Nealkoholinių gėrimų mada: jau pasiūlė vyno ir džino skonių gėrimus

  • Teksto dydis:

Valgant restorane nebūtina maistą užsigerti tik vynu ar vandeniu. Naujoviškiems nealkoholiniams kokteiliams skonį suteikia žolelės, vaisiai ir kitokie ingredientai.

Anksčiau kukliai slėpęsi valgiaraščių pabaigoje, šiandien nealkoholiniai gėrimai – madingiausių Londono barų meniu dėmesio centre. Geriausi barmenai kuria naujus gėrimus be alkoholio. Pavyzdžiui, kokteiliai gardinami rozmarinais, kvapiaisiais pipirais ir net gaminami iš garstyčiomis pagardintų burokėlių.

D. Britanijoje populiarėja socialinės kampanijos, tokios kaip „Go Sober for October“ („Negerk nė lašelio iki spalio“) ar „Dry January“ („Sausas sausis“), skatinančios žmones negerti. Šiemet „Sausą sausį“ Jungtinėje Karalystėje alkoholio atsisakė daugiau nei 3 mln. žmonių. Ir alkoholinių gėrimų gamintojai taikosi prie naujų tendencijų. Jie kuria distiliuotą nealkoholinį gėrimą, skoniu primenantį džiną, bet neturintį nei cukraus, nei dirbtinių skonio stipriklių.

„Seedlip“ įkūrėjas Benas Bransonas jau 10 metų nevartoja alkoholio, tačiau jam nepatiko menkas alternatyvų pasirinkimas, todėl nusprendė sukurti naują nealkoholinį gėrimą.

„Kai susitinki su draugais, grįžti namo po sunkios darbo dienos ar ruošiesi vakarieniauti, bet nenori gerti raudonojo vyno, jautiesi keistokai, nes nėra kuo jo pakeisti“, – problemą pabrėžia B. Bransonas.

„Ką gerti, jeigu negeri?“ tapo B. Bransono kompanijos šūkiu. 2015 m. įkurta įmonė gamina ir platina nealkoholinius gėrimus.

Iš šešių sudedamųjų dalių pagamintas „Seedlip“ puikiai tinka su kitais gėrimais. Dažniausiai jis geriamas su toniku. Tai garsiojo džino su toniku kokteilio pakaitalas.

Sgroene/Pixabay nuotr.

„Mums labai pasisekė, nes dirbame su daugybe puikių barų ir šaunių barmenų. Jie nuostabūs ir įkvepia mane toliau kurti naujus gėrimus. Alkoholio nevartojantiems žmonėms, vietoj šviežiai spaustų sulčių kokteilių, galime pasiūlyti ištisą gamą suaugusiems skirtų gėrimų“, – pasakoja B. Bransonas.

Baras „Gong“ – bene žinomiausia vieta Londone, kurioje siūlomi nealkoholiniai kokteiliai. „Gong“ įrengtas ištaigingo viešbučio „Shangri-La“ 52-ame aukšte ir yra aukščiausiai iškilęs Londono baras. Barmenas Federico Cubeddu su kolegomis ilgiau nei metus kūrė kokteilių meniu. Vienas iš gėrimų yra „Web-Slinger“, suplaktas iš fetos sūrymo, špinatų sirupo, ‘Bramley’ veislės obuolių koncentrato ir „Seedlip“.

„Seedlip“, nors dedame vos lašelį, užtikrina, kad visi ingredientai reikiamai susimaišys ir gerai derės vienas su kitu. Pasakyčiau taip: be jo tikrai trūktų vienos grandinės dalies“, – tikina F. Cubeddu.

Geriausi barai kuria savo kokteilius. Laboratoriją primenančioje virtuvėje kuriami, rafinuojami ir gaminami įvairūs ingredientai, iš kurių plakami kokteiliai. Mokslinių tyrimų ir plėtros grupei vadovaujanti Zoe Burgess teigia, kad pradėjusi kurti nealkoholinius kokteilius turėjo pakeisti ir mąstymą.

„Alkoholio prigimtis ir jo garavimo savybės lemia, kad tokio gėrimo skonis labai gerai atsiskleidžia. Tikriausiai girdėjote, kad alkoholiniai gėrimai puikiai užuodžiami. Tas tiesa. Bet tai nereiškia, kad negalime sukurti puikaus aromato gėrimo be alkoholio“, – aiškina mokslinių tyrimų vadovė Z. Burgess.

Londono restoranų užkulisiuose someljė ir barmenai irgi kuria nealkoholinius gėrimus, kurie derėtų prie patiekalų. 2017-aisiais restoranas „Clove Club“ pateko į geriausių pasaulyje restoranų 50-tuką. Baro šefas Robas Simpsonas pirmenybę teikia tiems nealkoholiniams gėrimams, kurie geriau, nei įprastai užsakomi vynai, pabrėžia ar atskleidžia patiekalų skonį. Vienas naujausių – arbatos gėrimas, kaip ir vynas turintis taninų.

„Patys nuostabiausi skoniai, išgaunami nenaudojant alkoholio. Tai skirtingos sudėties gėrimai, kiekvienas gurkšnis vis kitoks. Vyno skonis iš esmės toks pat. Žinoma, galite rinktis vyną, kuris gomuryje bus sodresnis, sausesnis ar kiek aštresnis, bet skonis vis vien bus kaip vyno“, – tikina R. Simpsonas.

Plačiau apie tai, kaip kuriami nealkoholiniai gėrimai, – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

IDIJOTISKIAU NEGALI BUTI , KAI

IDIJOTISKIAU NEGALI BUTI , KAI  portretas
Kovotojai uz blaivybe "isrsdineja" vyno , alaus , viskio skonio arbateles , o vegetarai is sojos kepasi "karbonadus"....... Manau , butu daug garbingiau , jei daiktus vadintumete savo vardais.... Ir gal greiciau nustotumete ilgetis anu - senu laiku .......

Troškulys

Troškulys portretas
įvaizdis nėra viskas... - troškulys yra viskas...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių