Mokslininkė apie atrastas gravitacijos bangas: A. Einšteinas švytėtų džiaugsmu

  • Teksto dydis:

Mokslo pasaulį ketvirtadienį įaudrino žinia, kad tyrėjams pagaliau pavyko užfiksuoti gravitacijos bangas – erdvėlaikio raibulius, kuriuos fizikos grandas Albertas Einsteinas (Albertas Einšteinas) nuspėjo egzistuojant dar prieš šimtmetį.

Astrofizikai sveikino šį pranešimą kaip istorinį pasiekimą, atveriantį iš esmės naujų galimybių stebėti Visatą ir joje vykstančius didžiulio masto susidūrimus. Kai kurie sakė, kad tai prilygsta garsinių filmų atsiradimui po nebyliojo kino epochos, nes tos bangos panašios į garso įrašus, suteikiančius informacijos apie kosmoso procesus.

„Iki šio momento buvome nukreipę akis į dangų, bet negirdėjome muzikos“, – sakė Kolumbijos universiteto astrofizikas Szabolcsas Marka (Sabolčas Marka), naujojo atradimo mokslinės komandos narys. – Dangus niekada nebebus toks kaip anksčiau.“

Tarptautinė astrofizikų komanda, naudojanti 1,1 mlrd. JAV dolerių kainavusius du vienodus nepaprastai jautrius prietaisus, žinomus kaip Lazerinės interferometrijos gravitacijos bangų observatorija (LIGO), aptiko gravitacijos bangas, kurias sukėlė dviejų masyvių juodųjų skylių susidūrimas, įvykęs už 1,3 mlrd. šviesmečių nuo Žemės.

„Einsteinas švytėtų džiaugsmu“, – sakė JAV Nacionalinio mokslo fondo direktorė France Cordova (Frans Kordova).

LIGO užfiksuoti erdvėlaikio svyravimai perteikiami kaip garso signalas, kurį per ausines gali išgirsti mokslininkai šio eksperimento valdymo patalpoje. Šiuo atveju įrodymu tapo vienintelis silpnas čirškėjimas – arba veikiau bumbtelėjimas – kuris buvo užfiksuotas 2015 metų rugsėjo 14 dieną.

„Tas čirškėjimas buvo būtent tai, ko ieškojome“, – sakė Luizianos valstijos universiteto fizikė Gabriela Gonzalez (Gabriela Gonsales), LIGO komandos atstovė mokslo reikalams.

Mokslininkai sakė turintys vilties per dešimtmetį sukaupti Visatos „didžiausių hitų“ rinkinį.

Kai kurie fizikai tvirtino, kad šis atradimas toks pats svarbus, kaip ir 2012 metais paskelbta žinia, kad buvo patvirtintas Higso bozonų – gravitacinę sąveiką lemiančių dalelių, pramintų „dieviškosiomis dalelėmis“ – atradimas. Kiti teigė, kad naujasis atradimas dar reikšmingesnis.

Pensilvanijos universiteto teorinės fizikos specialistas Abhay Ashtekaras (Abhajus Aštekaras), kuris nėra LIGO komandos narys, tvirtino, kad šis atradimas ne mažiau reikšmingas negu Renesanso epochos mokslininko Galileo Galilei (Galilėjo Galilėjaus) pirmieji dangaus kūnų stebėjimai teleskopu, prieš keturis šimtmečius atvėrę kelią šiuolaikinės astronomijos amžiui.

Pasaulinė astrofizikos žvaigždė Stephenas Hawkingas (Stivenas Hokingas) pasveikino LIGO komandą, sakydamas Britanijos nacionaliniam transliuotojui BBC: „Gravitacijos bangos suteikia visiškai naują galimybę žvelgti į Visatą. Galimybė jas aptikti turi potencialo sukelti revoliuciją astronomijoje.“

A.Einsteinas gravitacijos bangų egzistavimą teoriškai numatė 1916 metais savo bendrojoje reliatyvumo teorijoje. Tos bangos yra nepaprastai silpni raibuliai, sklindantys erdvėlaikiu, kurį sudaro trimatė erdvė ir laikas.

Kai susiduria masyvūs objektai, tokie kaip juodosios skylės arba neutroninės žvaigždės, nuo jų Visatoje pasklinda gravitacijos bangos, kurias galima įsivaizduoti kaip elastingo tinklo akučių išsitempimą ir susitraukimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lapiukas

lapiukas portretas
tai yra is fantastikos sryties. tai irodo, ka George Lucas savo seriale "Star Wars" papasakojo apie Dzedajus - Mitine butybe, sugebanti panaudoti is saves spinduliuojamama gravitacine jega, daug didesne uz aplinkiniu) paveikti kitus ( tuo paciu ir gebejima uzdaryti zmogaus kvepavimo takus). Nes sis atradimas teigia, kad kiekvienas kunas ir zmogus spinduliuoja gravitacine jega, kuri gali itakoti kitus, kuri gali priversti kitus tave isimyleti ( traukti prie taves be priezasties). Ar tai nepaaiskina Jezaus Kristaus galimybes traukti prie saves, net priversti vandeni ji nesti pavirsiumi. Nes ka mokslininkai irode, yra vienos lasteles turi didesne trauka ant kitu, ir tuo paciu paklusima.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių