„Kuršėnų“ vyniotinis – legendomis apipintas desertas (receptas)

  • Teksto dydis:

Kas nėra girdėjęs ar ragavęs legendinio „Kuršėnų“ vyniotinio? Šis visiems gerai žinomas ir be galo gardus skanėstas yra vienas populiariausių konditerijos gaminių, tiek gaminamų namuose, tiek parduodamų parduotuvėse. Šiais laikais tortų, pyragų ir kitų įvairių saldumynų pasirinkimas bei receptų įvairovė – be galo didelė, tačiau legendinį „Kuršėnų“ vyniotinį lietuviai vertina nuo seno.

Nepaisant to, kad Kuršėnai yra nedidelis miestelis, tačiau iš čia yra kilęs šimtmečius naudojamas klasikinis „Kuršėnų“ vyniotinio receptas, tapęs miestelio bendruomenės simboliu.

Beveik dvidešimt metų su įvairiais konditerijos gaminiais dirbanti prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad ne visi konditerijos technologų sukurti receptai sužavi lietuvių gomurius ir širdis.

„„Kuršėnų“ vyniotinį lietuviai žino ir mėgsta nuo seno. Tai – istorinis lietuvių saldumynas bei vienas iš nedaugelio, kurį pirkėjai renkasi nedvejodami. Konditeriams kartais tenka labai sudėtinga užduotis, nes reikia sugalvoti ne tik kaip nustebinti pirkėją, bet kad ir produkto skonis patiktų. Dėl šios priežasties, gamindami tortus ir vyniotinius, biskvitą kepame tik iš miltų, cukraus ir kiaušinių, nenaudodami jokių jiems skirtų mišinių“, – pasakoja ji.

Pasigaminti namuose „Kuršėnų“ vyniotinį nėra sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Kiekviena šeimininkė turi savo gudrybių, padedančių išgauti geresnį patiekalo skonį, tačiau gaminant šį vyniotinį – svarbiausia mokėti tinkamai išplakti baltymus, neperkepti biskvito ir neišlydyti sviesto. Gaminant legendinį vyniotinį galima pasitelkti fantaziją ir pavyzdžiui, vietoje paprastos varškės naudoti vanilinę arba desertinę. Pyrago įdarą savo nuožiūra galima pagardinti įvairiais džiovintais vaisias. Svarbiausia kepant vyniotinį, nepalikti jo be priežiūros, nes jeigu perkepsite – bus itin sunku suvynioti be įtrūkimų.

„Kuršėnų“ vyniotinio receptas:

Jums reikės:

Biskvito gamybai:

4 kiaušinių

4 v. š. cukraus

4 v. š. miltų

Įdarui:

180 g kambario temperatūros sviesto

180 g desertinės varškės

1/2 indelio saldinto kondensuoto pieno

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Kiaušinius plakite kartu su cukrumi tol, kol masė padvigubės bei taps itin šviesi ir puri. Tuomet sudėkite miltus ir išmaišykite. Viską gerai išplakite ir vėliau tolygiai paskirstysite paruoštoje skardoje. Kepkite apie 10 minučių. Iškepę biskvitą iškart jį suvyniokite su kepimo popieriumi ant kurio buvo kepama bei palikite atvėsti. Kol vėsta – pagaminkite įdarą. Sviestą išsukite iki purumo, sudėkite varškę ir vėl gerai išplakite. Tuo pačiu metu po truputį pilkite kondensuotą pieną ir tolygiai maišykite. Išvyniokite atvėsusį biskvitą ir iš lėto atplėškite nuo kepimo popieriaus. Ištiesinkite jį ir ant viršaus tepkite varškės įdarą. Tuomet neskubėdami ir per daug nespausdami, suvyniokite biskvitą, išteptą varške ir įdėkite į šaldytuvą porai valandų. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių