VU mokslininkams – Vokietijos kosmoso centro prizas

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto (VU FF) doktorantas Jurgis Aleksandravičius su kolega dr. Sauliumi Rudžiu laimėjo Europos palydovinės navigacijos konkurso specialųjį prizą, įsteigtą Vokietijos kosmoso centro.

Kosmoso Oskarais pramintame tarptautiniame konkurse apdovanojami inovatyviausi palydovinės navigacijos panaudojimo būdai, rašoma universiteto pranešime.

„Vokietijos kosmoso centras DLR šiame konkurse buvo įsteigęs specialųjį prizą už projektus, skirtus aviacijai, ir tarp maždaug 40-ies dalyvių iš visos Europos, mūsų projektas paskelbtas geriausiu“, – pasakojo J. Aleksandravičius.

Laimėtojų projektas skirtas aviacijos sistemų saugumo patobulinimui. Oro eismo kontrolės sistemoje naudojamas radijo ryšio standartas, vadinamas ADS-B, yra skirtas orlaiviams keistis skrydžio informacija tarpusavyje ir su oro eismo kontrolės postais, esančiais ant žemės. Buvo įrodyta, kad ADS-B ryšys yra nesaugus – jį galima panaudoti siekiant suklaidinti pilotus ir oro eismo kontrolę.

„Mūsų projektas yra ADS-B ryšio saugumo patobulinimas, leidžiantis stipriai sumažinti atakų prieš šią ryšio sistemą grėsmes. Produktą sudaro papildomos antenos, radijo ryšio imtuvas ir programinė įranga. Konkursui mes pristatėme šio produkto prototipą, o dabar planuojame paskelbti mokslinį straipsnį su šios idėjos detalėmis ir toliau vystyti produktą“, – teigė J. Aleksandravičius.

Plačiau su projektu galite susipažinti Europos palydovinės navigacijos konkurso puslapyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių