Aliejinė moringa: antioksidantų šaltinis (receptai)

Aliejinė moringa - nedidelį aukštį siekiantis lapuotis medis, labiausiai paplitęs Azijos ir Afrikos regionuose. Jau nuo seno šių kraštų vietiniai gyventojai žinojo apie augalo gydomąjį poveikį, – šiandien moringa įvardijama dar vienu „supermaistu“.

Įvairūs panaudojimo būdai

Augalinės mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė pasakoja, jog moringa yra vertinama ir dėl skirtingų panaudojimo galimybių: „Tai ir dekoratyvinis, pluoštinis, maistinis augalas. Visos jo dalys – šaknys, žievė, lapai, žiedai, sėklos, ankštys – kilmės regionuose vietinių tradiciškai naudojamos kaip gydomoji priemonė. Maistui ruošti tinkamiausi yra moringos lapai, įvairiose pasaulio šalyse dažnai naudojami džiovinti, miltelių pavidalu. Iš moringos taip pat spaudžiamas aliejus, tačiau jo gavyba labai brangi. Įprastai šis aliejus naudojamas kosmetikos pramonėje.“

Moringos lapuose yra apie 27 procentai lengvai pasisavinamų augalinių baltymų, taip pat gausu chlorofilo, gerinančio kraują.

Pasak mitybos specialistės, moringa pasižymi didelės koncentracijos įvairių maistinių medžiagų kiekiu: „Joje randami net 46 antioksidantai, svarbios mineralinės medžiagos, vitaminai. Šis augalas praturtintas ir omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštimis, kurios augalinės kilmės pavidalu pasitaiko labai retai. Moringos lapuose yra apie 27 procentai lengvai pasisavinamų augalinių baltymų, taip pat gausu chlorofilo, gerinančio kraują.“

Veikia antiseptiškai

Kalbėdama apie gydomąjį moringos poveikį, specialistė pabrėžia, jog augalui būdingos priešuždegiminės, dezinfekuojamosios ir sutraukiančios savybės. „Indijoje nuo seno moringa naudojama gydant gyvačių ar kitų roplių įkandimus, taip pat siekiant sumažinti kūno (pvz., akių) patinimus. Paradoksalu: yra manoma, kad moringoje esančios veikliosios medžiagos didina vaisingumą, augalas taip pat žinomas ir kaip skatinantis gimdos susitraukimus, todėl galintis pakenkti moterims nėštumo metu“, – tradicines moringai priskiriamas ypatybes apibūdina G. Jonaitytė. Ji papildo, jog dėl moringą rekomenduojama vartoti sergantiems kraujotakos sistemos, sąnarių, inkstų, skydliaukės ligomis.

Naudinga lieknėjantiems

„Moringa reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, taip pat slopina apetitą, todėl yra naudinga lieknėjantiems – pagardinus maistą moringos milteliais, patiekalo suvalgoma mažiau“, – sako G.Jonaitytė. Anot augalinės mitybos ekspertės, augalo milteliai tinkami gėrimams (pvz., vaisių ar daržovių kokteilių, sulčių) ir įvairiems patiekalams (pvz., salotoms, košėms) gardinti. Svarbiausia, kad ruošiamas maistas būtų kambario temperatūros, kadangi moringos milteliai yra jautrūs neigiamam karščio poveikiui.

Verta žinoti

„Moringos lapai įprastai ruošiami kaip špinatai, ankštys – kaip žirniai ar šparaginės pupelės. Tiesa, moringa maistingumu lenkia šias daržoves, – teigia mitybos specialistė. – Moringos milteliai – kaip ir kiti „supermaistui“ priskiriami augaliniai produktai – naudingi siekiant papildyti mitybos racioną. Tačiau tai turėtų būti alternatyvus produktas, kadangi žmogaus organizmas geriausiai pasisavina vietiniame regione užaugintus maistinius augalus.“


Receptai

Moringos, avokado ir bulvių salotos

Reikės:

1–2 a.š. moringos miltelių,

4 virtų bulvių,

1 avokado,

svogūnų laiškų arba porų,

saujos špinatų,

kalendros,

druskos, juodųjų pipirų,

moliūgų sėklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Varnalėšos – arbatai ir salotoms
    Varnalėšos – arbatai ir salotoms

    Nors paprastai varnalėšos laikomos piktžolėmis, tačiau jos turi ir labai daug naudingų savybių, sako gamtininkas Almantas Kulbis. ...

