NASA vėl siųs žmones į Mėnulį: šį kartą pasiliksime

  • Teksto dydis:

NASA planuoja „kitą didžiulį šuolį kosmoso tyrimuose“ - organizacija siųs astronautus į Mėnulį, kurie ten pasiliks ilgam laikui, skelbia „Sky News“.

Kosmoso agentūros administratorius Jimas Bridenstine'as paragino Amerikos bendroves padėti NASA kurti žmonėms pritaikytas kapsules - daugkartinio naudojimo sistemas ant Mėnulio besileidžiantiems astronautams, nes, pasak jo, prezidentas Donaldas Trumpas ir Kongresas jau uždegė mokslininkams žalią šviesą nuskraidinti žmogų į Mėnulį pirmą kartą nuo 1972-ųjų.

J. Bridenstine'o teigimu, NASA planuoja siųsti žmones „į Mėnulį, o vėliau ir į Marsą bei dar toliau“. J. Bridenstine'as džiaugiasi NASA ir didžiuojasi savo vaidmeniu „vadovaujant Amerikos kosmoso programai“.

„Kaip nuolatinis NASA rėmėjas, esu sujaudintas, galėdamas vėl kalbėti apie žmonių išlaipinimą Mėnulyje. Kai kurie žmonės mano, kad sugrįžimas į Mėnulį reiškia, jog darysime tą patį, ką ir prieš 50 metų“, - laikraštyje OZY rašė J. Bridenstine'as.

„Noriu aiškiai pasakyti - tai nėra mūsų vizija. Mes keliaujame į Mėnulį su naujomis, inovatyviomis technologijomis ir sistemomis ištirti didesnes teritorijas nei kada nors anksčiau. Šį kartą, kai nuskrisime į Mėnulį, ten ir pasiliksime“, - neabejojo NASA vadovas.

Pasak J. Bridenstine'o, išsilaipinimo Mėnulyje planai bus pradėti rengti jau kitą savaitę, kai verslo partneriai apsilankys NASA būstinėje, kur aptars nusileidimo Mėnulyje aparatus, kurie padėtų įkurti „tvarią žmonių buveinę už Žemės ribų“.

„Šis tikslas prasideda nuo „Vartų“ („Gateway“) - aplink Mėnulį skriejančios stoties, kuri užtikrintų saugų astronautų perkėlimą ant Mėnulio paviršiaus ir atgal namo į Žemę. „Vartai“ taps pirmosios daugkartinės žmonių išsilaipinimo Mėnulyje sistemos baze“, - tikino kosmoso agentūros vadovas.

NASA jau parengė susitarimus su 9 įmonėmis dėl krovinių gabenimo į Mėnulį ir tikisi sukurti aparatus, leisiančius išlaipinti astronautus ant vienintelio gamtinio Žemės palydovo. Agentūra tikisi per ateinantį dešimtmetį vėl išlaipinti astronautus Mėnulyje.

Neilas Armstrongas ir Buzzas Aldrinas tapo pirmieji žmonės, atsistoję ant Mėnulio paviršiaus 1969 m. Iš viso net 12 astronautų yra pabuvoję Mėnulyje. Paskutiniai du - Gene'as Cernanas ir Harrisonas Schmittas - Mėnulyje išsilaipino 1972 m.

J. Bridenstine'o teigimu, daugiau nei du trečdaliai dabartinių amerikiečių tuo metu net nebuvo gimę, kad galėtų stebėti šešis sėkmingus „Apollo“ misijos nusileidimus Mėnulyje. Pats NASA vadovas taip pat negalėjo pamatyti žmogaus išsilaipinimo Mėnulyje, mat gimė 1975 m.

„Kad ir kokios ypatingos bebūtų, Mėnulio ekspedicijos daugeliui yra tiesiog faktai iš istorijos vadovėlių ar vyresnių giminaičių pasakojimai. Tačiau, kitaip nei „Apollo“ misijoje, šįkart mes skrendame į Mėnulį ten pasilikti, o iš ten galėsime tęsti kosmoso tyrimus“, - rašė J. Bridenstine'as.


Šiame straipsnyje: NASAmėnulisastronautai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Menulietis

Menulietis portretas
Zmpgus ,be zemes gerybiu jokioje planetoje neisgyventu,nes per trumpai dar egzistuoja Zemeje,o skraidyt gales kitur , kaip iveiks Laika,o dabar jam lieka tik fantazuoti apie savo 'skrydzius'.

amerikonas lai nesigiria ,o bent pabando

amerikonas  lai  nesigiria  ,o  bent  pabando portretas
iki to menulio nuskrist ...nes bus ,kaip praeita karta teks filmuot Holiwudo salese kosmonautus nusileidusius,,,menulyje,,, --apsijuoke ant viso pasaulio jankiu ablauchai vel ---,,,,skris y menuly,,,,

Anonimas

Anonimas portretas
Nu cia viskas aisku.Karo metu sitie milijardieriai varys i menuli ar marsa.O kas neturi pinigu pasiliks ant zemes.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių