NASA nepaisant nesėkmingo paleidimo ir toliau naudosis Rusijos erdvėlaiviais „Sojuz“

  • Teksto dydis:

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) vadovas Jimas Bridenstine'as (Džimas Braidenstainas) penktadienį gyrė Rusijos kosmoso programą ir, nepaisydamas neseniai įvykusio nesėkmingo erdvėlaivio „Sojuz“ paleidimo, pareiškė tikintis, kad gruodį į Tarptautinę kosmoso stotį išskris nauja įgula.

„Tikrai manau, kad vėl skrisime raketa „Sojuz“, ir šiuo metu neturiu jokio pagrindo galvoti, kad (skrydis) atsiliks nuo tvarkaraščio“, – Maskvoje sakė jis žurnalistams.

NASA administratorius bendravo su reporteriais JAV ambasadoje Maskvoje praėjus dienai po to, kai erdvėlaivio „Sojuz“ įgulai dėl techninių gedimų teko atlikti avarinį nusileidimą Kazachstane iškarto po raketos starto.

Tokio pobūdžio nesėkmė yra pirmoji per Rusijos posovietinę istoriją. Ji sudavė skaudų smūgį pasididžiavimą kėlusiai jos kosmoso industrijai.

J. Bridenstine'as, pirmą kartą besilankantis Rusijoje ir Kazachstane nuo paskyrimo į NASA vadovo postą, stebėjo erdvėlaivio paleidimo iš Baikonūro kosmodromo drauge su Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovu Dmitrijumi Rogozinu.

J. Bridenstine'as pareiškė esantis „tikras“, kad kita pilotuojama misija į TKS įvyks, kaip ir buvo planuota, gruodį ir gyrė „nuostabius“ Rusijos ir JAV kosmoso agentūrų santykius.

Planuojama, kad erdvėlaivis „Sojuz“ nugabens kitą įgula į TKS gruodžio 20-ąją.

„Roskosmos“ penktadienį paskelbė, kad galbūt atkels į ankstesnę planuotą datą kitą misiją į TKS.

NASA vadovas liaupsino, kartais labai emocingai, „Sojuz“ erdvėlaivių „atsparumą“.

„Ne visos nesėkmingos misijos baigiasi taip sėkmingai“, – teigė J. Bridenstine'as.

Ji pridūrė, kad aptarė incidentą su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u, bet nebendravo šiuo klausimu su prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

J. Bridenstine'as taip pat sakė, kad kalbėjosi su JAV astronautu Nicku Hague'u (Niku Heigu) ir pridūrė, kad šis yra gerai nusiteikęs, nors patyrė didelį išbandymą.

„Jis buvo labai linksmas“, – tikino NATO administratorius.

J. Bridenstine'as nesureikšmino tarp abiejų valstybių tvyrančios įtampos ir pabrėžė, jog bendradarbiavimas kosmoso srityje vis dar nenutrūko.

„Drauge kosmose galime padaryti daugiau nei pavieniui“, – tvirtino jis ir pavadino asmeninius santykius su D. Rogozinu „labai tvirtais“.

Tuo tarpu D. Trumpas, ketvirtadienį paprašytas pakomentuoti incidentą, pareiškė, jog „nė kiek nesijaudina“, kad amerikiečiams tenka kliautis Rusijos erdvėlaiviais, kad galėtų į kosmosą skraidinti žmones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių