Neįtikėtini desertai iš duonos Kūčių ir Kalėdų stalui

  • Teksto dydis:

Nuo senų senovės lietuviai duoną suasmenindavo ir sudievindavo: ji minima pasakose, priežodžiuose ir patarlėse, jos gausu net iki šių dienų išlikusiuose ritualuose. Tikėta, kad pašventinta duona gelbsti nuo gaisro ir ligų, nuo nužiūrėjimo, padeda gydyti akių ligas, žaizdas, saugo nuo gyvatės įkandimo, o įsiūtas gabalėlis į švarką – kare nuo kulkų. Net šiais laikais duona – būtinas lietuvio pietų stalo atributas, kurią galima panaudoti kur kas išradingiau nei tik užkandant sriubą ar salotas. Desertus iš duonos, puikiai tinkančius šventiniam Kūčių ar Kalėdų stalui, siūlo maisto technologė Rasa Kubiliūnienė.

 

Saldus duonos tortas

„Šis patiekalas sotus ir maistingas, nes „Biržų krašto Senolių“ duona gaminama iš ruginių miltų. Jeigu ant Kalėdų stalo padėsite karališką duonos tortą, kitų saldumynų nebereikia. Grietinėlę sugėrusi duona tampa puresnė ir minkštesnė už keptą torto biskvitą“, – sako „Biržų duonos“ maisto technologė R. Kubiliūnienė.

Saldžiam duonos tortui reikės:

1 kg duonos

400 g spanguolių uogienės

200 g  skysto medaus

1 v. š. želatinos

1 citrinos sulčių

Pertepimui:

200 g grietinės

100 g kakavos

100 g lazdyno riešutų

50 g cukraus

50 g vanilinio cukraus

1 a. š. želatinos

Viršutiniam sluoksniui:

200 ml grietinėlės (36 proc.)

100 g cukraus pudros

100 g kakavos

saujos kapotų lazdyno riešutų

Gaminimas:

Pagrindui. Duoną smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi, citrinos sultimis, spanguolių uogiene (prieš tai į uogienę įmaišykite išbrinkintą ir ištirpintą želatiną).

Pertepimui. Grietinę išplakite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi. Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina. Formą ištepkite sviestu, pabarstykite duonos trupiniais ir sukrėskite pusę duonos mišinio. Paviršių gerai išlyginkite, ant viršaus krėskite grietinės plakinį, suberkite smulkintus riešutus. Ant jos krėskite likusį duonos mišinį. Tortą padėkite į šaldytuvą porai valandų.

Grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir kakava. Išimtą iš formos tortą puoškite grietinėlės plakiniu, pabarstykite kapotais riešutais.

 

Šokoladinės „Grissini“ duonos lazdelės

„Puikus ir greitas saldėsis netikėtai užklupus svečiams. „Grissini“ duonos lazdeles pagardinkite tirpintu baltu šokoladu,  riešutais ar spalvotais pabarstukais – neatrastas, bet užburiantis skonis. Jeigu naudosite „Grissini“ su sezamais – nereikės ir riešutų“, – sako „Biržų duona“ maisto technologė R. Kubiliūnienė.

Reikės:

„Grissini“ duonos lazdelių

100 g balto šokolado

50 g skaldytų riešutų ar pabarstukų

Gaminimas:

Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą, į jį panardinkite duonos lazdeles ir apiberkite pabarstukais. Palaukite, kol šokoladas sustings.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių