Švedijoje dėl kaitros pasikeitė aukščiausias šalies taškas

Aukščiausias Švedijos taškas – pietinė Kebnekaisės kalno smailė – pirmą kartą per 140 stebėjimų metų dėl neregėtos kaitros taip aptirpo, kad tapo žemesnė už savo „jaunesniąją seserį“ – šiaurinę smailę. Tai pirmadienį pranešė televizijos kanalas SVT.

Stokholmo universiteto mokslininkai sekmadienį išmatavo dvi viršukalnes ir konstatavo, kad pietinė, kurią sudaro daugiausia ledynai, dabar yra 50 centimetrų žemesnė už šiaurinę (2096,8 metro), sudarytą tik iš uolienų. Matavimai buvo atliekami naudojant navigacijos techniką, galima paklaida – 2 centimetrai.

Mokslininkų duomenimis, šią vasarą pietinė smailė tirpo 14 centimetrų per parą greičiu. Vien tik per pastarąjį mėnesį ji neteko 4 metrų aukščio. „Dar niekada nebuvau mačiusi tiek ištirpusio sniego pietinėje viršukalnėje kaip šią vasarą“, – pareiškė geografijos profesorė ir Tarfalos mokslinės stoties Kebnekaisės papėdėje vadovė Gunhild Ninis Rosqvist.

Pietinė smailė aptirpsta kasmet, bet per žiemą ji spėja atgauti prarastą aukštį. Per pastaruosius 20 metų viršukalnė vasaros mėnesiais sumažėdavo vidutiniškai 1 metru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių