Po apvaisinimo – fejerverkai

  • Teksto dydis:

JAV mokslininkai, naudodami itin pažangias technologijas, užfiksavo, kad netrukus po to, kai spermatozoidas susijungia su kiaušinėliu, sproginėja „fejerverkai“.

Kaip aiškina reiškinį užfiksavę tyrėjai, taip įvyksta todėl, kad nuo kiaušinėlio paviršiaus paleidžiami milijardai cinko atomų. Šie „Fejerverkai“ reikalingi ir sėkmingam kiaušinėlio virtimui embrionu. Tikimasi, kad atradimas padės ir tobulinant dirbtinio apvaisinimo metodus.

„Pagal cinko molekulių kiekį tikimės ateityje nustatyti, kurie kiaušinėliai geriausi, lengviausiai apvaisinami. Tokiu atveju per dirbtinio apvaisinimo procedūras reikėtų daug mažiau embrionų“, – pasakoja tyrimui vadovavusi Teresa Woodruff.

Tyrimui atlikti mokslininkai padarė itin jautrų fluorescentinį jutiklį, kuris galėjo fiksuoti cinko atomų judėjimą. Apskaičiuota, kad vienas kiaušinėlis turėjo maždaug 8 tūkst. pūslelių, kiekvienoje jų – maždaug milijonas cinko atomų.

Kai kiaušinėlis susijungia su spermatozoidu, pūslelės išleidžia savo turinį. Tiesa, ne visos pūslelės tai daro kartu, cinko „fejerverkai“ vyksta bangomis.

„Tai – neįtikėtinai gražus reiškinys, viskas sustyguota tarsi simfonijoje. Anksčiau žinojome, kad kiaušinėlis išleidžia cinką, bet net neįsivaizdavome, kaip tai vyksta“, – pasakoja kitas tyrimo mokslininkas Thomas O`Halloranas.

Tyrimas publikuotas leidinyje „Nature chemistry“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių