Mokslininkai nerimauja, kad „Brexit“ galėtų pakenkti tyrimams Europoje

  • Teksto dydis:

Garsiausi Europos mokslininkai antradienį perspėjo, kad dėl „Brexit“ Didžioji Britanija ir Europos Sąjunga gali likti „labiau izoliuotos“, o tai pakenktų tyrimams visame žemyne.

Laiške, kurį pasirašė 29 Nobelio premijų laureatai ir šeši matematikos Fieldso (Fildso) medalio laimėtojai, britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) raginami užtikrinti „kuo glaudesnį bendradarbiavimą tarp JK ir ES“ po Britanijos išstojimo iš bloko.

Laiške sakoma, jog mokslo inovacijoms „reikia žmonių ir idėjų srauto per sienas, kad būtų galima sparčiai keistis idėjomis, patirtimi ir technologijomis“.

„Naujų barjerų tokiam bendradarbiavimo laisvumui kūrimas slopins pažangą, pakenkdamas mums visiems“, – pažymėjo pasirašiusieji, tarp kurių yra biologas Venki Ramakrishnanas (Venkis Ramakrišnanas) ir ekonomistas Christopheris Pissarides (Kristoferis Pisaridis).

Londone veikianti didžiausia po vienu stogu įsikūrusi Europos biomedicinos tyrimų laboratorija „Francis Crick Institute“ taip pat perspėjo, kad „kietas“ Britanijos išstojimas, sudarantis kliūčių žmonių, prekių ir paslaugų judėjimui, pakenktų britų mokslui.

Vėžį tyrinėjęs „Francis Crick Institute“ direktorius Paul'as Nurse'as (Polas Nersas), vienas 2001 metų Nobelio medicinos premijos laureatų, sakė, kad „didžiulis mokslininkų negatyvumas dėl „kieto“ „Brexit“ turėtų būti aliarmo skambutis“.

„Mums reikia sutarties, kuria būtų pakeistas dėl „Brexit“ prarastas mokslo finansavimas, kuria išsaugoma talentingų mokslininkų judėjimo laisvė ir pagal kurią jie jaustųsi laukiami šioje šalyje“, – sakė P. Nurse'as.

Britų vyriausybė teigia siekianti „ambicingų santykių su partneriais ES dėl mokslo ir inovacijų“ po „Brexit“. Bet naujos tvarkos detalės paaiškės tik po JK išstojimo iš bloko kovo mėnesį.

Abi šalys viliasi iki to laiko turėti susitarimo dėl būsimų santykių gaires. Tačiau „skyrybų“ deryboms įstrigus dėl Airijos sienos klausimo vis labiau nuogąstaujama, kad JK galėtų „iškristi“ iš bloko be jokio susitarimo ir tokiu atveju kiltų chaosas uostuose, smarkiai sutriktų ekonomika.

„Šiuo metu nėra absoliutaus tikrumo, kurį norėčiau suteikti, – antradienį sakė JK mokslo ministras Samas Gyimah (Semas Džima). – Tačiau galiu pasakyti, jog suprantame, kad jei mokslo (atžvilgiu) norime būti vieta, į kurią vykstama – o tai mūsų, kaip šalies, ambicija – tuomet mobilumas ir trinties mažinimas turi būti svarbi to dalis.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių