Adventas ugdo ir sveikos mitybos įgūdžius

Adventas ugdo ne tik mūsų dvasingumą, bet ir valią, atsisakant kai kurių maisto produktų, t. y. pasninkaujant. Pasninkas, anot sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotojos Žolinčių akademijos vadovės Danutės Kunčienės, dabar gyvenančios Lietuvos pajūryje, ypač naudinga mūsų organizmui. D.Kunčienė siūlo tuo įsitikinti patiems, paragavus jos siūlomų advento laikotarpiui patiekalų. 

Štai keli receptai.

Advento pusryčių salotos

Produktai:

1 saldaus svogūno ropelė (vidutinio dydžio),

1 brokolis,

1 avokadas,

1 maža cukinija,

1 raugintas burokėlis,

daigintų spindulinių pupuolių, maltų džiovintų raudonėlių.

Svogūną susmulkinti, brokolį nuplikyti verdančiu vandeniu, susmulkinti ir troškinti svieste drauge su susmulkintu svogūnu. Cukiniją supjaustyti griežinėliais, apkepti svieste ir sudėti į troškintus svogūną su brokoliu. Sutarkuoti raugintą buroką ir viską drauge truputi patroškinti. Skaninti druska ir raudonėliu. Valgyti su daigintomis pupuolėmis ir juoda duona. Ir sveika, ir gardu.

Balandėliai iš pajūrio

Produktai:

1 nedidelis kopūstas,

6 bulvės,

2 morkos,

4 šaukštai aguonų,

3 šaukštai grikių miltų.

skanskonių (pavyzdžiui, kavamale susmulkintų maltų pakepintų saulėgrąžų, moliūgų sėklų, juodgrūdžių, džiovintų ir sumaltų prieskoninių žolelių, smulkiai tarkuotų ir padžiovintų morkų mišinio. Tiks ir smulkintų kanapių, moliūgų, linų ir kmynų sėklų mišinys bei kiti pagal savo skonį pagaminti sėklų bei džiovintų žolelių mišiniai).

Kopūsto gūžę truppai apvirti kaip balandėliams. Bulves sutarkuoti, tarkius nusunkti kaip cepelinams. Tuomet į tarkius suberti grikių miltus, paskaninti druska, įdėti šaukštą krakmolo (iš tarkių vandens). Viską suminkyti.

Įdaras: smulkiai sutarkuotas morkas patroškinti su aguonomis nedideliame aliejaus kiekyje. Tuomet iš paruoštų tarkių formuoti cepeliną su morkų įdaru ir įvynioti jį į kopūsto lapą (kaip balandėlį), suspausti (suploti) ir dėti į kepimo skardelę, pateptą aliejumi. Gausiai pabarstyti skanskoniais, į skardelę įpilti truputį vandens. Kepti 40 min. 180–200 laipsnių temperatūroje.

Senoji žvejų straganinė

Iš atšilusios šaldytos skumbrės išimti kaulą. Į skumbrės vidų sudėti smulkintą česnaką, juoduosius pipirus, pabarstyti druska, suspausti, įvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldiklį. Po paros tokiu būdu paruošta skumbrė tinka prie įvairių salotų. Ir net su raugintais obuoliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių