- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Gaminant namuose, net kas trečias pirkėjas ieško naujų, iš tolimų šalių atkeliavusių skonių ir receptų. Ant lietuvių stalo vis dažniau garuoja kinų, japonų, tailandiečių, meksikiečių, marokiečių ir kitų šalių virtuvių patiekalai.
Naujus patiekalų skonius lietuviai išbando ne tik restoranuose ar užkandinėse, bet vis dažniau įvairių patiekalų receptus išmėgina ir namuose. Vien per mėnesį „Maximos“ pirkėjai įsigyja apie 150 tūkst. skirtingų įvairių šalių virtuvių patiekalams naudojamų ingredientų, o kiekvienais metais susidomėjimas ūgteli dešimtadaliu. Iš egzotiškų kraštų patiekalų ingredientų lietuviai labiausiai pamėgo meksikietiškas tortilijas, rašoma pranešime spaudai.
Marokiečių patiekalai – tokie pat kontrastingi, kaip ir ši šalis. Dideliu prieskonių ir žolelių kiekiu gardinamas maistas yra ypač aromatingas, jame vienu metu juntamas ir saldumas, ir sūrumas, ir aštrumas. Kuskusas, jau paruoštas falafeliams skirtas mišinys, iš sezamų gaminama „Tahini“ pasta, tradicinis „Harissa“ aitriųjų paprikų padažas – tai Maroko šefų burtažodžiai, kuriuos savo virtuvėje gali išmėginti ir lietuviai.
Skonis, kvapas, spalva ir forma – keturios pagrindinės taisyklės, kuriomis vadovaujasi kinų kulinarai. Ir nors šioje šalyje vyrauja bent keliolika skirtingų maisto gamybos tradicijų, visos jos turi vieną bendrą bruožą: ruošiant valgį naudojama viskas, ką duoda gamta. Subtilius skonius ir kvapus iš Kinijos atgaivins konservuoti bambukų ūgliai, pupelių daigai, įvairūs makaronai, baltieji, juodieji ir džiovinti grybai, taip pat austrių, sojos, juodųjų pupelių padažai ir marinatai.
Tolimųjų Rytų virtuvei priskiriami ir japonų patiekalai, kurie išsiskiria jūros produktų gausa ir išraiškingais prieskoniais bei padažais. Sušių gamyba namuose – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir susitikimo su draugais pramoga. Jiems skirti įvairiausi ingredientai, nuo dumblių lapų, marinuoto imbiero, vasabių pastos iki sojų padažo, įvairiausių ryžių, krienų ir prieskonių. Tačiau norint atskleisti Japonijos virtuvės paslaptis vien sušiais apsiriboti neverta: „Panko“ džiūvėsiai, ryžių miltai, tofu sojų pupelių varškė, „Teriyaki“ ir įvairūs kiti padažai bei makaronai padės atskleisti dar neragautą skonį.
Siūloma išbandyti keletą receptų, kurie jus nukels į Tailandą, Indiją ir Meksiką.
Indija. Ant grotelių kepta vištiena „Tandoori“
Reikės:
3 didelių viščiukų šlaunelių be kaulų ir odos
2 šaukštų citrinos sulčių
1 stiklinės natūralaus jogurto
1 šaukšto smulkintų česnakų
1 šaukšto tarkuoto imbiero
4 šaukštelių „Tandoori“ prieskonių mišinio
1/3 šaukštelio druskos
1/3 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
lydyto sviesto ar alyvuogių aliejaus
roti duonos papločių
Gaminimas: vištieną supjaustome stambiais gabalėliais, apšlakstome citrinos sultimis ir paliekame pastovėti. Dideliame dubenyje sumaišome jogurtą su česnakais, imbieru, „Tandoori“ prieskoniais, druska ir pipirais. Į paruoštą marinatą dedame vištieną ir marinuojame 1–2 val. Suveriame mėsą ant iešmelių, aptepame lydytu sviestu arba aliejumi ir apkepame ant grotelių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių iš kiekvienos pusės. Kol mėsa kepa, keptuvėje pašildome roti duonos papločius. Patiekiame su medaus ir aitriųjų paprikų padažu ar mangų čatniu.
Tailandas. Makaronai su vištiena
Reikės:
1 pak. padažo „Pad thai“
125 g ryžių makaronų
400 g vištienos filė
2 šaukštų aliejaus
300 g smulkiai supjaustyto kopūsto
1 nedidelės morkos
1 kiaušinio
100 g susmulkintų žemės riešutų
Gaminimas: išverdame makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Supjaustome vištienos filė juostelėmis ir apkepame įkaitintoje keptuvėje. Sudedame kopūstus bei šiaudeliais supjaustytas morkas ir kepame 1–2 minutes labai karštoje gilioje keptuvėje. Padarome keptuvėje vietos ir maišydami iškepame suplaktą kiaušinį. Stambiai supjaustome makaronus ir sudedame prie daržovių bei mėsos, įpilame padažo „Pad thai“ ir greitai maišydami pakaitiname. Sudedame susmulkintus žemės riešutus ir išmaišę patiekiame. Papuošiame žaliosios citrinos skiltelėmis ir kalendromis.
Meksika. Takai su malta jautiena
Reikės:
200 g jautienos faršo
1 valg. š. sviesto
1 svogūno
takų prieskonių mišinio
6 kukurūzų geldelių
pomidorų
lapinių salotų
avokadų padažo (gvakamolės)
Gaminimas: keptuvėje ant sviesto apkepame susmulkintą svogūną ir jautienos faršą, pagardiname prieskoniais. Pašildome kukurūzų geldeles pagal instrukcijas ant pakuotės. Pripildome jas dar šilto faršo, papuošiame susmulkintais pomidorais, salotomis ir šaukšteliu avokadų gvakamolės.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...