    1
  • Vasaros topas – ant grotelių keptas desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros topas – ant grotelių keptas desertas (receptai)

    Kitą kartą ruošdamiesi ką išsikepti ant grotelių arba kepsninėje artimuosius ar svečius galite nustebinti ne tik įprastais mėsos ar žuvies patiekalais, bet ir dūmo aromato desertais. Tokių gardumynų kepimas po atviru dangumi ypač pui...

  • Tarptautinę dešrainių dieną – tobulas dešrainis <span style=color:red;>(naudingi patarimai)</span>
    Tarptautinę dešrainių dieną – tobulas dešrainis (naudingi patarimai)

    Liepos 23-oji minima kaip tarptautinė dešrainių diena. Nors šis patiekalas Lietuvoje populiarumu nusileidžia čia pastaruoju metu itin paplitusiems mėsainiams, daugelyje pasaulio šalių, ypač JAV, jis yra tapęs neatsiejama greitai pa...

  • Kaip atpažinti kokybišką šokoladą?
    Kaip atpažinti kokybišką šokoladą?

    Ar žinote, kad šokolado istorija siekia tūkstančius metų? Kažkada jis buvo vadinamas dievų maistu, ilgus metus geriamas skystas ir tik XIX a. tapo šiandien matoma kieta šokolado plytele. ...

    1
  • 5 vaisinio kremo tortams receptai: skaniau ir greičiau nebūna
    5 vaisinio kremo tortams receptai: skaniau ir greičiau nebūna

    Vasarą dažniausiai norisi lengvesnio maisto iš šviežių produktų, todėl desertų mėgėjus nustebinsite gaiviu torto gabalėliu ar pyragaičiu su vaisiniu kremu. IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič atskleidžia penkis vaisinio kremo tort...

  • Jos didenybė kava: skonis, prie kokio nesame pratę <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Jos didenybė kava: skonis, prie kokio nesame pratę (receptai)

    Kavos ruošimo čempionatų dalyvė, iš garsiausio Europos rūšinės kavos asociacijos susibūrimo „Barista Camp“ diplomą parsivežusi nedidukės, neseniai Vilniaus senamiestyje duris atvėrusios kavinukės „Her Excellenc...

  • Kepurėlė – maistingiausia grybo dalis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepurėlė – maistingiausia grybo dalis (receptai)

    Nors ši vasara nelepina geru oru, grybų mylėtojams nėra kuo skųstis. Socialiniuose tinkluose grybautojai jau dalijasi pirmojo „laimikio“ nuotraukomis. Nors ir nekaloringi, tačiau sunkiai virškinami grybai, pasak dietologų, netur...

    1
  • Vasaros gėrybės stiklainyje: dar nebandytas receptas
    Vasaros gėrybės stiklainyje: dar nebandytas receptas

    Dar visai neseniai buvo laikai, kai dažnuose namuose vasara kvepėjo ne tik atostogomis, tačiau ir verdamų uogienių aromatu. Tačiau pastaruoju metu pastebima, kad tradicija gaminti uogienes išliko tik retame namų ūkyje, o lietuviai atrado naują ...

  • Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika (receptai)

    Lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes, o rudenį ar žiemą jomis smaližiauti išlieka populiarus. Tačiau dietologai perspėja, kad cukrus ir saldūs patiekalai yra mitybos piramidės viršūnėje, vadinasi, juos rekomendu...

  • „Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    „Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai (receptai)

    Perlinių kruopų košės skonį tie, kas vasaras leido pionierių stovyklose, prisimena puikiai. Pervirta, gliti, neaiškaus skonio. Žodžiu, ne košė, o košmaras. Gaila, kad sovietinės valgyklos paliko tokį blogą atsiminimą api...

    2
Daugiau straipsnių