„Kino pavasario“ programoje – virtuvės šedevrai iš vabzdžių

  • Teksto dydis:

22-ojo Vilniaus kino festivalio „Kino pavasaris“ Kulinarinių filmų programą atidarė ne vieną įvertinimą už dokumentiką pelniusio danų režisieriaus Andreas Johnsen juosta „Vabzdžiai“, kurioje aptariama globali maisto stygiaus problema, vabalai ir kirmėlės, kaip vienas pagrindinių ateities maisto resursų.

Ji tapo ir pagrindine atidarymo vakaro tema. Kurdamas meniu, jos interpretaciją kartu su restorano „Skonio slėnis“ komanda ir prieskonių gamintoja „Santa Maria“ pateikė vienas geriausių Lietuvos šefų Martynas Praškevičius.

„Dar ne taip seniai į profesionalias, o ypač namų virtuves Lietuvoje atkeliavo tokie produktai kaip krevetės, austrės, žalia žuvis. Ne vieną jų skonis ir vaizdas stebino, net šokiravo. Dabar šiais egzotiškais produktais mėgaujamės ir svečius vaišiname, deriname juos su mums jau gerai žinomais, vietiniais produktais, taip pat – įvairiais gurmaniškais ingredientais. Tuo pat metu tokių savo kulinarine kultūra pažengusių šalių kaip Danija restoranų virtuvėse atsiranda vabzdžiai“, – sako šefas.

Virtuvėje privalo vyrauti ideali švara ir tvarka, vabzdžiams, atrodo, nėra vietos, tačiau vertinant per sveikatos prizmę, tai – gausiai baltymų prisotintas produktas. Be to, juose daug geležies, B grupės vitaminų. Neatsitiktinai, vabzdžių gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų. Vabzdžiai buvo populiarūs ir lietuvių liaudies medicinoje. Vis tik, virtuvės šefas nėra visomis keturiomis už vabzdžių naudojimą ruošiant maistą, ypač – profesionalioje virtuvėje.

Jis įsitikinęs, jog atsakingas vartojimas yra kelias, padėsiantis išvengti poreikio vabzdžius naudoti kaip vieną pagrindinių maisto produktų. Jei gaminant ir maitinantis visi atsakingai galvos, kokius ir kiek produktų naudoti, kad kuo mažiau maisto būtų išmetama, ne tik patys taupysime, bet prisidėsime prie globalių aplinkosaugos ir maisto trūkumo problemų sprendimo.

Dviems restoranams sostinėje vadovaujantis M. Praškevičius „Kino pavasario“ kulinarinių filmų programos atidarymo renginyje pristatė kulinarinę fantaziją, paįvairintą modernių technologijų. Meniu vaišėms paruošti panaudotas inovatyviausiu 2016 m. išradimu pripažintas liofilizuotas medus bei pasitelkti molekulinės virtuvės šedevrai, tokie kaip medaus nano granulės, svirplių druska, specialiai valgiaraščiui išauginti bičių perai.

 

Švelniame kokoso piene mirkyta krevetė, pateikiama su migdolu tyre ir medumi

Penkioms porcijoms reikės:

– 10 krevečių;

– 10 g vyno;

– 200 ml „Santa Maria“ kokosų pieno;

– 100 g maltų migdolų;

– 100 g migdolų miltų;

– 5 g žalatios;

– medaus, tabasko padažo, ridikėlių daigų – pagal skonį.

Nuo šviežių krevečių nulupami kiautai. Krevetės užmerkiamos 100 ml kokoso pieno ir mirkomos 60 min. Išėmus iš kokoso pieno, krevetės porą minučių apkepamos baltame vyne.

Malti migdolai ir migdolų miltai sumaišomi su 100 ml kokoso pieno ir žalatina, supilami į formą ir užšaldomi.

Į porcelianinį indelį dedamos dvi krevetės ir migdolų tyrė, gardinama medum, ridikėlių daigais ir šlakeliu tabasko padažo.

Clamarita su svirplių druska

Gėrimui reikės:

– 60 ml laimo ir cukraus koncentrato (arba šerbeto);

– 120 ml „Corrona“ alaus;

– 50 ml „Tequilla blanco“;

– žiupsnelis „Santa Maria“ druskos;

– žiupsnelis „Santa Maria“ aitriųjų paprikų dribsnių;

– 50 ml „Clamato“ (pomidorų sulčių su trintais moliuskais);

– Laimo skiltelės.

Supilkite laimo ir cukraus koncentratą (arba šerbetą) į vieną indą, druską – į kitą. Trečiame sumaišykite alų, tekilą ir „Clamato“. Taurės kraštus pamerkite į laimo ir cukraus koncentratą, paskui į druską. Į taip paruoštą taurę supilkite gėrimą, patiekite su laimo skiltele, apibarstyta aitriųjų paprikų dribsniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Pavasaris su prancūziškais patiekalais
    Pavasaris su prancūziškais patiekalais

    Prancūziška virtuvė dėl savo išskirtinumo įtraukta į UNESCO paveldą. Tačiau, norint paragauti prancūziškų patiekalų, nebūtina keliauti iki pat Prancūzijos. Vakar, kovo 21 d., trečius metus iš eilės Lietuvoje buvo skelb...

  • Patarimai, kaip tinkamai paruošti arbatą
    Patarimai, kaip tinkamai paruošti arbatą

    Arbatos vartojimo tradicijos siekia tūkstantmečius, – ir šiandien arbata išlieka vienu populiariausių gėrimų pasaulyje. Arbatmedžių regionuose gaminama arbata nuo seno vertinama kaip išskirtinėmis skoninėmis, kvapiosiomis be...

  • Nauji įpročiai pavasarį padės maitintis sveikiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Nauji įpročiai pavasarį padės maitintis sveikiau (receptai)

    Sezonų kaita skatina koreguoti ir kasdienės mitybos pobūdį. Organizmui natūraliai adaptuojantis prie oro sąlygų, šaltuoju metų periodu įprastai padidėja poreikis riebesniam, „sunkesniam“ maistui. Atėjus pavasariui, vertėtų ne ti...

  • Savaitgalio pietums – portugališkas troškinys
    Savaitgalio pietums – portugališkas troškinys

    Siūlome pamatyti, kaip gaminamas tradicinis portugališkas troškinys kataplana. Jūros gėrybės, daržovės, čiorisas ir ryškiausios spalvos – vienoje lėkštėje. ...

  • Aliejinė moringa: antioksidantų šaltinis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Aliejinė moringa: antioksidantų šaltinis (receptai)

    Aliejinė moringa - nedidelį aukštį siekiantis lapuotis medis, labiausiai paplitęs Azijos ir Afrikos regionuose. Jau nuo seno šių kraštų vietiniai gyventojai žinojo apie augalo gydomąjį poveikį, – šiandien moringa įv...

  • Kaip paruošti tobulus barščius?
    Kaip paruošti tobulus barščius?

    Nors barščių sriubos pagrindą sudaro burokėliai, tačiau, kaip byloja lietuvių priežodis, „barščiai vienu vardu, bet ne visi gardu“. Vadinasi, šios sriubos skonis priklauso ne tik nuo šeimininko, kuris sukasi virt...

    2
  • Skanu ir sveika: tofu ir špinatų maltinukai <span style=color:red;>(receptas)</span>
    Skanu ir sveika: tofu ir špinatų maltinukai (receptas)

    Laidos „Labas rytas, Lietuva“ rubrikoje „Gardus rytas“ – receptas, skiriamas visiems, kurie mėgsta gaminti ir maitintis sveikai. Švieži veganiški pusryčiai – tofu ir špinatų maltinukai. ...

    2
  • Virtuvės šefas: maistas – nuotykis visoms juslėms <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvės šefas: maistas – nuotykis visoms juslėms (receptai)

    Trijų „Michelin“ žvaigždučių restorano „The Fat Duck“ savininkas ir pasaulinio garso virtuvės šefas Hestonas Blumenthalis visuomet sako, kad maistas yra kur kas daugiau, nei vien tik produktų kombinacija. Jo manymu, tai yr...

  • Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
    Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų

    Sostinės širdyje įsikūrę šampano ir austrių namai „Épernay“ neseniai atšventė savo pirmąjį gimtadienį. Pirmieji metai buvo išties sėkmingi – suburtas lojalių klientų ratas ir tuo pačiu pelnytas ...

    1
  • Gardžių blynų idėjos: kuo pakeisti kvietinius miltus?
    Gardžių blynų idėjos: kuo pakeisti kvietinius miltus?

    Maisto tinklaraštininkė Renata Ničajienė sako, kad dažniausiai, kalbėdami apie miltus, turime mintyje kvietinius rafinuotus miltus. Tačiau kulinarinių knygų autorė pabrėžia, kad šie miltai yra mažai naudingi ir siūlo rinktis alternat...

Daugiau straipsnių