Įdomūs ir originalūs patiekalai iš pomidorų

  • Teksto dydis:

Šiltnamio vaisiai – pomidorai – stebina ne tik savo skoniu, bet ir įmantriomis formomis bei rūšimis.

Remiantis prekybos tinklo „Maxima“ pardavimų duomenimis, daugiausiai pomidorų – net apie 3 tūkst. tonų – nuperkama vos prasidėjus lietuviškam derliui – gegužės ir birželio mėnesiais. Tačiau ir įžengus į rudenį, stalus puošia vėlyvesnių pomidorų gausa. Tad kur ir kaip pomidorus panaudoti, ką iš jų pagaminti, pasakoja maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

„Ir nors, rodos, šių vaisių jau galėjome atsivalgyti į valias, gausus pasirinkimas ir įvairios, net įmantrios jų rūšys vilioja gaminti iš pomidorų vėl ir vėl.  Skonio receptorius gali suvirpinti beveik 30 skirtingų pomidorų rūšių – nuo mažųjų, didžiųjų ar vynuoginių su šakelėmis iki slyvinių, avietinių ir gintarinių. Originalių, nekasdieniškų patiekalų, ką būtų galima paruošti iš pomidorų, netrūksta. Štai keletas jų“, – kalba A. Poleninas. 

Šaldyti pomidorai – tarsi švieži

Reikės:

pomidorų,

šaldymo maišelių,

šiaudelio.

Gaminimas. Pirmiausia pomidorus gerai nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite. Nuimkite stiebelį ir išpjaukite pomidoro „šaknį“. Supjaustykite raudonžandį į skilteles. Sudėkite jas ant kepimo skardos odele žemyn, tuomet apvyniokite visą skardą maistine plėvele ir įdėkite į šaldiklį.

„Toks šaldymo būdas leidžia mėgautis ne į vieną masę sušalusiais pomidorais. Kai pomidorai visiškai sustings perdėkite juos į šaldymo maišelius. Labai svarbu, kad juos užspaudžiant, maišeliuose neliktų oro. Jį iš maišelių iki galo ištrauksite į vieną maišelio kraštą įdėję šiaudelį, užspaudę maišelį iki pat šiaudelio ir atsargiai jį ištraukę, kad oras vėl nepatektų į vidų“, – patarimais dalinasi A. Poleninas.

Taip išsaugoti pomidorai puikiai tiks sriuboms, troškiniams ir kitiems karščiu apdorojamiems patiekalams. Tiesiog leiskite pomidorams gerai atitirpti ir mėgaukitės jūsų mėgstamų pomidorų rūšių skoniu ir aromatu.

Saldus pomidorų džemas – ne tik užkandžiams gardinti

Reikės:

1 kg pomidorų (labiausiai tinka slyviniai),

400 g cukraus,

120 ml vandens,

2 valgomųjų šaukštų citrinų sulčių,

1 vnt. cinamono lazdelės,

3 česnako skiltelių,

plačios juostelės citrinos žievelės.

Gaminimas. Pirmiausiai pomidorų apačioje įpjaukite nedidelį „X“. Tada sudėkite pomidorus į didelį puodą verdančio vandens ir palaikykite apie 3 minutes. Po to pomidorus iš karšto vandens greitai išimkite ir sudėkite juos į šaltą vandenį, o kad jis būtų dar šaltesnis galite įdėti ledukų. Pomidorams kiek atvėsus, nulupkite jų odeles, perpjaukite perpus ir išimkite sėklų masę (jos neprireiks). Likusius pomidorus smulkiai supjaustykite.

Tuomet visus paminėtus ingredientus sudėkite į didelį puodą ir virkite ant stipriai įkaitintos ugnies, kol masė pradės „burbuliuoti“, tada sumažinkite ugnį iki vidutinio kaitrumo. Viską virinkite apie valandą nuolat pamaišydami arba kol padažas pradės įgauti tirštą ir spindinčią konsistenciją.

Tuomet iš ruošiamo džemo išimkite cinamono lazdelę, česnako skilteles ir citrinos žievelę. „Dar kaitinkite padažą apie 10 minučių, kol jis taps tirštu. Tačiau jei padažas bus vis dar skystokas, virkite toliau, kas 10 minučių patikrindami jo konsistenciją. Sutirštėjusią masę išpilstykite į sterilius stiklainius. Kai ji atvės, galite sudėti į šaldytuvą – džemas nesuges apie mėnesį. O norėdami džemu mėgautis ir ilgiau, prieš stiklainius pripildydami, 5 minutėms juos sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir taip dezinfekuokite. Indus su džemu laikykite tamsioje bei vėsioje vietoje – taip džemas išsilaikys net metus“, – pasakoja ekspertas.

Pomidorų traškučiai – sveikuoliškas užkandis

Reikės:

pomidorų,

alyvuogių aliejaus,

parmezano sūrio,

Provanso žolelių prieskonių.

Gaminimas. Pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais, iš abiejų pusių patepkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite prieskoniais. Tuomet sudėkite juos ant kepimo grotelių į orkaitę, įkaitintą iki 135°C laipsnių ir kepkite 2,5-3 valandas.

„Po grotelėmis orkaitėje būtinai padėkite kepimo skardą, išklotą aliuminio folija ar kepimo popieriumi, nes kitaip užtruks orkaitės valymas. Keletą minučių prieš pomidorų traškučius išimant iš orkaitės, apibarstykite juos smulkiai tarkuotu parmezano sūriu ir kepkite toliau, kol sūris ištirps. Išėmę traškučius iš orkaitės, juos gerai atvėsinkite ir mėgaukitės lengvai paruošiamais, gardžiais užkandžiais“, – sako A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių