- Gertrūda Katiliūtė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kiekvienas kepinys ar patiekalas turi savitą prasmę ir istoriją. Pirmą kartą apie Beatos Nicholson šokoladainį sužinojau iš jos knygos, kai dar mokiausi mokykloje. Pajutusi pirmąją meilę, panorau pagaminti kažką nepaprasto. Karamelė, šokoladas ir kakava – tuomet šis šokoladainio produktų derinys man atrodė tobuliausiai tinkantis mane užvaldžiusiems jausmams išreikšti. Kepti pyragą paskatino ir įsidėmėta mamos mintis, kad mylinti mergina privalo mokėti ir skaniai gaminti. Tad šios dvi priežastys paskatino mane iškepti minėtą Beatos šokoladainį, kurį tebekepu iki šiol ypatingomis progomis. Mat, kad ir kiek naujų receptų rasčiau ir išbandyčiau, šis pyragas yra tiesiog nenugalimas, tinkantis įvairiomis progomis. Net tada, kai norime ištaisyti padarytas klaidas. Paragavę jo, žmonės linksmai nusišypso, pamiršta visas bėdas ir nuoskaudas. Beje, anksčiau į pyragą nedėdavau riešutų, o dabar jų beriu su kaupu. Manau, kad tai lėmė jaunatviškas noras eksperimentuoti, siekti įvairovės. Vasarą šį kepinį idealiai pagardina braškės.
Reikės
200 g juodojo šokolado (vieną šokolado plytelę dėjau prabangią – su 70 proc. kakavos, kitą – 40 proc.),
250 g sviesto,
3 kiaušinių,
200 g cukraus,
3 valgomųjų šaukštų tamsios kakavos,
180 g miltų,
žiupsnio druskos,
poros saujų įvairių riešutų.
Paruošimo būdas
Sviestą su šokoladu sudėti į dubenį ir ištirpinti, kaitinant ant garų (dubenį kaitinant ant puose verdančio vandens). Į kitą puodą sudėti kiaušinius, cukrų ir 2 min. paplakti (nereikia plakti iki baltų putų). Tuomet kakavą sumaišyti su miltais. Stambiai sukapoti (supjaustyti) riešutus. Tuomet truputį atvėsusią šokolado ir sviesto masę supilti į kiaušinių ir cukraus masę, išmaišyti. Suberti miltus, sumaišytus su kakava, smulkintus riešutus. Viską išmaišyti ir pilti į kepimo indą (skardą), išklotą kepimo popieriumi. Į paskleistą masę kas kelis centimetrus įspausti po pieniško šokolado plytelės kvadratinį gabalėlį taip, kad kiekvieno būsimo gabaliuko viduje būtų po savo šokolado gabaliuką.
Kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje ne ilgiau kaip 30 min. Išimtą iš orkaitės pyragą palikti atvėsti
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...