- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Skaičiuojant paskutines dienas prieš šventes, ne vienam galvos skausmu tampa klausimas, kuo vaišinti svečius. Pastebima, kad vis daugiau šeimininkų nori nustebinti artimuosius naujais skoniais, kurie didžiosioms metų šventėms suteiktų prabangos. Tradiciniai patiekalai taip pat nepamirštami, bet juos bandoma praturtinti išskirtiniais ingredientais.
Nuolatos naujų skonių ieškantis virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas pažymi, kad per didžiąsias metų šventes vis drąsiau eksperimentuojama su tradiciniais patiekalais. Ne išimtis – keptas viščiukas, kuris puikuojasi ant dažno lietuvio kalėdinių vaišių stalo.
„Keptas viščiukas – puikus vaišių stalo akcentas, be kurio daugelis neįsivaizduoja šv. Kalėdų. Šio patiekalo populiarumą lemia trys esminiai dalykai: skanu, sveika, lengva paruošti. O ir eksperimentuoti su viščiuko mėsa gan paprasta. Reikia tik atrasti tinkamus derinius ir štai – tradicinis patiekalas netradiciškai“, – sako R. Bolgovas.
Tiems, kurie per Kalėdas svečius nori nustebinti egzotiškais skoniais, žinomas šefas rekomenduoja su klevų sirupu keptą viščiuką. „Šiame patiekale susipina skirtingi skoniai: nuo švelnaus aštrumo pereiname prie gaivaus saldumo. Klevų sirupas – natūralus saldiklis, viščiukui suteikiantis karamelės ir vanilės prieskonį. O išskirtinio švelnaus aštrumo sukursime marinatui naudodami imbierą“, – pasakoja R. Bolgovas.
Kaip jis pažymi, prie šio patiekalo puikiausiai tiks keptas ananasas. Juolab, kad per žiemos šventes ruošiama patiekalų ir ant grilio. Todėl R. Bolgovas siūlo keptą viščiuką patiekti su ant grotelių keptu ananasu.
Viščiukui paruošti reikės:
Viščiuko – 1 vnt.
Klevų sirupo – 4 valgomųjų šaukštų
Druskos – 1 arbatinio šaukštelio
Maltų pipirų mišinio – žiupsnelio
Imbiero šaknies – 25 g
Rozmarino – 1 šakelės
Apelsino – 1 vnt. (žievelės)
Česnako – 4 skiltelių
Granatų sėklų – saujos
Paruošimas:
Šviežią viščiuką perpjauname per krūtinėlę pusiau. Į trintuvą dedame druską, pipirus, imbiero šaknį, rozmariną, apelsino žievelę bei česnako skilteles ir sutriname iki vientisos masės. Paruošta prieskonių mase įtriname iš visų pusių viščiuką ir paliekame šaldytuve per naktį marinuotis. Prieš valandą iki kepimo išimame viščiuką iš šaldytuvo ir perpus perpjautas jo dalis surišame su siūlu. Patepame klevų sirupu ir dedame į kepimo skardą. Norintiems dar įvairesnių skonių R. Bolgovas rekomenduoja prie klevų sirupo pridėti apelsino sulčių bei 2 valgomuosius šaukštus sūraus sojų padažo. Paruoštą viščiuką dedame į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 1,5 val. Paruošiame ananasą: pašaliname kotą ir supjaustome į keturias dalis. Dedame ant grilio grotelių ir kepame, kol apskrus.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...