Mokslininkai pradėjo auginti žmogaus širdies audinį... špinatuose

  • Teksto dydis:

Šiais laikais mokslas stumiasi į priekį naudodamas naujausias technologijas. Naujiena apie organų gaminimą 3D spausdintuvu nebėra tokia jau netikėta – žmonės jau žino, kad laboratorijoje galima sukurti įvairias gyvų organizmų dalis. Visgi, šią naujieną norėsis išgirsti. Mokslininkai sugalvojo būdą, kaip špinato lapuose užauginti... žmogaus širdies audinį.

Pasirodo, šis mums visiems gerai pažįstamas augalas tam puikiai tinka.

Nors dažnai kartojama, kad ateitis priklauso 3D spausdintuvais gaminamiems organams, mokslininkai į tokius pasisakymus žiūri kiek skeptiškai. Technologija kol kas nėra išvystyta iki tokio lygio, kad būtų galima teigti, kad tai yra geriausias kelias audiniams kurti. Todėl kuriami ir bandomi ir kiti metodai. Pavyzdžiui, pasitelkus augalus.

3D spausdintuvai gali labai tiksliai išdėlioti ląsteles, tačiau bent jau kol kas sudėtingi kraujagyslių tinklai jiems yra neįkandami. Mokslininkai teigia, kad būtent neįtikėtinai smulkios kraujagyslės yra sunkiausiai atkartojamos laboratorijos sąlygomis, o be jų širdies audinys negali tinkamai funkcionuoti ir augti. Taigi, mokslininkai paieškojo ko nors, kas tokį kraujagyslių tinklą jau turi, ir rado. Bandymų objektu tapo špinato lapas.

Kas bendro tarp špinatų ir žmogaus širdies? Tikriausiai reikėtų sakyti, kad nieko. Tačiau kraujagyslių tinklas širdies raumenyje yra panašus į mikroskopines arterijas, kuriomis špinato lapai aprūpinami maistinėmis medžiagomis. Todėl mokslininkai iš pradžių specialiu tirpalu pašalino visas špinato ląsteles. Lapai tapo permatomi, kai juose liko tik tas ląsteles laikanti struktūra, kurią sudaro celiuliozė. Tai ir tapo puikia terpe žmogaus širdies ląstelių kultūroms augti.

Širdies ląstelės buvo įsodintos į špinato lapus. Per augalo gyslas vėliau yra tiekiamos kitos reikalingos širdies audinio statybinės medžiagos, kad ląstelių kultūros tvarkingai augtų iš esmės tuščiame špinato lape. Kadangi celiuliozė yra nekenksminga, problemų dėl audinio užterštumo nėra – to nepasakysi apie 3D spausdintuvus.

Mokslininkai galvoja, kad kada nors galės susirinkti šias ląsteles iš skirtingų lapų ir iš jų formuoti širdies audinį. Iki to momento praeis dar nemažai laiko. Visgi, jei jų darbas atsipirks, gali būti, kad bus sukurtas nebrangus, patikimas ir ekologiškas būdas auginti širdies audinius, kuriuos vėliau bus galima įsodinti širdies smūgį patyrusiems žmonėms. Mokslininkai taip pat planuoja panaudoti šį metodą (augalo ląstelių pašalinimą ir žmogaus ląstelių įsodinimą) ir kitiems organams auginti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių