„Tesla“ įrengė saulės elementų stogus su amžina garantija

  • Teksto dydis:

„Tesla“ baigė montuoti pirmuosius stogus, pagamintus iš čerpių su integruotais saulės elementais. Kaip rašo „TechCrunch“, naujieną pirmieji išbando kompanijos darbuotojai, o ne pašaliniai užsakovai. Saulės stogų naudotojams suteikta garantija, kuri veiks, kol stovės namas „arba visą amžinybę, žiūrint, kas nutiks anksčiau“.

Ten, kur Saulė pakankamai ryškiai šviečia didžiąją metų dalį, fotoelementų naudojimas namų energijos reikmėms – geriausias sprendimas energetinės nepriklausomybės ir ekonomijos požiūriu. Nors tokias sistema ir nėra pigi, saulėtose vietovėse ji gan greitai atsiperka ir netgi galima energijos perteklių parduoti vietinėms energetikos kompanijoms.

Tačiau šiuolaikiniams elementams būdingi kai kurie trūkumai. Veikdami jie gali stipriai įkaisti, o kaistančių elementų efektyvumas mąžta. Be to, elementų efektyvumas tiesiogiai priklauso nuo to, kokia šviesa – tiesioginė ar išsklaidyta – ir kokiu kampu krenta į elementą. Ir galiausiai, skydeliai, paprastai montuojami į aliuminio rėmus, gali darkyti privataus namo vaizdą.

„Tesla“ pristatė čerpių formos saulės skydelius 2016 metų spalį, o šių metų gegužę pradėjo priiminėti užsakymus. „Tesla Solar Roof“ gaminamų saulės energiją renkančių čerpių efektyvumas joms kaistant nelabai mažėja ir nebijo penkių centimetrų ledukų krušos, skriejančios iki 160 kmh greičiu. Gaminami keli stogų variantai: molinių čerpių, akmens ir medienos imitacija. Be to, „Tesla“ gamina ir įprastų saulės elementų išvaizdos čerpes, tik tiek, kad nesimato rėmo.

Tikras čerpes imituojantys skydeliai turi kelis sluoksnius. Apatinis sluoksnis – aukšto efektyvumo saulės elementai. Vidurinis sluoksnis – maskuojamasis stiklas. Žiūrint į jį nuo žemės, stiklas atrodo kaip mediena ar akmuo. Tačiau žiūrint iš viršaus, jis atrdodo visiškai skaidrus. O išorinis sluoksnis — apsauga iš grūdinto stiklo.

Kur konkrečiai sumontuoti pirmieji serijiniai „Tesla“ stogai, nepatikslinama. Kaip pažymi „TechCrunch“, kompanijoje aktyviai praktikuojamas naujų produktų platinimas pirmiausia „Tesla“ darbuotojams, o tik po to pašaliniams pirkėjams. Kompanija taip gauna galimybę atlikti ankstyvą produkto testavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių