- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai virtuvėje šeimininkauja tikras italas, joks darbas neprasideda be stiprios kavos puodelio. Taigi laidos „Gardu Gardu“ itališkos tradicijos jau susiformavo: vėluoti į laidą ir nepradėti darbo be kavos. Italijos dvasia dažniausiai ima viršų ir gaminant patiekalus.
Gian Luca šį kartą gamins tradicinę naminę pastą pagal šiaurės rytų Italijos regioną Emiliją – Romaniją. Ali Gadžijevas iš karto susidomi, kodėl italai sako „pasta“, o lietuviai vadina makaronais? Vietoj atsakymo Gian Luca pasidalina anekdotine patirtimi iš savo pirmojo darbo viename iš Lietuvos restoranų ir papasakoja, kokią traumą patyrė, kai po dviejų mėnesių sužinojo, kad lietuviai visą pastą vadina makaronais. Gian Luca tikina, kad jeigu pats taip vadintų, iš jo greičiausiai atimtų Italijos piliečio pasą. Ali susizgrimba ir žada, kad daugiau pastos parduotuvėje nebepirks, o gamins pats.
Nors Ali yra daugiau prancūziškos konditerijos atstovas, jau ne pirmą kartą jis mielai gamina itališkus desertus. Šį kartą jis nustebins iš pirmo žvilgsnio sudėtingu, tačiau, kaip paaiškės laidos metu, labai lengvai pagaminamu ir nei akims, nei gomuriui nepamirštamu desertu: „Semifreddo“ ledais su šokoladiniu pyragu ir šviežiomis uogomis.
Naminė pasta su šviežių pomidorų padažu
200 g kvietinių miltų
100 g kiaušinių masės (2 kiaušiniai)
200 g šviežių vyšninių pomidoriukų
1 didesnė ančiuvio filė
1 skiltelė česnako
Alyvuogių aliejaus kepimui
Tarkuoto parmezano sūrio
Šviežio baziliko lapelių
Gaminimas. Į keptuvę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, įmesti nesmulkintą česnako skiltelę ir pakepinti ančiuvio filė, kol ji pilnai suirs. Tada sudėti per pusę supjaustytus pomidoriukus ir kepti, kol jie suminkštės. Su medine mentele paspausti, kad paleistų sultis. Padažą nukelti nuo ugnies. Ant darbastalio pasidaryti miltų kauburėlį su duobute, į jį supilti kiaušinių masę arba įmušti kiaušinius. Gerai išminkyti tešlą. Jei neturite pastos gaminimo mašinėlės, labai plonai (1 mm) iškočioti tešlą, gerai išmiltuoti, susukti į ritinėlį ir supjaustyti norimo storio juostelėmis. Virti 2–3 min. Išvirtą pastą nukošti, padažo keptuvę padėti ant ugnies, suversti į ją pastą ir gerai išmaišyti. Patiekti apibarsčius parmezano sūriu ir šviežio baziliko lapeliais.
„Semifreddo“ ledai su šokoladiniu pyragu
Ledai:
250 g grietinėlės
120 g kiaušinių trynių masės (6 tryniai)
3 v. š. cukraus
2 a. š. vanilinės cukraus pudros
Pyragas:
80 g sviesto
180 g juodojo šokolado
150 g kiaušinių masės (3 kiaušiniai)
110 g miltų
250 g farino cukraus
0,5 a. š. kepimo miltelių
100 g šaldytų aviečių
Papuošimas:
Šviežių uogų: šilauogių, aviečių, gervuogių
Šviežios mėtos lapelių
Žiupsnelis cukraus pudros
Gaminimas. Grietinėlę išplakti su cukrumi iki kreminės, bėgančios konsistencijos, neperplakti iki standumo. Trynius išplakti su vaniline cukraus pudra iki tokios pačios konsistencijos. Abu plakinius sujungti ir gerai išmaišyti. Išpilstyti į norimus indelius ir įdėti į šaldiklį 1,5 val.
Prikaistuvyje ištirpinti sviestą, nukelti nuo ugnies ir suberti šokoladą. Gerai išmaišyti, kol šokoladas ištirps. Supilti kambario temperatūros trynius ir vėl gerai išmaišyti. Atskirame inde sumaišyti birius produktus: miltus, kepimo miltelius ir farino cukrų. Tada suberti juos į šokolado masę ir gerai išmaišyti. Tešlą supilti į kepimo indą, įspausti šaldytas avietes ir kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
Ledų indelius įmerkti į karštą vandenį 20 sekundžių, kad galima būtų juos išimti ant lėkštės. Prie ledų serviruoti šokoladinį pyragą, papuošti šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais, apibarstyti cukraus pudra.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...