Prezidentūroje apdovanoti geriausi disertacijų autoriai

  • Teksto dydis:

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos iniciatyva Prezidentūroje pagerbti ir iškilmingai apdovanoti geriausių per praėjusius metus Lietuvoje apgintų disertacijų autoriai.

 Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos iniciatyva Prezidentūroje pagerbti ir iškilmingai apdovanoti geriausių per praėjusius metus Lietuvoje apgintų disertacijų autoriai.

„Geriausių mokslinių disertacijų autorių apdovanojimas šiandien – puikus įrodymas, kad Lietuvos ateitis – pažangi valstybė, kurios pagrindiniai varikliai yra mokslas, inovacijos ir išsilavinę žmonės", – teigė šalies vadovė.

Pasak Prezidentės, jaunųjų mokslininkų talentas – tai didžiulė viltis, kad valstybė taps dar konkurencingesnė, kūrybingesnė ir įdomesnė pasauliui.

"Lietuvos mokslo tarptautiškumas, mūsų mokslinių tyrimų reikšmė pasaulio bendruomenei ir jų sklaida, išlieka vienu pagrindiniu Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos bei, neabejoju, visos Lietuvos mokslo sistemos uždaviniu", – sveikindamas konkurso laureatus ir mokslo bendruomenę pabrėžė Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkas Ramojus Reimeris. Jis taip pat atkreipė dėmesį,  kad ne visuomet lengva apie tai kalbėti, nes ir šiuo metu Lietuvos universitetuose vis dar yra doktorantūros studijų komitetų, nenorinčių, kad disertacijos būtų rengiamos užsienio kalba. "O juk labai svarbu, kad mūsų jaunųjų mokslininkų darbai būtų prieinami daug kartų didesnei kritikų, o gal ir pasekėjų bendruomenei", – pabrėžė LJMS vadovas.

Disertacijų konkurso laureatais šiemet tapo vienuolika mokslo daktarų. Jiems įteikti Lietuvos Respublikos Prezidentės ir Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos sveikinimo raštai bei konkurso rėmėjų piniginiai prizai.

Geriausios fizikinių, technologijos, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų disertacijos autoriumi pripažintas Vilniaus Universiteto doktorantas Patrik Ščajev, humanitarinių ir socialinių mokslų srityje – Deimantas Valančiūnas (Vilniaus universitetas).  Penktus metus iš eilės teikiama ir papildoma nominacija, kurią įsteigė Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Šiemet ji skirta geriausios disertacijos aplinkosaugos tematika autorei, Vilniaus Gedimino technikos universiteto doktorantei Ingai Jakštonienei.

Prezidentės ir Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos sveikinimo raštais taip pat  apdovanoti ir kiti geriausių disertacijų autoriai: Artur Kuprijanov, Justas Povilonis, Miglė Tomkuvienė, Diana Žaliaduonytė-Pekšienė, Justinas Bučys, Rasa Erentaitė, Vytautas Jokubauskas ir Jogilė Teresa Ramonaitė.

Anot konkursą aštuntus metus rengiančios Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos, šių metų konkursui buvo pateikta beveik 70 disertacijų, kurias vertino net 40 ekspertų. "Smagu pasidžiaugti, kad šių metų konkurso dalyvių darbus vertino gana platus užsienio mokslininkų ratas, nes Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos konfederacijos bendradarbiavimo programos dėka tapti ekspertais galėjome pakviesti žinomus Šveicarijos, Jungtinių Amerikos valstijų ir Norvegijos mokslininkus", – pasakoja R.Reimeris.

Teikti siūlymus  geriausių disertacijų konkursui galėjo LJMS nariai ir visi Lietuvos mokslininkai bei doktorantai. Renkant geriausius darbus buvo atsižvelgiama į tokius kriterijus kaip mokslinių tyrimų svarba ir vertė, tyrimų metodologijos efektyvumas ir naujumas, išvadų pagrįstumas, disertacijos originalumas. Didelis dėmesys buvo skiriamas disertacijos tema publikuotų darbų kokybei, atliktų tyrimų svarbai tarptautiniu lygiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių