Turistus į kosmosą skraidinsiančios „Blue Origin“ raketos paleidimas – sėkmingas

  • Teksto dydis:

Iki metų pabaigos planuojanti skraidinti turistus į kosmosą, „Amazon“ vadovui Jeffui Bezosui priklausanti raketų bendrovė „Blue Origin“ sėkmingai įvykdė bandomąjį „New Shepard“ raketos paleidimą.

Raketa, negabenusi žmonių, tačiau paleidusi 8 mokslinius NASA eksperimentus, į dangų pakilo iš paleidimo aikštelės Vakarų Teksase 9.08 val. vietos laiku (17.08 val. Lietuvos laiku).

Praėjus kelioms minutėms po paleidimo, kapsulė, kaip ir planuota, atsiskyrė nuo nešančiosios raketos ir pasiekė aukščiausią tašką 66 mylių (106 km) aukštyje.

„Būtent į tokį aukštį mes taikėme“, - džiūgavo „Blue Origin“ astronautė ir raketos paleidimo transliacijos komentatorė Ariane Cornell.

Riba, nuo kurios prasideda kosmosas, tarptautiniu susitarimu yra patvirtinta 100 km aukštyje virš jūros lygio, dar žinoma kaip Karmano linija.

Praėjus 8 minutėms nuo paleidimo, nešančioji raketa vėl įjungė variklius ir kontroliuojamai sugrįžo į Žemę bei nutūpė. Tai yra jau ketvirtas paleidimas šiai raketai ir dešimtas - programos „New Shepard“ raketoms.

„Kaip matote, tai yra daugkartinio naudojimo raketa“, - sakė A. Cornell.

Po kelių akimirkų į Žemę trijų parašiutų pagalba nusileido ir kapsulė. Visa misija truko 10 minučių ir 15 sekundžių.

Pasak A. Cornell, pirmieji paleidimai su žmonėmis kapsulėje gali prasidėti jau šių metų pabaigoje. „Tikimės (pradėti paleidimus su žmonėmis) šių metų pabaigoje. Kol kas neskubame. Norime darbus atlikti tvarkingai“, - sakė astronautė.

Kaip tikino A. Cornell, keleivių kapsulė yra erdvi, joje įrengtos 6 sėdynės ir 6 „dideli, įstabaus grožio langai“. Kol kas „Blue Origin“ nėra atskleidusi kelionės į kosmosą kainos.

„New Shepard“ raketa pirma kartą kosmosą pasiekė pernai, balandį pasiekusi 66 mylių aukštį.

„Virgin Galactic“, vadovaujama brito milijardieriaus Richardo Bransono, taip pat kuria raketą, galinčią skraidinti turistus į kosmosą.

Gruodžio 13 dieną „Virgin Galactic“ erdvėlaivis „VSS Unity“ pakilo aukščiau nei kada nors anksčiau, kirsdamas 50 mylių (80 km) ribą, kuri JAV karinių oro pajėgų yra laikoma kosmoso riba. Tai buvo pirmasis pilotuojamas skrydis į kosmosą iš Jungtinių Valstijų nuo 2011 m. Erdvėlaivis pasiekė 51,4 mylios (82,7 km) ribą.

Trumpas skrydis su dviem pilotais buvo esminis „Virgin Galactic“ pasiekimas. Bendrovė siekia skraidinti turistus į kosmosą ir tikisi už bilietą prašyti 250 tūkst. dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių