Gardiems pietums – naminė pasta su pomidorais (receptas)

  • Teksto dydis:

Kai virtuvėje šeimininkauja tikras italas, joks darbas neprasideda be stiprios kavos puodelio. Taigi laidos „Gardu Gardu“ itališkos tradicijos jau susiformavo: vėluoti į laidą ir nepradėti darbo be kavos. Italijos dvasia dažniausiai ima viršų ir gaminant patiekalus.

Gian Luca šį kartą gamins tradicinę naminę pastą pagal šiaurės rytų Italijos regioną Emiliją – Romaniją.  Ali Gadžijevas iš karto susidomi, kodėl italai sako „pasta“, o lietuviai vadina makaronais? Vietoj atsakymo Gian Luca pasidalina anekdotine patirtimi iš savo pirmojo darbo viename iš Lietuvos restoranų ir papasakoja, kokią traumą patyrė, kai po dviejų mėnesių sužinojo, kad lietuviai visą pastą vadina makaronais. Gian Luca tikina, kad jeigu pats taip vadintų, iš jo greičiausiai atimtų Italijos piliečio pasą. Ali susizgrimba ir žada, kad daugiau pastos parduotuvėje nebepirks, o gamins pats.

Nors Ali yra daugiau prancūziškos konditerijos atstovas, jau ne pirmą kartą jis mielai gamina itališkus desertus. Šį kartą jis nustebins iš pirmo žvilgsnio sudėtingu, tačiau, kaip paaiškės laidos metu, labai lengvai pagaminamu ir nei akims, nei gomuriui nepamirštamu desertu: „Semifreddo“ ledais su šokoladiniu pyragu ir šviežiomis uogomis.

Naminė pasta su šviežių pomidorų padažu

 200 g kvietinių miltų

 100 g kiaušinių masės (2 kiaušiniai)

 200 g šviežių vyšninių pomidoriukų

 1 didesnė ančiuvio filė

 1 skiltelė česnako

  Alyvuogių aliejaus kepimui

  Tarkuoto parmezano sūrio

  Šviežio baziliko lapelių

Gaminimas. Į keptuvę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, įmesti nesmulkintą česnako skiltelę ir pakepinti ančiuvio filė, kol ji pilnai suirs. Tada sudėti per pusę supjaustytus pomidoriukus ir kepti, kol jie suminkštės. Su medine mentele paspausti, kad paleistų sultis. Padažą nukelti nuo ugnies. Ant darbastalio pasidaryti miltų kauburėlį su duobute, į jį supilti kiaušinių masę arba įmušti kiaušinius. Gerai išminkyti tešlą. Jei neturite pastos gaminimo mašinėlės, labai plonai (1 mm) iškočioti tešlą, gerai išmiltuoti, susukti į ritinėlį ir supjaustyti  norimo storio juostelėmis. Virti 2–3 min. Išvirtą pastą nukošti, padažo keptuvę padėti ant ugnies, suversti į ją pastą ir gerai išmaišyti. Patiekti apibarsčius parmezano sūriu ir šviežio baziliko lapeliais.

„Semifreddo“ ledai su šokoladiniu pyragu

Ledai:

 250 g grietinėlės

 120 g kiaušinių trynių masės (6 tryniai)

  3 v. š. cukraus

   2 a. š. vanilinės cukraus pudros

Pyragas:

 80 g sviesto

180 g juodojo šokolado

 150 g kiaušinių masės (3 kiaušiniai)

  110 g miltų

   250 g farino cukraus

   0,5 a. š. kepimo miltelių

  100 g šaldytų aviečių

Papuošimas:

Šviežių uogų: šilauogių, aviečių, gervuogių

Šviežios mėtos lapelių

 Žiupsnelis cukraus pudros

Gaminimas. Grietinėlę išplakti su cukrumi iki kreminės, bėgančios konsistencijos, neperplakti iki standumo. Trynius išplakti su vaniline cukraus pudra iki tokios pačios konsistencijos. Abu plakinius sujungti ir gerai išmaišyti. Išpilstyti į norimus indelius ir įdėti į šaldiklį 1,5 val.

Prikaistuvyje ištirpinti sviestą, nukelti nuo ugnies ir suberti šokoladą. Gerai išmaišyti, kol šokoladas ištirps. Supilti kambario temperatūros trynius ir vėl gerai išmaišyti. Atskirame inde sumaišyti birius produktus: miltus, kepimo miltelius ir farino cukrų. Tada suberti juos į šokolado masę ir gerai išmaišyti. Tešlą supilti į kepimo indą, įspausti šaldytas avietes ir kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Ledų indelius įmerkti į karštą vandenį 20 sekundžių, kad galima būtų juos išimti ant lėkštės. Prie ledų serviruoti šokoladinį pyragą, papuošti šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais, apibarstyti cukraus pudra. 


Šiame straipsnyje: makaronailedaipyragas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių