Kodėl klaviatūrose skaičiai išdėstomi skirtinga tvarka?

Į LRT Radiją paskambinusi klausytoja uždavė klausimą, į kurį atsakymo vis dar ieško lietuvių ir pasaulio mokslininkai.


 

Į LRT Radiją paskambinusi klausytoja uždavė klausimą, į kurį atsakymo vis dar ieško lietuvių ir pasaulio mokslininkai. 

„Kodėl skaičiavimo mašinėlėse skaičiai yra rašomi nuo apačios į viršų, o visuose kituose aparatuose – bankomate, kortelės skaitytuve ar telefone – nuo viršaus į apačią?“ – domisi klausytoja.

Vieno aiškaus atsakymo, kodėl skaičiavimo mašinėlėse, o taip pat ir kompiuterių klaviatūrose, skaičiai didėjimo tvarka yra surašomi iš apačios į viršų, nėra.

Tačiau Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto docentas daktaras Vladas Tumasonis sutiko pasidalinti savo pasvarstymais.

„Aš asmeniškai galėčiau daryti prielaidą, kad kompiuteriuose skaičiai išdėstomi nuo apačios į viršų ir nulis būna prie vieneto, nes kompiuteriais įvedama gana daug informacijos. Jeigu norite įvesti daug skaičių, tai patogiau, kai nulis yra prie vieneto. Bet čia yra tik mano prielaida. O įvairiausiuose bankomatuose, kortelių skaitytuvuose faktiškai tas išdėstymas neturi didelės reikšmės“, – sako V. Tumasonis.

Tačiau gali būti ir visiškai paprasta priežastis. „Tiesiog gamintojai – skirtingi, ir jiems taip istoriškai susiklostė“, – svarsto V. Tumasonis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ar tik ne žydai pirmąją skaičiavimo mašinėlę sukūrė (savo milijonams skaičiuot)...

Todel ,

Todel , portretas
Kad neuzmigtum ....

stano

stano portretas
Tikras durnelis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių