Sintetinė trimačiu spausdintuvu sukurta medžiaga padeda ataugti kaulams

  • Teksto dydis:

Pigi ir lengvai pagaminama sintetinė kaulų medžiaga, implantuota žiurkių stuburuose ir beždžionių kaukolėse, stimuliuoja kaulinio audinio vystymąsi, trečiadienį pranešė mokslininkai.

Šio audinio, vadinamo hiperelastiniu kaulu (Hyper-Elastic Bone, HB), bandymai žmogaus organizme gali būti pradėti per artimiausius penkerius metus, nurodė Šiaurės Vakarų universiteto mokslininkai.

„Žinojome, kad ši medžiaga pasižymi puikiomis mechaninėmis ypatybėmis, ir kad ją labai lengvai ir greitai galima sukurti trimačiu spausdintuvu“, – sakė žurnalistams studijos autorius Šiaurės Vakarų universiteto mokslininkas Adamas Jakusas (Adamas Džeikusas). „Jos biologiniai efektai, kuriuos mes patys stebėjome, yra neįtikėtini“, – pridūrė jis.

Audinys yra „daugiausiai keraminis, jame yra mineralų, randamų dantyse ir kauluose, bei polimerų. Jie yra naudojami medicinoje“, sakoma studijoje, skelbiamoje moksliniame žurnale „Science Translational Medicine“.

Persodinti kaulai, kurie būna žymiai brangesni, trapesni ir kyla didesnė rizika, kad paciento organizmas juos atmes, o naująjį audinį galima išspausdinti įvairiausių formų bei pjaustyti, lankstyti ir susiūti, kad jis tiktų kiekvienam konkrečiam atvejui, sakoma pranešime.

„Implantuotas bandomiesiems gyvūnams HB greitai prisitaikė prie jį supančio audinio, atstatė kaulą ir pagerino žiurkių stuburo slankstelių suaugimą“ – sakoma studijoje.

Didesnis audinio gabalas buvo atspausdintas užpildyti ertmę beždžionės – rezuso – kaukolėje. Ji sugijo praėjus keturioms savaitėms ir nebuvo jokių infekcijos simptomų ar kito šalutinio poveikio, o mokslininkai pamatė augančio naujo kaulo požymius.

„Šis darbas pristato, koks naujas laimėjimas gali būti pritaikytas ortopedijoje, veido ir kaukolės, taip pat vaikų chirurgijoje, jei tai susiję su kaulų taisymus ir kaulinio audinio atauginimą kauluose, bei šalinant minkštųjų audinių defektus“, – sakė studijos autorė Northwesterno universiteto docentė Ramille Shah (Ramilė Šah).

Mokslininkai tikisi, kad ši medžiaga kada nors bus naudojama individualiems implantams po kaulų lūžių, stuburo traumų bei dantų, atkuriamosios ir kaulų vėžio operacijoms.

„Yra daug pediatrijos pacientų, turinčių įgimtų ortopedinių ar žandikaulio ydų; jų ypač daug trečiojo pasaulio šalyse“, – sakė R.Shah.

„Hiperelastinis kaulas gali būti bet kokio dydžio ir pigesnis, todėl tikimės, kad jis bus prieinamas ir tokiems pacientams“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių