Lūžio taškas: kibernetiniai nusikaltėliai sutelkė dėmesį į „Apple“ produkciją

  • Teksto dydis:

Kenkėjiškų programų, skirtų "Apple" operacinėms sistemoms "Mac OS X", skaičius nuo 2010 m. iki 2014 m. išaugo 36 kartus ir pasiekė 1800 grėsmių skaičių. Apie tai praneša kompanija "Kaspersky Lab".

Dar prieš ketverius metus kenkėjų skaičius siekė vos 50 egzempliorių. Tuo tarpu per pirmus aštuonis šių metų mėnesius ekspertai aptiko beveik tūkstantį unikalių atakų, kurios nutaikytos į "Mac" įrenginius ir naudojančių 25 skirtingų tipų kenkėjišką programinę įrangą.

Aktyvus "Mac" vartotojas rizikuoja savo įrenginį užkrėsti maždaug 10 kartų per metus, teigia ekspertai. Iš kitos pusės, jei pažvelgtumėme į 2014 m. rugpjūčio duomenis, tikimybė "Mac" įrenginiui su specialiai jam sukurtu kenkėju yra tik 3 proc., tuo tarpu "Windows" vartotojams – 21 proc.

Tiesa, reikėtų atsižvelgti ir į operacinių sistemų populiarumą: "Windows" įdiegta į 90,72 proc. kompiuterių visame pasaulyje, tuo tarpu "Mac OS" užima 7,68 proc. rinkos, rodo 2014 m. sausio mėnesio duomenys, kuriuos pateikia "NetMarketShare".

Tarp daugybės grėsmių ekspertai pažymi programą "Callme", kuri kibernetinių nusikaltėlių įdiegiama tam, jog suteiktų daugkartinę prieigą prie įrenginio. Šis kenkėjas ne tik vagia vartotojo kontaktinius duomenis, tačiau ir leidžia sistemą valdyti nuotoliniu būdu.

Kitas „backdoor“ tipo kenkėjas – Laoshu, darantis Mac įrenginių ekrano nuotraukas, įdomus tuo, jog turi patikimo kūrėjo sertifikatą, o tai reiškia, kad kibernetiniai nusikaltėliai planavo programėlę platinti per "App Store".

"Kaspersky Lab" teigimu, per paskutinius ketverius metus "Mac" aplinka žymiai pasikeitė. Ilgą laiką šiai platformai skirti virusai buvo retas dalykas, jų kiekis buvo skaičiuojamas vienetais. Tačiau 2011 m. prasidėjo savotiška epidemija, kai kirminas "Flashback" užkrėtė net 700 000 įrenginių su operacine sistema "Mac OS X".

„Ši istorija tapo lūžio momentu, po to mes fiksuodavome šimtus grėsmių "Mac" sistemoms. Dar daugiau, paskutiniu metu "OS X" tapo vienu pagrindinių taikinių kibernetinių nusikaltėlių atakoms“, – teigė specialistas E. Kasperskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Binladenas

Binladenas portretas
O dar sako kad pagavo gauja klastojancia vurusu programas matot kaip hebra dyrba tai ir toliau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių