Ką pasigaminti, kai lieka vištienos? (receptai)

  • Teksto dydis:

Ko gero kiekvienas eame susidūrę su situacija, kai nežinome, kaip panaudoti likusius maisto produktus. Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja Kristina Pišniukaitė pataria, kaip gaminant pasitelkti likusią vištieną ir dalinasi savo meksikietišku receptu.

Vištienos panaudojimo galimybių – gausu

Kiekvienas žinome, kad maisto švaistyti nederėtų, tačiau kartais tiesiog pasigaminame per daug. Tinklaraščio autorė sako, kad tai gali būti net į naudą.

„Tiesą sakant, kartais aš netgi tyčia pasigaminu daugiau vištienos tam, kad įtemptu laikotarpiu arba esant labai užimtai savaitei, maisto gamyba vakare taptų greitesnė ir lengvesnė”, – sako ji.

K. Pišniukatė pabrėžia, kad likusi vištiena nebūtinai turi būti panaudota iš karto: „Ji puikiai išsilaikys šaldytuve net kelias dienas“.

Anot tinklaraščio autorės, vištiena – universali mėsa, todėl jos panaudojimo galimybės – įvairios.

„Vištieną pasitelkti galima net keliuose patiekaluose. Jau paruošta vištiena tiks įvairioms daržovėms įdaryti, pavyzdžiui, paprikoms arba cukinijoms. Kaip ingredientas ji pravers gaminant troškinius, dedant į makaronus, į tortilijas arba tiesiog ant picos. Taigi būdų likusios vištienos panaudojimui yra labai daug“, – tikina ji.

Produktus renkasi atidžiai

Maisto tinklaraščio kūrėja teigia besirūpinanti savo mityba, todėl gamindama ieško kuo sveikesnių įvairių produktų alternatyvų.

„Man svarbu ne tik skoninės produktų savybės, bet ir jų kokybė. Gamindama renkuosi kuo natūralesnius ingredientus, atkreipiu dėmesį į jų maistingumą, lyginu sudėtis tarpusavyje. Net rinkdamasi mėsą, atsižvelgiu į tai, kaip ji buvo auginama“, – sako K. Pišniukaitė.

Svarbu rinktis atsakingai augintus produktus

„Visuomenė labai sąmoningėja ir kuo toliau, tuo daugiau žmonių kelia vis aukštesnius reikalavimus maisto produktų gamintojams. Aukščiausius kriterijus kelia skandinavai – pavyzdžiui, ten, jau seniai paukščiai nėra gydomi antibiotikais, investuojama į jų auginimo sąlygų gerinimą, kad pastarieji nesusirgtų ir jų neprireiktų gydyti. Europos paukštynai tai laiko siektinu pavyzdžiu, bet, deja, ne visi. Viskas priklauso nuo pirkėjų – kuo reiklesni jie bus, tuo paukščių auginimo sąlygos ir gerovės standartai bus aukštesni.

Deja, bet požiūris į standartus skiriasi, ypatingai kalbant apie antibiotikų naudojimą paukštienos industrijoje. Tam, kad vištų nereikėtų gydyti antibiotikais, visų pirma, turi būti sukurtos sąlygos joms nesirgti. Vadinasi, reikia pasirūpinti ne tik tuo, kad jos galėtų laisvai judėti, maitintis natūraliu pašaru, gauti gryno oro, bet ir kad visame auginimo procese būtų griežtai laikomasi jų gerovės principų. Ne kiekvienas gamintojas gali tai pasiūlyti, todėl vištienos, užaugintos be antibiotikų, pasiūla dar tikrai nėra didelė“, – sako Saulius Petkevičius.

Meksikietiškos tortilijos su vištiena

Ingredientai:

Vištienos filė (200 g)

Tortilijos (4)

Pomidoras (1)

Jalapenas (1)

Avokadas (1)

Žalioji citrina (1)

Fetos sūris (100g)

Šviežios kalendros

Čili pipiras

Gaminimas:

Keptą vištieną išdėliokite ant tortilijų. Ant viršaus berkite pomidorų bei smulkintų avokadų kubelius. Viską apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, ypatingai avokadą tam, kad jis nepajuoduotų. Ant viršaus užtrupinkite fetos sūrio. Atsižvelgdami į norima aštrumą, dėliokite smulkintą čili pipirą ir papuoškite šviežiomis kalendromis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių