovas Dainius Blynas.

Išbandyti elektroninę knygų skaityklę „Milžinas“ dabar galima visuose „Telia“ klientų aptarnavimo salonuose, o ja nemokamai naudotis visą mėnesį šiuo metu gali visi „Telia“ klientai. Užsisakyti šią paslaugą galima internete, „Telia“ savitarnos svetainėje.

Šiemet „Knygų mugėje“ esančiame bendrame „Audiotekos“ ir „Telia“ stende lankytojai gali knygas klausyti. Beveik 100 audioknygų internete siūlančios platformos kūrėjai teigia, jog užsienyje populiarus „skaitymo ausimis“ būdas pastaruoju metu itin populiarėja ir Lietuvoje.

„Skaityti“ audioknygas yra patogu keliaujant, vairuojant, dirbant ir sportuojant. Viskas ko reikia – išmanusis telefonas ir nemokama „Audioteka“ programėlė. Skaitant audio knygas nereikia žiūrėti į popierių ar ekraną, todėl tuo metu galima atlikti kitus darbus. Žmonės audioknygų dažnai klauso vietoje muzikos“, – sako „Audioteka“ vadovas Aurimas Mikalauskas.

Specialia audioknygų programėle naudotis patogu, nes ji atsimena, kurioje vietoje baigėte klausyti knygą. Be to, galima nesunkiai perjunginėti norimus skyrius ir panašiai. Tarp mėgstamiausių audioknygų projektų „Audioteka“ išskiria Andriaus Tapino įgarsintą „Vilko valandą“ bei šiaulietišku akcentu paties autoriaus Rimanto Kmitos skaitomą knygą „Pietinia kronikas“.

Atsisiųsti nemokamą „Audiotekos“ programėlę gali „Android“ ir „iOS“ sistemų naudotojai adresu audioteka.com/lt/applications.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių