Spąstais bepiločiams automobiliams tampa paprasčiausia dažų linija

  • Teksto dydis:

Nemažai svarstome autonominių automobilių galimybes, bet kartais įdomiau paklausti, ko jie negali. Technologijos apribojimai ne menkiau svarbūs, nei jos galimybės. Bent jau tai rodo šis nedidukas performansas.

„Autonominių spąstų 001“ prigimtis matoma iš karto. Vienas iš pirmųjų ir svarbiausių save vairuojančioms sistemoms įdiegiamas ar įgaunami įgūdžiai – kelio žymėjimo supratimas, pvz., eismo juostos kraštas.

Atėnuose gyvenantis britų menininkas Jamesas Bridle'as iliustruoja žinių be konteksto ribotumą — šį klausimą ateinančiame dirbtinio „intelekto“ amžiuje nagrinėsime dar ne kartą.

Bet kuris dirbtinis protas žino, kad viena iš svarbiausių kelių eismo taisyklių yra niekada nekirsti ištisinės linijos, kurios kitoje pusėje yra brūkšninė linija. Bet jeigu brūkšniai yra šioje pusėje, liniją galima ramiausiai kirsti.

Ratas su ištisine linija viduje ir brūkšnine linija išorėje, atrodo kaip tarakonų spąstai bukiems išmaniesiems automobiliams. (Žinoma, tai tiesiog paprastas automobilis, atvežtas demonstravimui. Tikro išmaniojo automobilio gaudynės per ilgai truktų.)

Spąstai neatsitiktinai piešiami druska (tai vadinama „druskos ritualu“); druskos ar pelenų naudojimas dvasių sukvietimo ar sujungimo simbolių kūrimui – itin senas. Žinant šių paslaptingų būtybių veikimą ir valdymo komandas, galima jas pajungti.

Čia irgi paprastas simbolis „sustingdo“ taikinį vietoje, kur idealiu atveju jis liks, kol ateis kūrėjas ir... išgelbės? Arba kol kas nors sulaužys magiškąjį ratą — arba kol kas nors vairuotojo vietoje perims kontrolę iš DI ir paspaus akseleratorių.

Įsivaizduokite tolimą ateitį, kur autonominės sistemos užvaldė pasaulį, ir žinios apie jų kūrimą bei vidinius procesus prarastos – šie paprasti spąstai tolimiems vargšams mūsų palikuoniams atrodytų kaip stebuklas.

Kokius dar triukus būtų galima sukurti, kad priverstų naivų DI stovėti, sustoti kelkraštyje ar dar kaip nors pasidaryti neveikliu? Kaip apsisaugoti nuo jų? Kaip bus vertinami nusikaltimai prieš mechanizuotą DI – sužalojimas ar turto sugadinimas? Laukia keisti laikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių