„SpaceX“ paleido galingiausios modifikacijos „Falcon 9“ raketą

  • Teksto dydis:

Kalifornijoje įsikūrusi bendrovė „SpaceX“ penktadienį paleido naujausio ir galingiausio modelio raketą „Falcon 9“, žinomą kaip „Block 5“, pirmąkart pasiekusią aukštąją orbitą ir iškėlusią Bangladešo ryšių palydovą.

Šios raketos pirmoji pakopa gali būti panaudojama ne vieną kartą. Be to, jei reikia mažiau techninės priežiūros ir atnaujinimų prieš leidžiant pakartotiniams skrydžiams. Šiuo metu jau yra suteiktas leidimas naudoti „Block 5“ vėliau šiais metais planuojamam surengti pirmajam „SpaceX“ pilotuojamam skrydžiui, kai į Tarptautinę kosminę stotį bus paleista naujos modifikacijos erdvėlaivis „Dragon“.

„Trys, du, vienas, nulis – uždegimas... Pakilimas“, – paskelbė „SpaceX“ tiesioginės transliacijos komentatorius, 16 val. 14 min. vietos (23 val. 14 min. Lietuvos) laiku raketai startuojant iš Kanaveralo kyšulio Floridoje.

Pirmojo „Block 5“ raketos skrydžio užduotis – iškelti Bangladešo ryšių palydovą „Bangabandhu Satellite-1“ į geostacionariąją orbitą maždaug 35 tūkst. km aukštyje virš Žemės.

„Nepaliaujama Bangladešo pažanga šiandien pasiekė dar vieną gairę“, – „SpaceX“ transliuojant raketos paleidimo vaizdą pareiškė šios šalies premjerė Sheikh Hasina (Šeich Hasina).

„Paleidus „Bangabandhu 1“ iškėlėme į kosmosą mūsų nacionalinę vėliavą“, – pridūrė ji.

Šis palydovas užtikrins vaizdo stebėseną ir ryšių signalų transliaciją virš Bangladešo ir jo teritorinių vandenų Bengalijos įlankoje, taip pat aprėps Indiją, Nepalą, Butaną, Šri Lanką, Filipinus ir Indoneziją.

„Palydovas taip pat teiks plačiajuosčio interneto ryšį kaimiškose vietovėse visoje šalyje“, – sakoma „SpaceX“ pranešime. Pažymima, kad šis aparatas turėtų veikti mažiausiai 15 metų.

Praėjus apie pusvalandžiui po starto buvo parodyta, kaip palydovas skrieja kosmose, o „SpaceX“ būstinėje Hotorne praliupo džiaugsmingi šauksmai ir plojimai.

„Sėkmingas „Bangabandhu Satellite-1“ iškėlimas į geostacionariojo transliavimo orbitą“, – sakoma bendrovės paskelbtoje „Twitter“ žinutėje.

„Beprotiškai sunku“

Ketvirtadienį planuotas startas buvo paskutinę minutę atidėtas automatiškai įsijungus skrydžio nutraukimo mechanizmui. Tačiau „SpaceX“ nurodė, jog tai tebuvo sutrikimas ir kad raketos būklė yra gera.

Numatyta, kad „Block 5“ modifikacijos raketos galės būti iki 10 kartų pakartotinai leidžiamos, atlikus minimalius atnaujinimus, prieš startą žurnalistams sakė „SpaceX“ generalinis direktorius Elonas Muskas (Ilonas Maskas).

„Tikimės, kad tarp skrydžių nereikės atlikti beveik jokių veiksmų – panašiai kaip lėktuvų atveju“, – aiškino jis. E. Muskas pripažino, kad pasiekti tokias technologijų aukštumas buvo „beprotiškai sunku“.

Startavusi raketa vėliau sėkmingai nusileido ant Atlanto vandenyne plaukiojančios automatinės baržos „Of Course I Still Love You“. Šis sėkmingas „SpaceX“ raketos nutupdymas buvo jau 25-asis.

Bendrovė iki šiol yra sėkmingai nutupdžiusi 11 savo raketų sausumoje ir 14 – ant savo platformų vandenyne. Daug kartų naudojant raketų pirmąsias pakopas tikimasi sumažinti kosminių skrydžių savikainą ir nešvaistyti brangių raketų komponentų.

Planuojama, kad pirmasis „SpaceX“ pilotuojamas skrydis turėtų įvykti gruodį.

Tokiu atveju Jungtinės Valstijos pačios nuskraidintų į kosmosą astronautų pirmąkart nuo 2011 metų, kai buvo nutrauktas erdvėlaivių „Space Shuttle“ naudojimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių