Kuo lietuviai pagardina kiaušinius?

  • Teksto dydis:

Pavasarinėmis nuotaikomis atvilnijančios Velykos kaip ir kasmet džiugina ne tik galimybe trumpam atsikvėpti ir pabūti kartu su artimaisiais, bet ir smagiu pasiruošimu – kiaušinių dažymu. Šis gamtos pabudimo ir gyvybės simbolis ant lietuvių stalo puikuojasi ne tik šventinio maratono metu, bet ir yra dažnas kasdienio raciono svečias. Vis tik kiaušinis – universalus maisto produktas, kurį galima valgyti ir vieną, ir su pagardais, naudoti įvairiems kepiniams, užkandžiams.

Nepaisant to, kad ant šventinio stalo dažnai rikiuojasi eilės skaniausių patiekalų, suvalgyti bent vieną margutį – privalu. Netgi tie, kurie ne itin entuziastingai lukštena kiaušinį pusryčiams, per Velykas nusileidžia tradicijoms. Mažmeninės prekybos tinklo „RIMI Lietuva“ užsakymu atlikto „Spinter“ tyrimo duomenimis, didžioji dalis šalies gyventojų (84 proc.) kiaušinius valgo su tradiciniu pagardu – majonezu. Kitas populiarus priedas – krienai, kuriuos renkasi 31 proc. apklaustųjų. Kai kurie kiaušinių skonį paįvairina, valgydami juos su šviežiomis daržovių salotomis ar sūriu.

Ryškesnių skonių mėgėjai renkasi svogūnus arba porus. Įdomu tai, kad  kiaušinius dažniausiai papildomai gardina vyresnio amžiaus gyventojai. Vos 6 proc. apklausos dalyvių prie kiaušinių nesirenka jokių papildomų pagardų.

„Matome tendenciją, kad lietuviai mėgsta derinti tarpusavyje įvairius skonius, suteikdami maistui daugiau išraiškingumo. Tai galioja įvairiose maisto grupėse, ne išimtis ir kiaušiniai, kurių mūsų tautiečiai suvartoja gana daug. Ketvirtadalis lietuvių per Velykas suvalgo nuo 3 iki 5 kiaušinių, o didesnį apetitą turintieji – daugiau nei 5 margučius – tiek pajėgia įveikti 12 proc. apklausoje dalyvavusių gyventojų“, – teigia „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Visgi didžiausią dalį apklaustųjų (32 proc.) sudaro šalies gyventojai, kuriems pakanka 1-2 kiaušinių.

Daugiau nei pusė (66 proc.) apklausos dalyvių nurodė, jog ruošdami kiaušinius, jų išverda tiek, kiek pakanka visiems šeimos nariams ir maisto išmesti nebūtina. O štai 27 proc. apklaustųjų nurodė, kad nesuvartojus visų kiaušinių, juos panaudoja kitų patiekalų gamyboje. Jei nutinka priešingai, visada galima surengti margučių ridenimo varžybas, kurios labiausiai pradžiugina mažuosius šeimos narius.


Šiame straipsnyje: kiaušiniaiVelykos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių