Kūčių stalui – žinomų tinklaraštininkių patiekalų receptai

  • Teksto dydis:

Kūčių stalas – galvosūkis jį ruošiantiems ir svečių laukiantiems šeimininkams. Mat laikantis tradicijų ant stalo šv. Kalėdų išvakarėse neturėtų būti ne tik mėsos, bet ir pieno produktų, kiaušinių, gyvulinių riebalų, kai kuriuose šaltiniuose rekomenduojama vengti ir baltų miltų.

Tad, kaip paruošti skanią Kūčių vakarienę ir neišleisti daug? Savo idėjomis dalinasi žinomos maisto tinklaraštininkės. Jų sukurti patiekalai nustebins kūrybiškumu, juos paruošite paprastai ir greitai, o patiekalų kainos – maloniai nustebins.

Visi tinklaraštininkių patiekalai ruošti „Maximos“ parduotuvėse renkantis maisto prekes su geltonomis kainų etiketėmis – iš prekybos tinklo strateginės kampanijos „Mažos kainos garantija“ sąrašo. 

Lašišos ir ryžių pyragas

Mitybos specialistės, tinklaraščio „Sveika ir gardu“ autorės Indrės Trusovės teigimu, vienas dažniausių jai užduodamų klausimų – ar įmanoma maitintis sveikai, neišleidžiant daug pinigų. Artėjant šventėms vis daugiau žmonių teiraujasi, ką skanaus, sveiko ir nebrangaus pasigaminti šventėms.

„Dalinuosi Kūčių stalui idealiai tinkančiu receptu, kuris pradžiugins ne tik puikia maistine verte, ypatingu skoniu, bet ir neįtikėtina kaina. Sveikas ir skanus maistas tikrai ne būtinai kainuoja brangiai – atidžiau pasirinkus produktus ir ruošiant maistą namuose, sveikai maitintis, manau, gali tikrai kiekvienas“, – sako I. Trusovė.

Jos sukurto šventinio lašišos pyrago be miltų porcija, kepant 6 porcijas vienu metu bei įsigyjant kampanijos „Mažos kainos garantija“ produktus „Maximos“ parduotuvėse paženklintus geltonomis etiketėmis, kainuos vos 1,31 euro. O visą pyragą iškepti nekainuos nė 8 eurų. Beje, mitybos specialistės teigimu, šis pyragas tobulas ir karštas, ir šaltas, tad puikiai tiks tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis.

6 porcijoms reikės:

700 g lašišos filė (su oda)

128 g morkų (plautų)

110 g svogūnų (nevalytų)

80 g auksinių plikytų ryžių

70 g vyšninių pomidoriukų

10 g krapų

½ avokado

Druskos, pipirų

Išverdame ryžius. Nulupame odą nuo lašišos ir ją sumalame. Nulupame svogūnus ir morkas. Svogūną susmulkiname, morką sutarkuojame. Pirmiausia pakepiname svogūną, tuomet dedame morkas ir dar pakepiname kelias minutes. Dubenyje maišome kartu maltą lašišą, virtus ryžius, morkas, svogūnus, susmulkintus krapus, druską, pipirus. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi ir sudedame gautą masę. Kepame orkaitėje 45 min., 180 laipsnių temperatūroje. Ant iškepusio pyrago dedame avokadus, pomidorus.

Siūlo stalo „žvaigždes“

Kristina Pišniukaitė, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ ir neseniai pasirodžiusios receptų knygos autorė, Kūčių stalui pasiūlė tris stalo „žvaigždes“ – česnakinių krevečių ir daržovių iešmelius, grikių salotas su keptomis daržovėmis, spanguolėmis ir pistacijomis, taip pat keptą lašišą su traškiomis bulvytėmis.

„Pagaminti šiuos tris patiekalus užtruksite ne daugiau nei 2 valandas ir neišleisite daug pinigų – bendra jų kaina 3,7 eurų vienam asmeniui“, – teigia K. Pišniukaitė.

Receptai sukurti laikantis Kūčių tradicijų, tačiau juos puikiausiai galite gaminti ir Kalėdų ar Naujųjų metų stalui. Visi trys K. Pišniukaitės sukurti receptai – tinklaraštyje. O čia moteris dalijasi vienu iš jų – česnakinių krevečių ir daržovių iešmeliais, kurių preliminari 1 porcijos (2 iešmeliai) kaina yra apie 1,6 euro.

6 porcijoms (12 iešmelių) reikės:

300 g tigrinių krevečių

Aliejaus kepimui

2 skiltelių česnako

Druskos, pipirų

1 nedidelės cukinijos

1 nedidelės morkos

1 nedidelės raudonosios paprikos

12 nedidelių pievagrybių

1 citrinos

Krevetes atšildome. Daržoves supjaustome norimo dydžio gabalėliais, sumaišome su 1 v. š. aliejaus, druska, pipirais. Daržoves paskleidžiame ant kepimo skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame krevetes ir maišydami kepame kelias minutes. Į keptuvę įtarkuojame česnaką, beriame druskos ir pipirų. Kepame dar kelias minutes. Ant iešmelių suveriame krevetes ir daržoves. Patiekiame su citrina.

„Dekonstruoja“ silkę patuose – siūlo sumuštinukus

„Pirmoji taisyklė, kurią įsivedėme su savo mama, yra gaminimas kartu. Tai yra ir pasibuvimas, bendravimas, juk dažniausiai visos linksmybės vyksta virtuvėje. Antroji taisyklė, ruošiamas toks maistas, kuris patinka jį gaminančiajam. Visi mes skirtingi: vienas labiau mėgsta silkę, kitas grybus, vieni labiau vertina tradicinius lietuviškus patiekalus, kiti – įvairių šalių virtuvių įkvėptus. Trečioji taisyklė, aš visuomet esu už tai, jog išlaidauti ten, kur nereikia – nereikia“, – sako Urtė Mikelevičiūtė, tinklaraščio „Dervynas“ autorė.

Kūčių stalui ji siūlo neatsisakyti tradicijų, tačiau jas dekonstruoti – perkelti ant sumuštinio arba tiesiog pasiūlyti angliškai vadinamas „sharing plates“, t. y. maistą, kurį galima, o ir labai smagu, dalintis. Visus Urtės siūlomus pagardus galima pateikti atskirai, iškart pagaminti sumuštinius ar net vėrinukus.

Vienas iš trijų U. Mikelevičiūtės siūlomų derinių – kepta sūdyta silke, keptomis paprikomis ir morkomis bei troškintais kopūstais. Viena šios porcijos kaina siekia 1,8 euro. O visų trijų kaina ruošiant 6 asmenims – apie 7,5 eurų. 

Patiekalui 6-iems asmenims pagaminti reikės:

240 g silpnai sūdytos silkių filė

Apie 600–700 g trijų spalvų paprikų (jos naudojamos ir kituose patiekaluose)

200–300 g morkų

350 g kininio kopūsto

Druskos

Pipirų

Kepimo aliejaus

Cinamono (jeigu mėgstate)

Visus pagardus ruoškite ir patiekite atskirai. Ant skardos į 180 laipsnių karštumo orkaitę pašaukite visas paprikas (nepjaustytas) ir dvi morkas. Jas apšlakstykite aliejumi ir kepkite 100 min. Tai galima daryti ir ant įkaitintos keptuvės. Paprikos labai gražiai apskrus, o vidus taps minkštas. Jas supjaustykite ir tiekite ant juodos duonos su silke arba tiesiog atskirai, kad kiekvienas galėtų susikurti savo sumuštinį. Kininius kopūstus supjaustykite, pakepkite ant gerai įkaitintos keptuvės su trupučių aliejaus, berkite truputį druskos, pipirų ir, jeigu mėgstate, cinamono. Sūdyta silkė bus dar gardesnė apkepta. Ją tiesiog pakepinkite keptuvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaip

klaip portretas
Pasakykit kur gauti tokios pigios lasisos file?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių