- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pavasarinėmis nuotaikomis atvilnijančios Velykos kaip ir kasmet džiugina ne tik galimybe trumpam atsikvėpti ir pabūti kartu su artimaisiais, bet ir smagiu pasiruošimu – kiaušinių dažymu. Šis gamtos pabudimo ir gyvybės simbolis ant lietuvių stalo puikuojasi ne tik šventinio maratono metu, bet ir yra dažnas kasdienio raciono svečias. Vis tik kiaušinis – universalus maisto produktas, kurį galima valgyti ir vieną, ir su pagardais, naudoti įvairiems kepiniams, užkandžiams.
Nepaisant to, kad ant šventinio stalo dažnai rikiuojasi eilės skaniausių patiekalų, suvalgyti bent vieną margutį – privalu. Netgi tie, kurie ne itin entuziastingai lukštena kiaušinį pusryčiams, per Velykas nusileidžia tradicijoms. Mažmeninės prekybos tinklo „RIMI Lietuva“ užsakymu atlikto „Spinter“ tyrimo duomenimis, didžioji dalis šalies gyventojų (84 proc.) kiaušinius valgo su tradiciniu pagardu – majonezu. Kitas populiarus priedas – krienai, kuriuos renkasi 31 proc. apklaustųjų. Kai kurie kiaušinių skonį paįvairina, valgydami juos su šviežiomis daržovių salotomis ar sūriu.
Ryškesnių skonių mėgėjai renkasi svogūnus arba porus. Įdomu tai, kad kiaušinius dažniausiai papildomai gardina vyresnio amžiaus gyventojai. Vos 6 proc. apklausos dalyvių prie kiaušinių nesirenka jokių papildomų pagardų.
„Matome tendenciją, kad lietuviai mėgsta derinti tarpusavyje įvairius skonius, suteikdami maistui daugiau išraiškingumo. Tai galioja įvairiose maisto grupėse, ne išimtis ir kiaušiniai, kurių mūsų tautiečiai suvartoja gana daug. Ketvirtadalis lietuvių per Velykas suvalgo nuo 3 iki 5 kiaušinių, o didesnį apetitą turintieji – daugiau nei 5 margučius – tiek pajėgia įveikti 12 proc. apklausoje dalyvavusių gyventojų“, – teigia „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.
Visgi didžiausią dalį apklaustųjų (32 proc.) sudaro šalies gyventojai, kuriems pakanka 1-2 kiaušinių.
Daugiau nei pusė (66 proc.) apklausos dalyvių nurodė, jog ruošdami kiaušinius, jų išverda tiek, kiek pakanka visiems šeimos nariams ir maisto išmesti nebūtina. O štai 27 proc. apklaustųjų nurodė, kad nesuvartojus visų kiaušinių, juos panaudoja kitų patiekalų gamyboje. Jei nutinka priešingai, visada galima surengti margučių ridenimo varžybas, kurios labiausiai pradžiugina mažuosius šeimos narius.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...