Ant Kūčių stalo – natūraliai spalvoti kūčiukai

  • Teksto dydis:

Nė vienas tikras lietuviškų Kūčių stalas neapsieis be kūčiukų. Kiekviena šeimininkė dažniausiai turi šiek tiek savitą iš kartos į kartą perduodamą receptą, tačiau juk kartais norisi ir šiek tiek paeksperimentuoti.

Tinklaraščio Maistoklubas.lt autorė Ilona Juciūtė siūlo pasigaminti spalvotų ir mėlynėmis praturtintų kūčiukų.

Spalvoti kūčiukai išties papuoštų bet kurį Kūčių stalą, tačiau ar tai nereiškia, kad reikės naudoti nenatūralias dažančias medžiagas? Dėl to galite būti ramūs – rausva spalva išgaunama naudojant visiškai natūralią priemonę – liofilizuotus burokėlių miltelius.

Liofilizuoti vaisiai ir daržovės išsaugo visas naudingas medžiagas, skonį ir formą, nes staigaus šaldymo itin aukštoje temperatūroje būdu iš jų yra ištraukiamas visas vanduo.

„Visas gamybos būdas, neskaitant, jau minėtų priedų, praktiškai niekuo nesiskiria nuo tradicinių kūčiukų. Dar daugiau – jis visiškai atitinka pasninko tradiciją, nes gaminant naudojami tik augalinės kilmės produktai“, – pasakojo tinklaraštininkė.

Gaminimas:

Norėdami pasigaminti spavlotų ir su mėlynėmis kūčiukų, 10 g sausų mielių išmaišykite su 200 ml šilto vandens. Tada į jį suberkite apie 2 šaukštus cukraus. Į pusę kilogramo miltų dubenyje supilkite 50 g aguonų ir vandenyje ištirpdytas mieles su cukrumi. Tada įpilkite du šaukštus aliejaus.

Viską išmaišykite, išminkykite tešlą ir perskirkite ją į dvi dalis. Į vieną dalį berkite burokėlių miltelių, į kitą – įmaišykite liofizuotas mėlynes. Palaikykite tešlą šiltai apie pusvalndį, kad ji iškiltų, tada perminkykite ją ir formuokite kūčiukus. Mažesni tešlos gabalėliai reikš, kad kūčiukai bus traškesni, didesni leis jiems būti šiek tiek minkštesniais.

Suformuotus kūčiukus dėkite į skardą ant kepimo popieriaus, šaukite į orkaitę įkaitintą iki 190 laipsnių ir kepkite 20–30 minučių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lapė

lapė  portretas
oooo kas per burbulai kaip tokius apžioti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių