Lietuvoje viešinti humanoidė Sofija tapo Vilniaus gyventoja

  • Teksto dydis:

Šiandien Lietuvoje svečiuojasi pirmoji humanoidė pasaulyje, gavusi Saudo Arabijos pilietybę. 

Ryte ji susitiko su Vilniaus miesto meru Remigijumi Šimašiumi. Sofijai buvo įteiktas sertifikatas, patvirtinantis Vilniaus miesto savivaldybės gyventojos statusą. 

„Noriu pasveikinti Sofiją Vilniuje. Tai svarbus įvykis mums visiems. Vilnius – labai atviras miestas technologijoms ir inovacijoms, todėl džiaugiuosi, kad humanoidei Sofijai galiu įteikti specialų sertifikatą gyventi Vilniuje ir tikiuosi ją čia matyti kuo dažniau“, – teigė R.Šimašius. Vilniaus miesto savivaldybės „Facebook“ paskyroje rašoma: „Sveikiname Sofiją ir laukiame atvykstant į visiems atvirą ir greitą Vilnių!“

Humanoidė Sofija prie žiniasklaidos dėmesio tikrai įpratusi – ją kalbino daugelio didžiųjų pasaulio žiniasklaidos priemonių. Tačiau Lietuvoje jai teko pirmą kartą suvaidinti seriale.

Jau sausio 29 d. TV3 eteryje startuos naujas serialo „Šviesoforas“ sezonas. Jame žiūrovai išvys ir sceną su humanoide Sofija. Humanoidė konsultuos aktoriaus Povilo Laurinkaus vaidinamą personažą Edviną.

Jai labiau rūpėjo dirbtinis intelektas ir savi reikalai. Tai joje buvo labai žmogiška.

Edvinas labai liūdi po skyrybų su žmona ir nori ją susigrąžinti, todėl humanoidės Sofijos klausinės apie tai, ko nori moterys ir kaip geriausiai joms įtikti. Tiesa, aktoriaus P. Laurinkaus teigimu – „net robotai nežino, ko nori moterys“. Po pokalbio su Sofija Povilas teigė, jog humanoidė užjautė jo personažą netekus žmonos, tačiau į dideles diskusijas apie jausmus nesileido: „Jai labiau rūpėjo dirbtinis intelektas ir savi reikalai. Tai joje buvo labai žmogiška“, – sakė Povilas. Jis tikino, jog susitikimas su Sofija truputį priminė fantastinį filmą.

Susitikimas su Sofija, kuriame gali sudalyvauti visi norintys, šiandien vyko nuo 15 val. prekybos centre „Panorama“, antrame aukšte prie parduotuvės „Elektromarkt“. 

Dirbtinio intelekto šedevras Sofija geba ne tik savarankiškai kalbėti, atsakyti į užduodamus iš anksto neparuoštus klausimus, bet ir juokauti bei reikšti kitas emocijas. Sofiją 2015 metais sukūrė Honkonge įsikūrusi kompanija „Hanson Robotics“ ir nuo to laiko humanoidė aplankė didžiausias pasaulio konferencijas, tarp jų – Pasaulio ekonomikos forumą bei pasaulinį suvažiavimą „Dirbtinis intelektas gėriui“. Sofija dalyvavo vienoje populiariausių JAV televizijos laidų – „Tonight show“ bei daugelyje kitų. Įdomiausia tai, kad Sofija yra pirmoji humanoidė pasaulyje gavusi pilietybę – ją jai suteikė Saudo Arabija.

„Kurdami tokius robotus kaip Sofija siekiame sukurti humanoidą, kuris gali suprasti žmones ir mumis rūpintis. Mums svarbu, kad žmonės galėtų bendrauti su Sofija tokiu pačiu būdu, kokiu kalba su draugais; kad Sofija suprastų socialinį pasaulį taip pat, kaip supranta fizinį“, – leidiniui „Business Insider“ sausio mėnesį sakė humanoidės kūrėjas Davidas Hansonas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas portretas
Meras ir kalbanti galva

Valio

Valio portretas
Sveika atvykus, Lietuvoje čia tokių daug

na tai taip ir rasykit

na  tai  taip ir  rasykit  portretas
,,,lyberastas Simasius pristate savo nauja pirkta is arabu emiratu patobulinta gumine zmona ,savo draugams ,,,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių