Jaukiam vakarui – antienos filė su abrikosais

  • Teksto dydis:

„Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ (pranc. „Jaunas Božolė atvyko!“). Lapkričio 16 dieną šie žodžiai skambės daugelyje restoranų ir kavinių. Visame pasaulyje bus minima jauno vyno šventė – tai bus pirmasis bandymas spėti, koks bus šių metų vynas.

Tradicija lapkričio viduryje degustuoti božolė vyną atkeliavo iš Prancūzijos, kur nuo 1951 m. Božolė regione pradėta minėti jauno vyno diena. Šis vynas savitas tuo, kad iš „Gamay“ vynuogių jis gaminamas supaprastintos fermentacijos būdu, t. y. vynuogės paliekamos nesutraiškytos. Lietuvoje božolė dienos tradicija gyvuoja apie dešimtmetį, rašoma pranešime spaudai.

Pasak prancūzų literatūros tyrinėtojo prof. dr. Vytauto Bikulčiaus, božolė šventė minima kiekvienų metų trečią lapkričio ketvirtadienį – tą dieną atidaromi jauno vyno buteliai.

„Ši diena puiki proga atkreipti dėmesį į vieną svarbiausių Prancūzijos produktų – vyną, kuris tinka ir prie pietų, ir prie vakarienės patiekalų. Jauno vyno šventę žmonės mini skirtingai: arba paragauja vyno, trumpai padiskutuoja, koks bus šių metų vynas, ir keliauja savais keliais. Arba kartu su šeima ar draugais ruošia vakarienę, kurios metu netrūksta pokalbių ir įvairiausių užkandžių“, – pasakoja V. Bikulčius.

Jeigu nesiruošiama ilgai vakaroti ir degustuojama tik viena božolė taurė, tuomet prie vyno pasiūloma įvairių sūrių su salstelėjusiais padažais, nes božolė vynas yra vaisių poskonio. „Prancūzai prie božolė vyno dažnai patiekia šviežio ožkos sūrio. Taip pat labai tinka sūriai bri, miunsteris iš Elzaso, čederis“, – pasakoja V. Bikulčius.

Pasak eksperto, prie jauno božolė vyno dera ir įvairūs mėsos patiekalai – švelniai parūkytos ir supjaustytos dešrelės, ant griliaus kepta paukštiena, virtos kiaulių kojos ar ausys, vėžiai. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai šis vynas ragaujamas su austrėmis, tačiau tai greičiau eksperimentiniai bandymai. Vienas iš klasiškiausių patiekalų prie božolė vyno – kepta anties krūtinėlė, kuri ypač dera su garstyčių padažu.

Antienos filė su abrikosais ir garstyčių padažu

Dviem porcijoms reikės:

Dviejų gabaliukų antienos filė  

100 -150 g sviesto

8 džiovintų abrikosų 

100 g brendžio 

Mairūno, pipirų, druskos.

Garstyčių padažui reikės:

200 g 30 proc. grietinėlės

50 g  garstyčių 

Petražolių ir rozmarino šakelės

Šaukštelio tarkuotų migdolų.

Gaminimas. Pamirkykite abrikosus brendyje. Antienos filė įpjaukite, įtrinkite prieskoniais, įdėkite po keturis džiovintus abrikosus ir gabaliuką sviesto. Užspauskite. Folijos lakštą aptepkite sviestu ir į ją įvyniokite įdarytą filė. Paruoštą filė kepkite orkaitėje 170 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

Grietinėlę supilkite į prikaistuvį, lengvai pakaitinkite ant silpnos ugnies, sudėkite smulkintas petražoles, rozmarinus bei migdolus. Dar kartą pakaitinkite, įdėkite garstyčių, gerai išmaišykite. Orkaitėje iškeptą antienos filė išvyniokite iš folijos ir patiekite su garstyčių padažu bei keptais obuoliais.

Gurmaniškas užkandis

Paskrudintą juodą ruginę duonos riekelę plonai patepkite mango skonio majonezu. Ant jos uždėkite žąsų kepenėlių pašteto, užtepkite figų džemo, papuoškite petražolių šakele.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių