Kava populiarumu aplenkė arbatą: karantino metu pasaulį užvaldė vienas receptas

  • Teksto dydis:

Kava ne vienerius metus visame pasaulyje varžosi su arbata dėl populiariausio gėrimo titulo. Lietuvoje nuo kovo 16 dienos, paskelbus karantiną, kavos pardavimai aplenkė arbatos, rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. Be to, jei pernai tokiu pat metu žmonės daugiausiai rinkosi kavos mišinius, karantino metu daugiausia nuperkama maltos kavos. Tuo metu tirpi kava ir toliau lieka trečioje vietoje, kava aparatams – ketvirtoje, o penktoje – pupelių kava.

„Galime stebėti, kaip stipriai pastaraisiais metais vystosi kavos kultūra Lietuvoje. Paskelbus karantiną netekome galimybės išgerti kavos mieste ar susitikti prie kavos puodelio, tačiau noras gerti kavą niekur nedingo. O būdami namuose dar ir turime daugiau laiko įvairiems eksperimentams, kuriems užtenka vos kelių namuose turimų ingredientų“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Šiltajam sezonui – madingi šaltos kavos gėrimai

„Kava nėra sezoninis gėrimas, kurį, pavyzdžiui, gertume norėdami sušilti žiemą. Ją žmonės mielai geria visus metus. Daugeliui jau įprasta savo rytą pradėti nuo juodos kavos ar espresso puodelio. Atšilus orams kavos populiarumą palaiko patys įvairiausiai kavos gėrimai ir kokteiliai. Vienas paprasčiausių – espresso kavos puodelis, sumaišytas su ledukais ir toniku pagal skonį“, – sako „Maximos“ gamybos vadovė Brigita Baratinskaitė.

Pasak jos, pastaruosius kelerius metus vis stiprėja tendencija gerti šaltai brandintą kavą, kuomet užuot užplikę maltas kavos pupeles karštu vandeniu, užpilame kavą šaltu virintu vandeniu ir paliekame bent 16 valandų pastovėti.

„Tokiu būdu karštis pakeičiamas ilgu brandinimo laiku. Laukimo rezultatas – švelnesnio skonio, net šiek tiek salstelėjusi kava. Po brandinimo kavą būtina nukošti su kuo tankesniu filtru. Šaltai brandinta kava idealiai tinka įvairiems kavos gėrimams su pienu ar vaisvandeniais ruošti, pavyzdžiui, su rožių limonadu. Šaldytuve šaltai taip paruoštą kavą galite laikyti iki savaitės“, – pataria „Maximos“ gamybos ekspertė.

Karantino metu socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo kavos gėrimas „Dalgona“, pavadintas kaip ir saldainiai iš Pietų Korėjos. Pirmiausia išpopuliarėjęs šioje šalyje, per socialinius tinklus apkeliavo visą pasaulį ir tokiu būdu sumažino karantino metu atsiradusį socialinį atstumą.

Jums reikės:

– tirpios kavos (ne maltos),

– cukraus,

– karšto vandens,

– elektrinio plakiklio;

– pieno ar augalinio pieno gėrimo pagal skonį.

Gaminimas: iš pradžių atsimatuokite po du valgomuosius šaukštus tirpios kavos, cukraus ir karšto vandens. Kiekius galite didinti pagal save, priklausomai nuo skonio ir stiklinės talpos. Svarbiausia, išlaikykite proporcijas. Ingredientus sudėkite į indą ir išplakite. Gauta masė turi būti auksinės spalvos, blizgi ir standi, kaip jūros puta. Belieka į stiklinę įdėti ledo, įpilti pieno ar augalinio pieno gėrimo ir atsargiai užpilti išplaktą kavos masę. Jei norite karšto gėrimo, prieš tai pašildykite pieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Štai ką pasakysiu:

Štai ką pasakysiu: portretas
Mano TARPE ji tikrai gerokai padidino lig tol turėtą populiarumą...

...,kasdiena isGERIU DU PUODELIUS KAVOS ir...

...,kasdiena isGERIU DU PUODELIUS KAVOS ir... portretas
viena ARBATOS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių