Rusų kosmonautai TKS paėmė mėginių aplink mįslingą skylutę erdvėlaivyje „Sojuz“

  • Teksto dydis:

Du Rusijos kosmonautai antradienį peiliais ir žirklėmis paėmė medžiagos mėginių iš vietos, kur su Tarptautine kosmoso stotimi (TKS) susijungusiame rusų erdvėlaivyje „Sojuz“ atsirado paslaptinga skylutė, kuri, kaip įtaria Maskva, galėjo būti tyčinis sabotažas.

Kosmoso agentūra „Roskosmos“ mėgina nustatyti, ar „maža, bet pavojinga“, skylutė buvo išgręžta ant Žemės ar jau kosmose.

Dėl dviejų milimetrų skersmens ertmės, aptiktos rugpjūtį – du mėnesiai po kosminio laivo paskutinės kelionės, TKS nereikšmingai sumažėjęs slėgis.

Iki antradienio kosmonautai turėjo galimybę apžiūrėti skylutę tik iš erdvėlaivio vidaus.

Beveik aštuonias valandas atvirame kosmose išbuvę veteranai kosmonautai Olegas Kononenka ir Sergejus Prokopjevas po didžiulių pastangų pavyko nuimti skylutę dengiančią šiluminę izoliacijos medžiagą ir paimti mėginį analizei.

Operacija buvo itin sudėtinga, nes „Sojuz“, skirtingai nuo TKS, nėra pritaikytas remonto darbams atvirame kosmose, ant erdvėlaivio nėra turėklų, už kurių galėtų laikytis kosmonautai.

„Nėra nieko – tai problema“, – prieš operaciją sakė O. Kononenka.

„Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas spalį pareiškė, kad tyrimo metu buvo atmesta erdvėlaivio gamintojų klaidos prielaida. Jo ankstesniu teigimu, Maskva negali atmesti „tyčinio trukdymo kosmose“ galimybės.

Kaip tuomet pranešė Rusijos žiniasklaida, buvo tirta galimybė, kad JAV astronautai tyčia išgręžė skylutę, kad būtų grąžintas namo jų sergantis kolega.

Rusų pareigūnai vėliau paneigė tokius pranešimus.

Po skylutės aptikimo spalį nesėkmingai buvo paleistas „Sojuz“, tiesa, įgulos nariai iš Rusijos ir JAV saugiai nusileido ant Žemės.

Paimti mėginiai bus nusiųsti į Žemę, kad būtų „nustatyta tiesa“, kaip atsirado skylutė, paskelbė kosmoso agentūra.

Kosmonautai taip pat padarė nuotraukų vaizdo įrašų prieš užtaisydami pažeistą erdvėlaivio korpuso dalį.

O. Kononenkai tai ketvirtas, o S. Prokopjevui – antras išėjimas į atvirą kosmosą.

D. Rogozinas socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino šią operaciją „beprecedente pagal savo sudėtingumą“, o „Roskosmos“ pareiškė, kad ji „įeis į kosmoso tyrinėjimo istoriją“.

Erdvėlaivis „Sojuz“ naudojamas transportuojant kosmonautus ir astronautus į TKS ir atgal. Skylutė yra korpuso dalyje, kuri nebus naudojama gruodžio 20-ąją turinčiai įvykti kelionei į Žemę.

TKS tebėra viena nedaugelio sričių, kur iki šiol bendradarbiauja Rusija ir JAV, nepaisant šlubuojančių dvišalių santykių ir Vašingtono paskelbtų sankcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
GAL mikro-meteoritas?..

duso

duso portretas
tai ir isgreze skylute orui patekt vidun,gudrus tie 'kosmoso' krliautojai aplik zeme.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių