Mėgstate daržovių traškučius? Pasigaminkite jų namuose (receptai)

  • Teksto dydis:

Bulvių traškučiai yra vienas mėgstamiausių užkandžių, tačiau vis dažniau jiems ieškoma kuo sveikesnės alternatyvos. Šiuo metu parduotuvių lentynose galima rasti ne tik iš bulvių ar kukurūzų gaminamų traškučių, bet ir iš burokėlių, morkų ar net įvairių kopūstų pagamintų. Tokių traškučių, pasak prekybininkų, vos prieš porą metų asortimente buvo keletas, o dabar jų daugiau nei 10 skirtingų rūšių. Vis dėl to, kaip šių užkandžių pasigaminti namuose, jog jie būtų ne tik ne riebūs, bet ir skanūs? Savo patarimais dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

„Norint paruošti naminius traškučius reikia iškart nusiteikti, jog tai užtruks net valandą ar dvi. Daug susikaupimo ir kantrybės reikia pjaustant daržoves, mat jos turi būti itin plonos, vos kelių milimetrų pločio. Kepant traškučius labai svarbu, kad jie nesiliestų vienas su kitu, nes kitaip jie gali ir neiškepti. Iškepusius traškučius būtina palikti kepimo skardoje „pailsėti“, kad šie sukietėtų ir taptų traškūs. Tad vis dėl to, jeigu tokiam ilgam procesui laiko neturite, šiuo metu parduotuvių lentynose itin gausus įprastų traškučių alternatyvų asortimentas – pagamintų iš burokėlių, morkų, lapinių kopūstų, avinžirnių, bolivinių balandų ir net jūros dumblių“, – atskleidžia A. Poleninas.

Batatų traškučiai

Traškučiams reikės: 2 didelių batatų, 1 valgomojo šaukšto kukurūzų krakmolo, ¼ puodelio alyvuogių aliejaus.

Traškučių prieskoniams reikės: 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus, 1/2 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio česnakinės druskos, 1 valgomojo šaukšto česnakų miltelių, 1/8 arbatinio šaukštelio kajeno pipirų, 1/2  šaukšto paprikos miltelių, 1/4 šaukštelio maltų pipirų, 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo.

Paruošimas: Nuplaukite batatus ir su aštriu peiliu arba tarka plonai supjaustykite bulvę į apvalius griežinėlius. Batatus sudėkite į dubenį, užpilkite šiltu vandeniu ir į jį įberkite kukurūzų krakmolo. jame būsimus traškučius mirkykite apie 15 – 20 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 215°C, o skardoje patieskite kepimo popierių. Ant skardos uždėkite kepimo groteles, kad ant grotelių esantys batatų griežinėliai neliestų skardos. Ištraukite batatus iš vandens ir labai gerai nusausinkite. Visus traškučių prieskonių ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite. „Abi batatų skiltelių puses ištepkite aliejumi, vėliau apibarstykite prieskoniais. Batatus kepkite 25–30 minučių, tačiau kepimui įpusėjus nepamirškite jų apversti, kad apskrustų iš abiejų pusių“, – pataria A. Poleninas.

Burokėlių traškučiai

Reikės: 4 burokėlių nupjaustytais stiebais, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, ½ arbatinio šaukštelio druskos.

Pirmiausia  įkaitinkite orkaitę iki 175°C ir išklokite skardą kepimo popieriumi. Labai plonai supjaustytus burokėlius sudėkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. „Išdėliokite burokėlių griežinėlius ant kepimo popieriaus, tačiau nepamirškite palikti tarpų tarp griežinėlių.  Kepkite apie 40–60 minučių ir būtinai įpusėjus kepimo eigai juos apverskite. Labai svarbu atidžiai kepamus traškučius prižiūrėti, mat jie lengvai gali sudegti“, – patarimais dalinasi A. Poleninas.

Briuselio kopūstų traškučiai

Reikės: 450 g briuselio kopūstų, 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio pipirų, ½ šaukštelio česnakų miltelių, ½ šaukštelio svogūnų miltelių, ¼ puodelio alyvuogių aliejaus, 1/3 puodelio gerai susmulkinto parmezano sūrio.

„Pirmiausia reikėtų tinkamai paruošti kopūstus – nupjaukite jų kotelius ir nuimkite pirmuosius išorius lapelius, tuomet juos nuplaukite ir gerai nusausinkite. Briuselio kopūstų traškučius galima ruošti dviem būdais: pjaustant griežinėliais arba atskiriant po vieną lapelius. Kepimui ruošiamus briuselio kopūstus sumaišykite su likusiais ingredientais ir kepkite iki 215°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. . Šie traškučiai puikiai derės su jogurto ar grietinės pagrindu paruoštu padažu“, – receptą atskleidžia A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių