Naudingi patarimai, kurie padės išsirinkti radijo imtuvą

  • Teksto dydis:

Radijo istorijai jau daugiau nei 100 metų. Per visą tą laiką radijui buvo buriama liūdna pabaiga ir pirmieji į šešėlį jį turėjo nustumti televizoriai. Kaip matome, nei televizijai, nei internetui to nepavyko padaryti. Radijas vis dar labai populiarus, todėl radijo imtuvų gamintojai stengiasi kurti mūsų poreikius atitinkančius pažangius, labiau funkcionalius įrenginius. Juk jau nieko nebestebina radijo imtuvai su integruotomis orų stotelėmis, žadintuvais ar USB lizdais.

Varle.lt garso ir vaizdo technikos specialistai parengė patarimų gidą, kuris padės išsirinkti radijo imtuvą.

Radijo imtuvų tipai

Radijo imtuvai

Radijo imtuvai yra paprasčiausi ir populiariausi įrenginiai. Pagrindinė jų paskirtis – radijo stočių dažnių priėmimas. Gamintojai siūlo radijo imtuvus, kurie yra maitinami baterijomis arba pasižymi tinklo maitinimu.

Radijo žadintuvai

Radijo žadintuvai yra praturtinta klasikinių radijo imtuvų versija. Kaip nusako pats pavadinimas, radijo žadintuvai yra modeliai, kurie yra aprūpinti elektroninio žadintuvo funkcija. Paprasčiausiose radijo žadintuvų versijose rasime tokias funkcijas kaip žadintuvas, snaudimas, laiko jungiklis, laikrodis. Pasak Varle.lt specialistų, pažangesni modeliai gali būti aprūpinti USB jungtimi ir termometru.

Magnetolos ir radijo grotuvai

Magnetolas ir CD radijo grotuvus su kasečių atkūrimo funkcija vis labiau iš rinkos išstumia CD grotuvai su USB ir LINK įvestimis. Radijo grotuvai – tai įrenginių grupė be integruoto magnetofono. Šiuo atveju naudotojui prieinami tik skaitmeniniai garso formatai, kurie įrašyti atminties kortelėse arba atkuriami iš USB.

Internetiniai radijo grotuvai

Internetinis radijo grotuvas yra modernus analoginio ir skaitmeninio radijo derinys. Dauguma tokių modelių turi tiek analoginį imtuvą, tiek RoIP (angl. Radio over Internet Protocol), kuris atsako už prieigą prie internetinių radijo stočių. Tokių įrenginių pagrindas – integruota belaidžio Wi-Fi tinklo plokštė, o kai kurie modeliai taip pat turi integruotą Ethernet lizdą.

Pagrindiniai parametrai, į kuriuos vertėtų atsižvelgti

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad radijo imtuvai skiriasi tik dizainu, todėl gali pasirodyti, kad šio įrenginio pasirinkimas grynai skonio klausimas, tačiau ne viskas taip paprasta. Varle.lt specialistai atrinko svarbiausius parametrus, į kuriuos rekomenduojama atkreipti dėmesį renkantis radijo imtuvą.

Signalo rūšys

Analoginis radijo imtuvas yra naudojamas klasikiniuose ir retro modeliuose. Šiuo atveju radijo stočių paieška vyksta rankenėlės dėka. 

Kalbant apie analoginį signalą verta paminėti dvi moduliacijos rūšis: amplitudinę moduliaciją (AM) ir dažninę moduliacija (FM). AM atveju kinta radijo bangos amplitudė, o FM atveju keičiamas bangos dažnis. Reikėtų paminėti, kad amplitudinė moduliacija gali būti susijusi su trumpomis (SW), vidutinėmis (MW) ir ilgomis (LW) bangomis.

Skaitmeninis imtuvas pasižymi automatine radijo stočių paieška. Radijo stočių parametrus galima matyti ekrane, todėl naudotis tokiu radijo imtuvu labai paprasta. Papildomai visas radijo stotis galima įrašyti imtuvo atmintyje. Svarbi radijo su skaitmeniniu imtuvu funkcija yra RDS transliacijų priėmimas.

DAB: naudojamas MP2 kodekas.

DAB+: garso kodavimui naudojamas našesnis MPEG-4 HEAAC v2 kodekas.

Galingumas

Galingumas yra svarbiausias parametras kalbant apie visą garso techniką. Pasak Varle.lt specialistų, dažniausiai techninėje specifikacijoje galima sutikti tokią galingumo išraišką: 2 x n W, kur 2 – tai garsiakalbių skaičius, o  n – pavienio garsiakalbio galingumas.

Stereo priėmimas

Transliuojamą signalą galima priimti dvejopu būdu: mono ir stereo. Stereo priėmimo įjungimas padidina triukšmo lygį maždaug +10 dB. Silpno signalo atvejais tai gali turėti neigiamos įtakos garso kokybei.

RDS

Radio Data System (RDS) yra transliuojamas signalas, kuris apima skaitmeniniu būdu užkoduotą informaciją, atvaizduojamą imtuvo ekrane. Pagrindinė funkcija: radijo stoties pavadinimo atvaizdavimas ir automatinis signalo derinimas. Papildomai transliuotojai siunčia tokią informaciją:

– Programme Service (PS): radijo stoties arba transliuojamos programos pavadinimas

– Radio Text (RT): žinios, specialūs pranešimai, radijo stoties tel. numeris ir pan. 

– Alternative Frequencies (AF): kiti dažniai, kuriuose veikia radijo stotis. Funkcija prieinama portabiliuose įrenginiuose ir automobiliniame radijuje. Jeigu įrenginys aptinka, kad viename iš alternatyvių dažnių signalas yra stipresnis, automatiškai į jį persijungia. 

– Program Type (PT): trumpas kodas, kuris apibūdina transliuojamos programos tipą, pavyzdžiui: CULTUR (kultūra), SPORT (sportas), NEWS (žinios), POP M (popmuzika).

– Clock Time and Date (CT) : laikas su iki 1/10 sek. tikslumu.

Maitinimo būdai

Radijo imtuvai gali būti maitinami tiek tiesiogiai iš elektros lizdo, tiek naudojant keičiamas baterijas ar akumuliatorių. Dažniausiai maitinimas baterijomis (AA arba AAA tipo) sutinkamas mažų gabaritų modeliuose. Taip pat yra radijo imtuvų su akumuliatoriais, kurie veikia panašiai kaip, pavyzdžiui, išmaniųjų telefonų atvejais. Tokie sprendimai reikalauja periodiško įkrovimo.

Jungtys

Jungtys lemia, kokią papildomą įrangą galima prijungti prie radijo imtuvo:

– Linijinė įvestis grotuvo ir kitų įrenginių prijungimui leidžia radijo imtuvą naudoti kaip kolonėles.

– Kortelių skaitytuvas leidžia atkurti muziką iš atminties kortelių.

– USB jungtis yra skirta telefono, kietojo disko ar atmintinės prijungimui. 

– Doko stotelė yra ta pati linijinė įvestis, tačiau dažniausiai skirta tik „Apple“ įrenginiams.

– Bluetooth – belaidžiam prijungimui. Ši funkcija būtina pažangesniems skaitmeniniams radijo imtuvams.

– Mini-jack – ausinių prijungimui.

– Jungtis išorinei antenai leidžia prijungti išorinę anteną, kuri praverčia mažiau galingiems radijo imtuvams.

Jautrumas

Jautrumas – tai įrenginio gebėjimas priimti silpną signalą. Kokybiškas radijo imtuvas turėtų pasižymėti ne didesniu nei 1 mKv.

Radijo dažnių diapazonas

– VHF-2 (FM) (87,5-108 MHz) - labiausiai paplitęs diapazonas, leidžiantis perduoti stereo garsą, bet santykinai trumpais atstumais (dešimtys kilometrų). Didžioji dauguma muzikos stočių veikia šiame diapazone.

– VHF-1 (64,5-73 MHz) - suteikia tokią pačią aukštą garso kokybę kaip FM, bet ilgesnio nuotolio.

– HF / SW (2,5-26,1 MHz) - pasižymi dideliu signalo perdavimo diapazonu, bet vidutine garso kokybe.

– MW / AM (520–1610 kHz) - turi didesnį transliavimo diapazoną (šimtus kilometrų), tačiau garso kokybė prastesnė.

– DV / LW (150-415 kHz) - turi gerą nuotolinį transliavimą.

– DAB (skaitmeninis) – reikšmingai skiriasi nuo ankstesnių (analoginių) garso kokybe ir perdavimo nuotoliu.  Leidžia perduoti tekstinę ir grafinę informaciją.

– DAB + yra pažangi skaitmeninės transliacijos versija. Jis pasižymi dar aukštesne garso kokybe.

Dinaminis diapazonas

Dinaminis diapazonas – įrenginio gebėjimas priimti maksimaliai stiprų signalą. Rekomenduojama rinktis radijo imtuvą, kuris pasižymi ne mažesniu 100 dB dinaminiu diapazonu.

Antenos tipas

Antena gali būti integruota ir išorinė. Pastaroji pasižymi efektyvesniu signalo priėmimu, todėl rekomenduojama rinktis modelius su išorinėmis antenomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mumris

Mumris portretas
DAB+ imtuvai Lietuvai apskritai nereikalingi, nes Lietuvoje netransliuojama DAB+ diapazone. Net triukšmo nepasiklausysite, nes tai skaitmeninė transliacija, kurios nėra. Teks važiuoti į Latviją.

straipsnių komentuotojas

straipsnių komentuotojas portretas
Pastebėjau, kad jei radijo imtuvas turi silpną anteną (tai atradau kai antena perlūžo per pusę) geriau maitinimui naudot elektros laidą, o ne baterijas. Kad ir kaip tai atrodytų keista, elektros laidas kaip antena padėdavo gaudyti radijo bangas. Kas turi radiją su silpna arba nulūžusia antena - rekomenduoju naudoti elektros tinklo laidą.

Viktoras

Viktoras  portretas
Sveiki. Esu radijo technikas - mėgėjas. Turiu radjo imtuvą pagaminęs savo rankomis. Jame nera nieko skaitmeninio. Tiesiog klasika. Perkant radjo imtuvą reiktų atkreipti dėmesį į tokį svarbią imtuvo savybę, kaip renkamumas kito kanalo atžvigiu. Tokio parametro dabar gamintojai neskelbia. Turint radijo imtuvą su prastu renkamumu. Nebus įmanoma priimti toli esančių stočių, jei gyveni šalia (0_15 Km.) radijo stoties.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių