Magnetinė levitacija atvers kelius naujos kartos robotams

  • Teksto dydis:

Amerikiečių fizikai išmoko valdyti objekto padėtį erdvėje, pasitelkdami magnetinę levitaciją, t.y. pasitelkdami bekontakčius objekto judesius ore arba skystyje.

Savo tyrimo rezultatus mokslininkai publikavo žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Manoma, kad gauti rezultatai leis sukurti minkštus robotus – elastingas mašinas be kietų konstrukcijos elementų.

Eksperimentinė platforma, kurios dėka buvo atlikti bandymai, atrodo taip: tarp dviejų nuolatinių magnetų patalpintas konteineris su paramagnetiniu skysčiu. Šiame skystyje buvo patalpintas diamagnetinis objektas, kurio orientaciją mokslininkai ir sugebėjo valdyti.

Objekto padėtis konteineryje veikiama magnetinių ir gravitacinių jėgų, o taip pat jo geometrijos ir vidinių struktūrų. Savo tyrimuose mokslininkai naudojo rutuliukus ir cilindrus.

Objektų buvimo vietos ir orientacijos (šiuo atveju – cilindrų) reguliavimas buvo atliekamas, pasitelkiant išorinius magnetus.

Magnetinė levitacija paskutiniu metu paskutiniu metu ypač plačiai naudojama įvairiose žmogaus veiklos sferose. Pavyzdžiui, Japonijoje, Vokietijoje ir Kinijoje egzistuoja projektai, kurių metu siekiama sukurti transporto priemones, kurių pagrindą sudaro magnetinė levitacija.


Šiame straipsnyje: mokslasrobotasmagnetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių