NASA kosminių tyrimų zondas sudužo Merkurijuje, baigęs 11 metų trukusią misiją

  • Teksto dydis:

Nepilotuojamas NASA kosminis zondas sudužo Merkurijaus planetos paviršiuje pasibaigus degalų atsargoms po sėkmingos 11 metų trukusios misijos, ketvirtadienį pranešė JAV kosmoso agentūra.

Zondas MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) buvo pirmasis kosminis aparatas, skriejęs orbita aplink Merkurijų.

Skrydžių valdymo centras paskelbė paskutinį „Twitter“ pranešimą jo vardu prieš aparatui sudūžtant 19 val. 26 min. Grinvičo (22 val. 26 min. Lietuvos) laiku.

„Ką gi, manau, laikas atsisveikinti su visais mano draugais, šeimos nariais, palaikymo komanda. Labai greitai atliksiu savo paskutinį smūgį“, – rašoma žinutėje.

NASA anksčiau pranešė negalėsianti tiesiogiai transliuoti susidūrimo vaizdo. Aparatas nukrito planetos pusėje, nusigręžusioje nuo Žemės.

Tačiau JAV kosmoso agentūra patvirtino, kad zondas iš tikrųjų sudužo.

„Viena NASA planetų tyrimo misija ketvirtadienį sulaukė planuotos, bet ne mažiau dramatiškos pabaigos, kai (zondas) įsirėžė į Merkurijaus paviršių skriedamas apie 8 750 mylių per valandą (3,91 km per sekundę) greičiu ir sukūrė naują kraterį planetos paviršiuje“, – sakoma Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos pranešime.

Zondas buvo tik maždaug 3 m ilgio.

Tikėtina, kad MESSENGER išmuštas krateris yra apie 16 m skersmens, pridūrė NASA.

Per 2004 metais pradėtą misiją buvo pasiekta „precedento neturinti sėkmė“, o pagrindinis jos atradimas – kad Merkurijuje, kuris yra arčiausiai Saulės skriejanti planeta, esama daug sušalusio vandens ir kitų lakių medžiagų, išlikusių nuolat šešėlyje esančiuose krateriuose ties ašigaliais, pažymėjo NASA.

„Išeidami su trenksmu, kai jis įsirėš į Merkurijaus paviršių, švenčiame MESSENGER misiją, kuri buvo daugiau negu sėkminga, – sakė Vašingtone įsikūrusio NASA Mokslo misijų direktorato administratorius Johnas Grunsfeldas (Džonas Gransfeldas). – MESSENGER misija toliau bus naujų rezultatų aukso gysla mokslininkams, nes pereiname prie šios misijos naujos fazės – jau į archyvus patekusių duomenų analizės ir Merkurijaus paslapčių atskleidimo.“


Šiame straipsnyje: zondas MessengerNASAMerkurijus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių