Penki patarimai, kaip nenusivilti orų prognoze

  • Teksto dydis:

Gyvenant šalyje, kur orų prognozė – bene trečioji valstybinė religija (po krepšinio), noras žinoti tiksliausias orų prognozes – būtinybė. Kita vertus, orų prognozavimas yra tapęs savitu Lietuvos folkloru, kai žadami vieni orai, o sulaukiama visiškai priešingų arba būsimi orai įvardijami taip, kad niekas dorai nesupranta, ar lis, ar snigs. Laimei, šiandien nebereikia garsinti televizoriaus, kai aptariami orai arba nekantriai laukti laikraščių prognozių – šiuolaikinės technologijos leidžia bet kuriam iš mūsų tapti meteorologu.

„Šiais laikais būtų sunku surasti išmanųjį telefoną, kuris nerodytų orų prognozės – tokią funkciją turi didžioji dalis modernių telefonų. Tačiau net ir naudojantis jau telefone esančia orų programėle kartais tenka nusivilti: ryte išeidamas iš namų su skėčiu jo taip ir neišskleidi, o užsidėjęs lengvai peršlampamus batus vėliau šokinėji per balas. Bet norintiems tiksliausių orų prognozių bei žinant, kur jų ieškoti, šiandien nuspėti artimiausių kelių savaičių ar net valandos orus yra daug paprasčiau“, – sako „Bitės Profas“ Egidijus Adomkaitis ir dalinasi penkiais patarimais, padėsiančiais sužinoti tiksliausią orų prognozę.

Pirmasis patarimas: orų prognozė su tiesioginiu vaizdu

„Visiems orų prognozių skeptikams – t.y. tiems, kurie pamatę prognozę niekaip ja nepatiki – puikiai tinka programėlė išmaniesiems telefonams „Yahoo Weather“ („iOS“, „Android“). Jos privalumas – tiesioginis vaizdas iš tos vietos, kurioje nustatinėjami orai. Pavyzdžiui, orų programėlė žada 50 proc. tikimybę, kad lis, bet kaip žinoti tiksliau? Įsijungiate programėlę, nustatote savo buvimo vietą ir pamatysite tiesiogines nuotraukas iš nurodytos vietos, kuriose jau aiškiai matysis, ar lyja, ar dar spėsite nubėgti iki automobilio. Tad nors orų prognozių skaičiai kartais ir apgauna, akis apgauti sunkiau“, – teigia „Bitės Profas“.

Antrasis patarimas: prognozė net 15-ai dienų į priekį

Daugelis norėtų sužinoti orų prognozes ne vienai, bet kiek įmanoma daugiau dienų į priekį ir, pasak „Bitės Profo“, jau yra programėlių, kurios šį norą išpildo: „Programėlė „AccuWeather“ („iOS“, „Android“) gali nuspėti orus net 15-ai dienų į priekį, todėl ši programėlė turėtų tapti nepamainomu pagalbininku planuojantiems atostogas. Žinoma, nereikėtų pamiršti to, kad orų prognozė 15-ai dienų į priekį niekada nebus tokia tiksli kaip rytojaus orų, bet matyti savo telefono kalendoriuje ne tik atostogų datas, lėktuvų ir traukinių bilietus, bet ir kiek įmanomą tikslesnę orų prognozę kiekviename būsimų atostogų etape – malonu“.

Trečiasis patarimas: socialinis orų prognozių tinklas

E. Adomkaičio teigimu, užkietėję orų entuziastai gali ne tik didžiuotis savo tiksliomis žiniomis, bet ir pasidalinti jomis su kitais socialiniame orų prognozių tinkle.

„Atsisiuntusius programėlę „The Weather Channel“ („iOS“, „Android“) gali nustebinti viena išskirtinė jos funkcija – ją galima naudoti ir kaip socialinį tinklą, kuriame vartotojai gali dalintis nuotraukomis, įrašais ar vaizdo įrašais ir taip įspėti kitus apie besikeičiančius ar pavojingus orus. Taip pat ši programėlė yra geros žinios, turintiems „Windows“ telefoną – šiems telefonams sukurta ir pritaikyta nedaug kokybiškų programėlių, bet „The Weather Channel“ – viena tų, kurios „Windows“ telefonų savininkams prieinamos, tad drąsiai naudokitės.“

Ketvirtasis patarimas: asmeninė meteorologinė stotelė

„Norintiems sužinoti tiksliausią orų prognozę vos išlipus iš lovos ar mėgstantiems sekti ne tik oro svyravimus, bet ir užterštumo lygį savo namuose, vertėtų pasvarstyti apie meteorologinės stotelės įsigijimą. Pavyzdžiu galėtų būti „Netatmo“ meteorologinė stotelė, kuri matuoja namų bei lauko oro temperatūrą ir drėgmę, taip pat matuoja garso lygį bei atmosferos slėgį, stebo oro kokybę ir CO2 kiekį jame bei analizuoja orų statistika, pateikia prognozes. Šią stotelę galima susieti su savo išmaniuoju telefonu ar planšetiniu kompiuteriu ir visus duomenis stebėti net išėjus iš namų“, – teigia „Bitės Profas“.

Penktasis patarimas: orų atnaujinimas kiekvieną minutę

Pasak E. Adomkaičio, tiems, kas mėgsta orus žinoti minutės tikslumu ir nori visuomet gauti kuo tikslesnę informaciją, sprendimas taip pat yra: „Programėlė „Dark Sky“ („iOS“, „Android“) savo orų prognozes atnaujina kiekvieną minutę. O tam, kad viskas būtų dar patogiau, programėlėje galima nustatyti, kad orų prognozė būtų rodoma telefone net neatrakinus ekrano ar net trumpais pranešimais būtų siunčiama tiesiai į išmanųjį laikrodį. Taip pat „Dark Sky“ pasižymi itin detaliu orų informacijos pateikimu, pradedant vietovių žemėlapiu, suskirstytu skirtingomis spalvomis pagal oro sąlygas ir baigiant specialiais įspėjimais apie ekstremalias oro sąlygas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geofizikas proistorikas hidrologas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas proistorikas hidrologas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
Kad nenusivilti orų prognoze (liet. orų spėjimu!), būtina pažinti KETURIS ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS! Pirmąjį ir Antrąjį, prieš 500 metų, buvo atradęs M.Kopernikas; Trečiąjį ir Ketvirtąjį - prieš 10 metų ATRADO šio straipsnio autorius!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių